W Photoshopie (Camera RAW) można było pobawić się suwakami, m.in.: white balance, exposure, recovery, fill light. W DPP widzę natomiast tylko korektę balansu bieli i ekspozycji (w zakładce RAW). Czy "Picture Style" są pewnego rodzaju "zamiennikami" tych dodatkowych suwaków (recovery, fill light, blacks etc.)?
X
-
-
-
Mniej więcej tak + "zamiennikami" pozostałych zakładek (zauważ że Adobe Camera RAW ma więcej zakładek niż ta pierwsza o nazwie 'Basic' ).W Photoshopie (Camera RAW) można było pobawić się suwakami, m.in.: white balance, exposure, recovery, fill light. W DPP widzę natomiast tylko korektę balansu bieli i ekspozycji (w zakładce RAW). Czy "Picture Style" są pewnego rodzaju "zamiennikami" tych dodatkowych suwaków (recovery, fill light, blacks etc.)?
Taka opcja dla leniwych.Komentarz
-
-
Style w formacie PF2: http://www.death-note.biz/up/i/4365.zip
Co sądzicie o tych stylach jakoby imitujących klasyczne filmy kolorowe?
Znalazłem to przypadkiem na jakiejś egzotycznej stronie i rezultaty bardzo mi się podobają, zwłaszcza kodachrome oraz velvia (5500K, kontrast -1, saturacja +3). Gdyby nie były tak radykalne w cieniach (co ma oczywiście swoje uzasadnienie i urok) kto wie czy nie ustawiłbym sobie któregoś jako domyślny w puszce... Nie wiem kto to zrobił i na ile można uznać, że są to w miare wierne i metodologicznie poprawne profile. Może ktoś jakimś cudem zna bliżej źródło i autora? Picture Style Editor podaje copyright: Sumit Agarwal - ale google mi tu nie pomaga.
Szczególnie cenne byłby komentarze osób doświadczonych w obróbce koloru z różnych filmów jak i biegłe w obsłudze Picture Styles (czytaj: DPP).
Komentarz
-
-
Komentarz
-
...ostatnio szukalem ambitnie i niczego ciekawego nieznalazlem, wiec tak jak canis_lupus podłączam sie do pytania ...czy ktos posiada ?Komentarz
-
Słuchajcie, ale czy da się te style na stałe zainstalować w programie tak aby nie dogrywać ich za każdym razem? Jest jakiś sposób?
Tak aby były w menu rozwijanym?
mam z tym problem.
Jeżeli jest możliwość proszę niech ktoś napisze łopatologicznie.
Pozdrawiam.500D
Komentarz
-
... byłoby to bardzo wygodne właśnie. Podejrzewam nie da sie, na ile sie orientuje, lecz może się mylęKomentarz
-
A czy da radę skonwertować pliki pf2 na dcp?
Czyli używać picture style w Adobe Camera Raw?
W nowych wersjach są już profile aparatu i predefiniowane ustwienia i zastanawiam się, czy można je dopasować do ACR?Komentarz
Komentarz