Zamieszczone przez kami74
X
-
Ta... Ciekawe czy ten sam farmazon beda dalej powtarzac jak juz nie bedzie prawdziwego papieru a na scianach same monitory
Bez przesady...
... -
Haha... Specjalnie nie zamiesciłem emotikona
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
Piotr- jak cos robie to dobrze, bez przypadku ( zboczenie zawodowe), takiej antologii nie da sie stworzyc nawet w tydzien siedzac non stop, pisze z doskoku majac tylko chwilke, nie jestem gotow na poswiecenia . Moze cos z przypadku sie przydarzy.
Tomasz Golinski- masz racje to konczy dyskusje, wystawianie zdjec na jakimkolwiek forum nie ma najmniejszego sensu.
Kami- nie ma sensu z innego powodu, z powodu chamstwa i glupoty.
Czesc.Ch.Analog ma "dusze".Komentarz
-
powiem inaczej. Nie ma sensu w Twoim przypadku. focisz juz X lat (X to nie 10 tylko iks) i podoba ci sie to co co sie podoba nie potrzebujesz porad i nauki od często mlodszych i mniej doswiadczonych kolegów. Natomiast tacy jak ja którzy dopiero stawiają swoje pierwsze pstryki IMO powinni wystawiac sie na publiczna chłoste bo wsród róznych dziwnych opinni często znajdzie sie cenne wzkazówki jak robić, żeby było lepiej.Zamieszczone przez chomskyKami- nie ma sensu z innego powodu, z powodu chamstwa i glupoty.5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
Chomsky jeśli 20d i inne aparaty Canona są takie be,to jesteśmy pełni podziwu dla osób które coś osiągnęły tymi aparatami,prawda?Gdy ich zdjęcia będą gdzieś zamieszczone (choćby w NG),to znaczy,że coś przedstawiają-wyrażają,a nie że są idealne technicznie.To co piszesz to duży komplement dla tych wszystkich ludzi,za co powinni być Ci wdzięczni.Bo "strach" pomyśleć,jakie by mieli zdjęcia gdyby zrobili przesiadkę na lepsze aparaty.Pzdr.Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.netKomentarz
-
No, to juz jestesmy prawie w domuZamieszczone przez chomskyMuflon- nawet jakby bylo zrobione 350D/20D to i tak byloby genialnym zdjeciem. Doskonale wiesz, ze swietne zdjecia robione byly drewnianymi pudelkami, obleczonymi w skore.
. Czyli jednak zgadzasz sie, ze genialne zdjecie jednak mozna zrobic rownie dobrze drewnianym pudelkiem, dobrym manualem, jak i najnowsza wersja "full-wypas-canon-megapixel"? Dokladnie tak samo jak i knota? To w takim razie po co te wszystkie epitety w strone cyfrowek?
Komentarz
-
Nasuwa mi się jedna refleksja. Dla chomskiego aparat cyfrowy jest aparatem beznadziejnym, bo on nim nie umie robić zdjęć. Z tej przyczyny nawet Leaf i Sinarback będą wam śmierdziały plastikiem, a Ds MKII da kiepskie kolory...
Smutna prawda jest taka - dni analoga są policzone. Sytuacja przypomina mi tą, jaka nastąpiła gdy w poligrafii offset wyparł typo i cała armia linotypistów - świetnych fachowców, którzy zdrowie potracili latami wąchając opary ołowiu - została z ręką w nocniku... Też im się ta nowinka technologiczna mocno nie spodobała...Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.Komentarz
-
No bo ma....w porównaniu z Velvia 50, a nawet z Trix400Zamieszczone przez czornyja Ds MKII da kiepskie kolory....

Prawda dlaZamieszczone przez czornyj....Smutna prawda jest taka - dni analoga są policzone...
1. 35mm
2. zastosowań masowych
Nie prawda dla projektów "artystycznych" - widziałeś kiedyś slajd z Velvii 50 6x6 lub 6x9, albo nawet 6x4.5? Robi wrażenie. Robi wrażenie, że długa droga przed cyfrą.Pentax K-5 II, Leica M9Komentarz
-
A słyszałeś o kłopotach Fuji? O tym, że ograniczają produkcję filmów, wywalają armię ludzi na bruk?Zamieszczone przez ArkanNo bo ma....w porównaniu z Velvia 50, a nawet z Trix400

Prawda dla
1. 35mm
2. zastosowań masowych
Nie prawda dla projektów "artystycznych" - widziałeś kiedyś slajd z Velvii 50 6x6 lub 6x9, albo nawet 6x4.5? Robi wrażenie. Robi wrażenie, że długa droga przed cyfrą.
