X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Nie wiem, jak w 20d, ale 300d i 10d zapisują na pewno RAW z zaszytym jpgiem.
    20D jest pierwszym apararatem , który zapisuje jpg osobno nie w raw tylko i raw i jpg. Dostępne jest to w menu. I co gorsza moim zdaniem oznacza że szybkostrzelność 20D została okaleczona przez Canona . Bo w raw można w serii zrobić tylko 6 zdjęć, tak? To ile można zrobić w serii z ustawieniami Raw+JPG... też tyle a danych jest znacznie więcej. Więc nie sądzę, żeby chodziło o bufor, ale to już OT :wink:

[ Dodano: Nie Paź 31, 2004 8:50 am ]
    Zamieszczone przez Baldi
    no ... to już prawie wszystko rozumiem ... jeszcze żeby kutafony dawały soft dorównujący funkcjonalnością takiemu PS-owi ... Baldi
    Może nie jest to PS ale obejrzeć nie zaszkodzi - obsługuje 10D i nowsze
    the silence is deafening

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez gietrzy
      Nie wiem, jak w 20d, ale 300d i 10d zapisują na pewno RAW z zaszytym jpgiem.
      20D jest pierwszym apararatem , który zapisuje jpg osobno nie w raw tylko i raw i jpg. Dostępne jest to w menu. I co gorsza moim zdaniem oznacza że szybkostrzelność 20D została okaleczona przez Canona . Bo w raw można w serii zrobić tylko 6 zdjęć, tak? To ile można zrobić w serii z ustawieniami Raw+JPG... też tyle a danych jest znacznie więcej. Więc nie sądzę, żeby chodziło o bufor, ale to już OT :wink:
      kurczę, drugi raz to piszę , bo mi komp się zresetował

otórz
      w 20D istnieje tryb zapisu RAW, JPG oraz RAW + JPG, ale wtedy i RAW i JPG są pełnowymiarowymi plikami (dlatego tyle to waży ). W dyskusji Tytus mówił jedynie o "miniaturce" JPG zapisywanej w RAW do podglądu w aparacie. Nie ma to nic wspólnego z funkcją RAW + JPG, gdzie mamy dwa pełne pliki: gotowyJPG i negatyw w RAW just in case. W 20D istnieje przecież również możliwość zapisu samego RAW i wtedy nie ma żadnego "dodatkowego " JPG. toćka

W 20D jeśli wybierzesz opcję RAW + JPG masz możliwość zapisania 6 ujęć tak samo jak w trybie RAW. Nie ma więc żadnego ograniczenia w stosunku do RAW i to RAW jest tutaj ogranicznikiem nie JPG. I szczerze mówiąc myślę, że to raczej pomysł Canona na zrobienie miejsca na model 3D, niż fizyczne ograniczenie możliwości aparatu (skoro RAW + JPG fine zapisuje się tak samo szybko jak RAW )

Skorzystam z okazji i spytam: czy ktoś wie, dlaczego soft i Windoza nie widzą plików RAW gdy podłączam bezpośrednio aparat? Z czytnika są widoczne na PC, a z aparatu nic
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Re: [Problem] EOS10D RAW plus PSCS - czy to tak ma być ?

Zamieszczone przez Janusz Body
        w 12 bitach jest zapisany kolor tyle, że jeden :-) R lub G lub B i wydaje mi sie, ze HLS jest sposobem zapisu koloru gdzie obok 8 bitow opisujacych "proporcjonalny udzial danej barwy" dodane są cztery bity HLS stad z trzech "kanalow" RGB wychodzi dalej 16.7 mln kolorow tyle, że lepiej opisanych.
        Wciaż nie mogę do końca zrozumieć, co chcesz powiedzieć. W danych z matrycy na pewno nie ma nic z HLS, bo to musiałby być efekt działania softu, poza tym to IMHO się mija z celem. 12 bitów na każdy kanał jest największą zaletą RAW. łączenie RGB i HLS w każdym pikselu jest co najmniej dziwnym pomysłem, nigdzie o tym nie słyszałem. Z 24 bitów RGB wychodzi 16.7mln kolorów i 24 bitów HLS również. Różnią się m.in. zakresem tonalnym.
        Zamieszczone przez Janusz Body
        Zauważ, że zwykłe 3 x 8 bitow RGB mówią tylko o barwie a nie np. jasnosci.
        A to dziwne. Myślałem, że mówią tylko o jasności każdej składowej. Jak zauważyłeś H,L i S są wyliczane z RGB .
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Baldi
          Coś już napisał
          • 2004
          • 53

mała EUREKA !

