X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rhans
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 25

ostrzenie w Capture One

Witam!
    Czy ostrzyć RAW-y w Capture One? i ewentualnie na jakie wartości ustawić. Czy dopiero w PS-e.Moje ostatnie odbitki z labu wydają mi się za mało ostre.
    Pozdr.
  • Wats0n
    Uzależniony
    • 2006
    • 996

Zazwyczaj zostawiam ustawienia defaultowe, czyli prawie bez ostrzenia. Potem w szopie (Paint Szopie, gwoli ścisłości) stosuję nieco zmodyfikowaną metodykę opisaną przez Janusza tutaj.
    W C1 trudno zapanować nad ostatecznym efektem, podgląd mocno różni się od obrazu docelowego. No i nie można ostrzyć dokładnie tego, co się chce.
    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Ale trzeba przyznać, że to co pokazuje C1 w okienku roboczym to pod względem ostrości miniaturki (liczmy te 900x600) to jest mistrzostwo świata. Czasem mam ochotę zamiast bawić się w późniejsze zmniejszanie na Web, po prostu zrobić screenshota i wyciąg work area ;-) bo tak ostrego, bez zniekształceń i w ogóle obrazu prawie nigdy nie udaje mi się uzyskać
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Art Mag
        Początki nałogu
        • 2005
        • 261

Ostrzenie w C1 to nic innego jak zwykły USM z wszystkini jego zaletami i wadami. Generalną zasadą jest, że ostrzymy zawsze na końcu, w innym wypadku podczas przekształceń tonalnych obwódki od USM szaleją. Osobiście mam wszystko do ostrzenia w C1 ustawione na 0, PS dysponuje o wiele bardziej doskonałymi narzędziami, nie wspominając pluginów np. SharpenerPro lub akcji Intelisharpen II.

Muflon - spróbuj użyć do przygotowania pliku do sieci, WP Pro Freda Mirandy. Efekt jest b. naturalny, bez wszystkich przypadłości związanych ze zmniejszaniem w PS.
        Ostatnio edytowany przez Art Mag; 3515.
        ArtMag

Komentarz

• grzbiet
          Bywalec
          • 2006
          • 180

Moje ustawienia:
          Capture One - ostrzenie na "0"
          PS - plugin PhotoKit Sharpener 1.2.4., w szczególności po zmniejszeniu moduł PhotoKIt Outpout Sharpener
          Czasami też pobawię sie pomiędzy w/w Alien Skin Exposure lub Aurelon ProPhoto Tools...

Komentarz

• miklo
            Uzależniony
            • 2006
            • 681

W C1 mam zahaczony ptaszek disable sharpening on output (czy jakoś tak). Ostrzę na końcu. Przeważnie w automacie ImageMagick leci.

Komentarz

• Rhans
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 25

Dzięki przydało się,człowiek ciągle się uczy....

Komentarz

• Pirx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 485

Ja ustawiłem w "Preferences..." Amount - 20%, Treshold - 3 i rzadko zaglądam do fiszki "Focus" przy wywoływaniu, bo dla 90% zdjęć, których nie zamierzam męczyć dalej w PS efekt jest dla mnie bardzo dobry.

Poniżej 100% cropy tego samego fragmentu czołgu z odbywającego się właśnie zlotu w Bornem. Zrobione niezawodną Tokiną 12-24.

Bez wyostrzania w C1 LE :

Wyostrzone moim sposobem 20/3 :

Przeostrzone 100/3 :

Na poniższe życzenie artursa - wyostrzone 60/3 :
                Ostatnio edytowany przez Pirx; 5741.
                Pozdrawiam,
                Pirx

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Nie wiem czy 100/3 jest przeostrzone - nie bardzo widać przeostrzenia - dla porównania daj jeszcze 60/3
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Pirx
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 485

Dałem wyżej 60/3, żeby było łatwiej porównywać.

Z jednej strony jestem bardzo uczulony na przeostrzenie. Wolę mieć szczegóły lekko zamazane z łagodnymi przejściami tonalnymi, aniżeli wszystko jak wycięte z papieru.
                    Pokazane zdjęcie 100/3 jest dla mnie wyraźnie przeostrzone (jeszcze lepiej widać to na całym zdjęciu dopasowanym do wielkości monitora), 60/3 znajduje się w mojej ocenie na granicy cepelii, pokazane 20/3 jest dla mnie dobrym kompromisem - trochę poprawia, nic nie psując.

Z drugiej strony, decydującą rolę w odbiorze zdjęcia (przeostrzone, czy nie) może mieć monitor na którym jest ono oglądane.
                    Możesz więc widzieć to trochę inaczej niż ja na swoim.

PS. Zdjęcia zrobione 85/1.8 nie wymagają absolutnie żadnego doostrzania.
                    Pozdrawiam,
                    Pirx

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

Chcesz powiedzieć, że 85/1.8 jest taka dobra, że nie straszna mu interpolacja bayerowska i filtr AA? :-)

Komentarz

• Pirx
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 485

Możesz się śmiać .
                        Ale po prostu RAW-y zrobione tym szkłem, wywołane bez wyostrzania wyglądają tak dobrze, że ich ostrzenie tylko je psuje - odbiera im naturalność. Taka jest moja opinia.

PS. I rozumiem co oznaczają terminy : interpolacja bayerowska i filtr AA ;-)
                        Pozdrawiam,
                        Pirx

Komentarz

• ukochany

Zdecydowanie polecam późniejsze ostrzenie w PS-ie - już po zmianie rozmiaru
                          Wyostrzone zdjęcie w C1 na papierze nie jest zwykle tak ostre jak to pociągnięte USM-em w PhotoShopie

Komentarz

• LemonR
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 234

Ja ustawiam 300/0 ale tylko dla zdjęć w których nic już później nie robię. C1 mam od niedawna więc też nie uważam, że jest to właściwe ustawienie. Po prostu próbuje. Co najważniejsze nie oglądam cropów i i zdjęć w skali 100%.

Komentarz

Pracuję...