Widziałem Velvię w akcji na formatach od 135 po 9x12". Ale widziałem też zdjęcia z cyfrowych przystawek dla MF - nie powiedziałbym, żeby im wiele brakowało, a od ziarna po prostu są wolne. Ich cena nadal jest kosmiczna, ale wbrew pozorom sukcesywnie maleje i sądzę, że w końcu spadnie do poziomu DSLR-ów klasy high-end.
W wypowiedziach artystycznych istotna wg. mnie jest swoboda działania. Aparat ma po prostu nie przeszkadzać, nie ograniczać w realizacji danej wizji. Z oczywistych względów wygodniej pracuje się aparatem cyfrowym, gdzie choćby odpada ci kwestia robienia tony polaroidów, by idealnie ustawić kompozycję i światło...Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.Komentarz
-
Arkan, ostrosc, rozdzielczosc, rozmiar klatki tu juz chyba nie ma nic do rzeczy - pod tym wzgledem cyfry dogonily juz blone i basta (pomijajac takie szczegoly jak GO). To, co ja, zwykly szary zdjadacz pikseli zobaczylem w Velvii pokazywanej dobrym rzutnikiem to byly przede wszystkim KOLORY. I rzeczywiscie poki co uzyskanie takiego wrazenia z plikow z matrycy jest trudne... nie niemozliwe (bo widzialem tez kilka zdjec, ktore po wyswietleniu ich dobrym projektorem na ekranie 3x2 zapewne powalilyby na kolana w ten sam sposob) ale ciagle trudne - i to mam wrazenie, ze glownie ze wzgledu na matryce w projektorze, a nie w aparacie.Zamieszczone przez Arkanwidziałeś kiedyś slajd z Velvii 50 6x6 lub 6x9, albo nawet 6x4.5? Robi wrażenie.Komentarz
-
Kami- internet nie jest jedynym forum dyskusji nad fotografia np., ani nad innymi wytworami naszej wyobraźni. "Pokazywanie" zdjec w sieci przynosi sporo szkod, natury moralnej i wielu przyplacilo takie proby "zdrowiem". Czasem obserwowalem te walki klanow, zemsty po latach, proby odgryzienia sie za "zle slowo". Ilosc maluczkich, chamow i idiotow jest olbrzymia. Inni sa tylko niezyczliwi lub zlosliwi. Nie czynia nic pieknego w kolo siebie i tylko tlamsza zapal innych. Na pewno masz racje piszac, ze trafią sie zyczliwe porady i kolezenskie komentaze. Sporo uczestnikow netu to ludzie "normalni".
Zauwazylem tendencje do zakladania "klubow fotograficznych" w realu.
Muflon- oczywiscie, ze "jestesmy w domu". Zawsze w nim bylismy. Ale czasem wychodzimy z domu na wycieczki. W ramach wietrzenia umyslu, swojego i cudzych. Ot takie wprawki. Wycieczki to taka przygoda, w ich trakcie poznaje sie nowe sprawy i wiele rzeczy staje sie jasnych.
Czy mozna Muflonie rzucic "epitetem" w strone cyfrowki? A w strone lodowki mozna? Muflonie? Czy naprawde jestesmy " juz prawie w domu"?
Dobra technika cyfrowa kosztuje krocie, scianka cyfrowa, kompy, oprogramowanie, multimedia ( projektor). Efekty zapewne niezle ( nie wiem nie widzialem). jednak taki sredni formacik + rolka slajdu 6x6. To rzecz dostepna, nie wspomne o slajdzie maloobrazkowym.
Na koniec. Cala moja rodzinka jakos tam sobie foci ( nie liczac kotki), wiez szanowna malzonka, corki i synalek. Dziewcze dostalo moja Yashice T4*.