hi hi
          właśnie doznałem małego olśnienia ...
          i chociaż oczywiście to nie rozwiązuje problemu żeby przy obróbce RAWa w PS CS wyjściowym materiałem był plik z ustawieniami dokłądnie jak w zaszytym jpg-u to zakłądając że szybko chcę mieć jpgi naświetlone orginalnie to można je przecież jakoś wydłubać z tego RAWa. No bo kiego grzyba były by opcje zapisywania tych jpg-ów w różnych rozdzielczościach w RAWie ?
          No i oczywiście się da się. Wertując instrucje okazało się że służy do tego Canonowski "FileViewerUtility". Piszę to wszystko ponieważ wcześniej na to nie wpadłem w swojej głupocie
          W tym sofcie (dołączanym nota bene do 10D) można wybrać dla RAWów opcję File // Save file // Extract save JPEG i można to zrobić dla całego zbioru zaznaczonych zdjęć.
          Elegancko otrzymujemy źródłowe jpg-i w miejscu na dysku gdzie sobie tego zażyczymy (można też hurtowo zmieniać nazwy plików przy okazji)
          hmm .. mi to się przyda
          pozdrawiam
          Baldi

p.s. okazało się też że miałem w PS CS starszą wersję plugina do RAWów 2,2 i że jest nowsza 2,3. Po zamianie mam wrażenie że jest trochę lepiej, ale może to tylko takie wrażenie , bo jestem po małej imprezce rodzinnej i stwierdzę to na spokojnie pewnie jutro

p.s.2 jeśli chodzi o dpp to miałbym mały problem ... z racji formalnych tudzież filozoficznych muszę posiadać u siebie na kompach legalne oprogramowanie a dpp jest dołączane do 1d i tylko z takim aparetem jest legalne ... ja mam tylko 10D

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Re: mała EUREKA !

Zamieszczone przez Baldi
            p.s.2 jeśli chodzi o dpp to miałbym mały problem ... z racji formalnych tudzież filozoficznych muszę posiadać u siebie na kompach legalne oprogramowanie a dpp jest dołączane do 1d i tylko z takim aparetem jest legalne ... ja mam tylko 10D
            a nieprawda
            bo DPP jest dostarczane również z 20D 8)

ale to chyba nie rozwiąże Twojego problemu ...sorki

P.S> "tylko 10D" - to chyba prowokacja
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez Baldi
              hi hi
              właśnie doznałem małego olśnienia ...
              i chociaż oczywiście to nie rozwiązuje problemu żeby przy obróbce RAWa w PS CS wyjściowym materiałem był plik z ustawieniami dokłądnie jak w zaszytym jpg-u to zakłądając że szybko chcę mieć jpgi naświetlone orginalnie to można je przecież jakoś wydłubać z tego RAWa. No bo kiego grzyba były by opcje zapisywania tych jpg-ów w różnych rozdzielczościach w RAWie ?
              No i oczywiście się da się. Wertując instrucje okazało się że służy do tego Canonowski "FileViewerUtility". Piszę to wszystko ponieważ wcześniej na to nie wpadłem w swojej głupocie
              W tym sofcie (dołączanym nota bene do 10D) można wybrać dla RAWów opcję File // Save file // Extract save JPEG i można to zrobić dla całego zbioru zaznaczonych zdjęć.
              Elegancko otrzymujemy źródłowe jpg-i w miejscu na dysku gdzie sobie tego zażyczymy (można też hurtowo zmieniać nazwy plików przy okazji)
              hmm .. mi to się przyda
              Nieee nooo normalnie EUREKA
              tyle, że znana od wieków

[ Dodano: 1 Listopad 2004 ]
              W dyskusji Tytus mówił jedynie o "miniaturce" JPG zapisywanej w RAW do podglądu w aparacie. Nie ma to nic wspólnego z funkcją RAW + JPG, gdzie mamy dwa pełne pliki: gotowyJPG i negatyw w RAW just in case. W 20D istnieje przecież również możliwość zapisu samego RAW i wtedy nie ma żadnego "dodatkowego " JPG. toćka
              Tytus nic takiego nie mówił tylko ktoś inny, miniatura to jest plik THM i cholera wie do czego słuzy, na pewno nie do przeglądania zdjęć w aparacie, bo wtedy JAK JUŻ JA PISAŁEM odczyt i tworzenie miniatur nie trwałoby tak długo, Canon przy podglądzie zdjęcia "rozpakowuje je"
              i czas rozpakowania i otwarcia zdjęcia zdecydowanie różni się w zależności od wybranego formatu
              DO TEGO otwarcie pliku RAW + mały JPEG trwa dużo dłużej jak otwarcie pliku mały JPEG, co JAK JUŻ PISAŁEM oznacza, że raczej aparat rozpakowuje jednak RAWa niż pokazuje na podglądzie jpegi...

ale to już moja prywatna teoria.....

[ Dodano: 1 Listopad 2004 ]
              FAAAjne
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Tytus, jak ci wyszło, że ja to pisałem?

Zamieszczone przez Tytus
                Tytus nic takiego nie mówił tylko ktoś inny, miniatura to jest plik THM i cholera wie do czego słuzy, na pewno nie do przeglądania zdjęć w aparacie, bo wtedy JAK JUŻ JA PISAŁEM odczyt i tworzenie miniatur nie trwałoby tak długo, Canon przy podglądzie zdjęcia "rozpakowuje je"
                i czas rozpakowania i otwarcia zdjęcia zdecydowanie różni się w zależności od wybranego formatu
                DO TEGO otwarcie pliku RAW + mały JPEG trwa dużo dłużej jak otwarcie pliku mały JPEG, co JAK JUŻ PISAŁEM oznacza, że raczej aparat rozpakowuje jednak RAWa niż pokazuje na podglądzie jpegi...
                Jest jeszcze wytłumaczenie, że aparat czyta cały plik i dopiero potem odgrzebuje JPG więc strata czasu nie jest związana z dekodowaniem, ale z odczytem z karty.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Tytus
                  Jest jeszcze wytłumaczenie, że aparat czyta cały plik i dopiero potem odgrzebuje JPG więc strata czasu nie jest związana z dekodowaniem, ale z odczytem z karty.
                  nie mam pojęcia skąd mi to wyszło

Canon chyba nie ma pomysłu jak sobie poradzić z odczytem i zapisem...chyba powinien Nikona zapytac o rade
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Tytus

6,3 mpix to nie klatka 35mm

klatka 35mm jak pamiętam to coś 12mpix
                    Własciwie to temat na osobny wątek ale niech zostanie w tym tutaj. 6.3 mpix to prawie dokladnie klatka filmu 35mm z powodu... obrobki w przecietnym labie i wydolnosci Fuji Frontiera ktorego w calej Europie w tym rownież tej "zachodniej" mnogo. W procesie wywolania (wlasciwie Fuji nazywa to drukowaniem) zdjecia klatka jest fotografowana (niektórzy nazywaja to skanem ale na stronach Fuji mozna wyczytac , ze to idzie na CCD - czyli wykonywana jest fotografia cyfrowa ) i taki skan jest potem drukowany (naswietlany) na papierze. Bariera rozdzielczosci NIE lezy w samym filmie ale w rozdzielczosci skanu (zdjecia) czyli w dalszym procesie obrobki. Cos mi sie wydaje, ze 99.9% wszystkich zdjec jest skanowanych w rozdizelczosci ok 2000 dpi czyli na klatce 24x36mm to prawie dokladnie matryca w 300D - 24mm to prawie jeden cal i 300D ma na krotszym boku 2000 pixeli. Z tego co wiem to w calej Polsce jest cos ze trzy lab-maszyny skanujace z rozdzielczosci 4000 dpi. O optycznych powiekszalnikach to sie nawet pisac nie chce bo tego i malo i drogie ze az strach. Smiesznostka drobna jest, ze Kodak tez używa glownie maszyn Fuji Frontier :-)

No i jeszcze 12 mpix to 3000x4000 pixeli - gdyby odniesc to to proporcji matrycy w 300D do rozmiaru filmu to wychodzi, ze matryca ma wieksza rozdzielczosc z tego samej powierzchni :-)

Ostatnio pytalem ile kosztuje zeskanowanie w roznych rozdzielczosciach moich starych analogowych filmow. Ech..... z duża rozdzielczoscia to wychodzi majątek i ta "duża" rozdzielczość to własnie około 2000 dpi. Tylko proszę nie piszcie o skanerach 19600 dpi ...

Janusz

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Zamieszczone przez Tytus

Zamieszczone przez Tytus
                      nie mam pojęcia skąd mi to wyszło
                      Tytus, to ja napisałem :P
                      dlatego dałem miniaturkę w cudzysłowie, bez wgłębiania się w detale, bo odpowiadałem qietrzy konkretnie a propos zapisu RAW+JPG
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tytus
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

gdzie da się ten program zdobyć?, już mi sie podoba
                        20Dset
                        maj łeb...

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Zamieszczone przez Tytus
                          ja dostałem z 20D w zestawie 8)
                          ale szczerze jakoś mi jeszcze nie podszedł cosik mało funkcji ma...

EDIT:
                          jak ktoś chce to Helpa podeślę w PDF, po angielsku
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez Kubaman
                            Zamieszczone przez Tytus

EDIT:
                            [email protected] THX
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Janusz Body, kiedyś w labie zwróciłem uwagę, że nie skanują moich negatywów, tylko fotografują, to się oburzyli

BTW. Najtańszy sposób skanowania starych negatywów, to chyba robić im zdjęcia cyfrówą. Powoli się przymierzam do prób, nawet założyłem wątek.

Komentarz

• Kubaman
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 4709

Zamieszczone przez Tytus
                                Zamieszczone przez Kubaman
                                Zamieszczone przez Tytus

EDIT:
                                [email protected] THX
                                Tytus poszło

wysyłało się z 15 minut, bo to 4MB waży, a ja mam onetową skrzynkę, ale przeszło
                                mniłego czytania
                                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...