Ostatnio wybralem jej zdjecia i ogladalismy sobie ( bylo dwoch kumpli). Wszyscy orzekli, ze te zdjecia sa lepsze niz wszystko to co mamy z cyfry. Lepsze i juz. Jeden foci 350D, drugi D70 a ja E1, sa w ruchu i kompakty cyfrowe wszelakie. A Yashica najlepsza. No i masz ci babo placek.
Czesc.ChAnalog ma "dusze".Komentarz
-
To co ja widziałem jako pliki z przystawek (mamiya) to było porównywalne z 1ds II - bez rewelacji (jak na średni format). Co do ziarna - lubię je. Jest to jeden z powodów dla, których caly czas mam w lodówce Trixa, FujiPress, czy Xtra. Pewnie jest to kwestia gustu. Brak ziarna cenie sobie w krajobrazie, ale gładkie fotki z ulicy drażnią mnie swoją "sztucznością" (chociaż widziałem też takie w których było to OK)Zamieszczone przez czornyj...Ale widziałem też zdjęcia z cyfrowych przystawek dla MF - nie powiedziałbym, żeby im wiele brakowało, a od ziarna po prostu są wolne. ....Pentax K-5 II, Leica M9Komentarz
-
Posluze sie analogia: "Zeszlo sie trzech wymiataczy kuchennych i stwierdzili ze pizzeria jest lepsza jak spozywczy i kuchnia bo w pizzerii dostaja gotowe"
Oszczedz sobie Ch. komentarzy o tych Twoich wspanialych i elitarnych pizzeriach gdzies tam...
A co do kosztow analog w perspektywie czasu (a zwlaszcza nauki) jest drogi tak samo, albo i bardziej jak cyfra.
Mysle ze to kwestia tego kiedy w aparacie dojda nieliniowe sposoby produkcji obrazu z danych z matrycy.Zamieszczone przez muflonrzeczywiscie poki co uzyskanie takiego wrazenia z plikow z matrycy jest trudne... nie niemozliwe (bo widzialem tez kilka zdjec, ktore po wyswietleniu ich dobrym projektorem na ekranie 3x2 zapewne powalilyby na kolana w ten sam sposob)...Komentarz
-
No ok - ziarno można lubić lub nie, tylko rozmawialiśmy o Velvii - typowej krajobrazówce, w przypadku której atutem jest drobna granulacja.Zamieszczone przez ArkanTo co ja widziałem jako pliki z przystawek (mamiya) to było porównywalne z 1ds II - bez rewelacji (jak na średni format). Co do ziarna - lubię je. Jest to jeden z powodów dla, których caly czas mam w lodówce Trixa, FujiPress, czy Xtra. Pewnie jest to kwestia gustu. Brak ziarna cenie sobie w krajobrazie, ale gładkie fotki z ulicy drażnią mnie swoją "sztucznością" (chociaż widziałem też takie w których było to OK)
To co ja widziałem z 22MP 54M + RZ Pro, było w moim subiektywnym odczuciu dalece lepsze niż DsMKII - bardziej ostre, kontrastowe, o b. czystych, żywych, naturalnych barwach. Umówmy się również, że zakresu dynamiki rzędu 12EV nie da ci ani DSLR, ani film...Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.Komentarz
-
Jak już wspominałem na Photokinie premierę będzie miał Pentax 645D z matrycą 22MPxl w cenie ok 24K PLN.Zamieszczone przez czornyjIch cena nadal jest kosmiczna, ale wbrew pozorom sukcesywnie maleje i sądzę, że w końcu spadnie do poziomu DSLR-ów klasy high-end.
Jesteśmy w trakcie rewolucji i zawzięta obrona kliszy nie ma sensu. Zaczekajmy pięć lat - wówczas rynek/potrzeby same pokażą kto miał racje. I nie sądzę, by byli to zwolennicy filmu. Sam nie mam cyfry, focę analogami ale jestem świadom postępu z którym mamy do czynienia z roku na rok. Wyścig ilości Mpxl dobiega końca. A marketing nie pozwoli na stagnacje. Nie zdziwiłbym się, gdyby wkrótce debiutował aparat z matrycą umożliwiającą fotografowanie zdjęć HDRI lub układ z 3 matrycami (na wzór rozwiązań z kamkoderów).
Dyskutując, nie patrzmy na chwilę obecną, ale to co, co czai się za rogiem.Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=Komentarz
Komentarz