X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Sprawdziłem na jakimś kompie windowsowym z athlonem64 i 1gb ramu i rzeczywiście jakoś marnie to wygląda. Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest U siebie widzę przerysowywanie, ale przy levelsach trwa to mniej niż pół sekundy. Nawet sampel z 1ds mk3 nie przerysowuje się tak długo.

Obrót zdjęcia u mnie jest całkiem płynny. Sampel z jedynki trochę się tnie, ale i tak wynik jest rysowany w ułamku sekundy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• tmaciak
      Uzależniony
      • 2006
      • 610

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest
      Albo, że build po win32 jeszcze nie jest do końca zoptymalizowany w starszych wersjach było lepiej pod tym względem. Nie mówiąc już o programach napisanych natywnie pod win32.

Trochę off-topic, ale moim subiektywnym zdaniem, z programów które używam do obróbki zdjęć pod Windowsem to Picasa2 rulez jeśli chodzi o szybkość.
      Pozdrawiam, Tomek
      Canon S-120PC II

Komentarz

• sylwester Samluk
        Początki nałogu
        • 2007
        • 316

Gimp2

Witam

Czy mogę prosić o wyjasnienie tego zagadnienia. otóż w Gimpie kiedy zapisuje pliczek często pojawia mi się komunika, że musze najpierw zrobić eksport a następnie mam do ustawienia kompresje, I własnie pytanie dotyczy tej kompresji, domyslnie ustawili ja na 85 i czy jak zejdę ponizej tej wartości to czy zdjęcie będzie miało lepszą jakość? Czy lepiej jest ustawić maximum czyli 100 ?

dzieki za odpowiedź
        |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
        |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• bakulik
          Uzależniony
          • 2005
          • 767

Zamieszczone przez sylwester Samluk
          musze najpierw zrobić eksport a następnie mam do ustawienia kompresje
          Eksport musisz robić jak np. pracujesz na warstwach, a chcesz zapisać do formatu bez warstw (np. JPEG) albo gdy masz przezroczystość, a chcesz zapisać do formatu nieobsługującego tej opcji.
          Zamieszczone przez sylwester Samluk
          I własnie pytanie dotyczy tej kompresji, domyslnie ustawili ja na 85 i czy jak zejdę ponizej tej wartości to czy zdjęcie będzie miało lepszą jakość? Czy lepiej jest ustawić maximum czyli 100 ?
          Mniejsza wartość = mniejszy plik i gorsza jakość, większa wartość = większy plik i lepsza jakość.

W oknie zapisu masz opcję podglądu, zaznacz ją i machając suwakiem obserwuj swoje zdjęcie. Jak stwierdzisz, że jakość jest zadowalająca, to możesz zwiększać kompresję (zmniejszać wartość suwakiem).
          Pozdrawiam
          Łukasz Bakuła
          „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

problem polega na tym, że spłaszczasz obraz a on dalej każe je eksportować..
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez Kubaman
              Jeśli tylko połączyłeś warstwy bez zrobienia "flatten" to pozostał kanał alpha, którego jpeg też nie obsługuje. Ponadto - nie wiem, co tu jest problemem - to chyba dobrze, że program ostrzega
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• bakulik
                Uzależniony
                • 2005
                • 767

Zamieszczone przez Kubaman
                Jeśli pozostawisz jedną warstwę, a nie będzie tła (które jest tworzone z każdym nowym obrazkiem), to będzie eksportował. Jeśli połączysz warstwy z tłem - nie będzie.
                Pozdrawiam
                Łukasz Bakuła
                „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Sprawdziłem na jakimś kompie windowsowym z athlonem64 i 1gb ramu i rzeczywiście jakoś marnie to wygląda. Kolejny raz widać, że windows marnym systemem jest U siebie widzę przerysowywanie, ale przy levelsach trwa to mniej niż pół sekundy. Nawet sampel z 1ds mk3 nie przerysowuje się tak długo.

Obrót zdjęcia u mnie jest całkiem płynny. Sampel z jedynki trochę się tnie, ale i tak wynik jest rysowany w ułamku sekundy.
                  Mam w domu 2 kompu:
                  A64 X2 4000+ 2GB Ramu
                  i AXP 1700+ 1GB Ramu
                  Na obu GIMP chodzi płynnie (pod windowsem).
                  Dodatkowo na pierwszym kompie mam Gentoo i też śmiga. Wydaje mi się nawet że szybciej niż wersja 2.2.
                  "I love You Cię" Różyczko...
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez canis_lupus
                    Na obu GIMP chodzi płynnie (pod windowsem).
                    A konkretnie - zdjęcie 6-8mpix i levels ile czasu odświeża?

Komentarz

• mathom
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 428

Z tą marnością windy bym nie przesadzał Może problem tkwi w implementacji gtk pod windę ?
                      FF + L
                      Moje stocki
                      Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• pietro.s
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 140

witam
                        po zainstalowaniu gimpa pod vistą, gdy otwieram w nim jakieś zdjęcie explorer.exe sie wywala i zaleca zainstalowanie aktualizacji Windows6.0-KB938979-x86
                        po zainstalowaniu dalej to samo?? mam juz tego gimpa poprawionego 2.4.1.
                        co może byc przyczyną? pobierałem ze strony gimpa, z tego linka
                        http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html coś jeszcze muszę do niego zainstalować??
                        Piotrek S.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Explorer się wywala, ale gimp działa dalej?

Komentarz

• pietro.s
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 140

tak
                            z tym że gdy otworze kolejne zdjęcie żeby np dać na nową warstwę dzieje się to samo.
                            Explorer sam się uruchamia po błędzie, ale co chwila sie tak dzieje i utrudnia to pracę
                            Piotrek S.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Na zdrowy rozum, jest to jakiś bug w Viście... Inaczej nie byłoby możliwości, żeby program zewnętrzny wywalał część systemu...

Komentarz

• tmaciak
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 610

Aż zainstalowałem GIMPa na Viście, tak mnie to zaintrygowało, ale nie stwierdziłem takiego efektu, działa normalnie.

Tak swoją drogą, to jeśli to się dzieje przy otwieraniu zdjęć, to zapewne gtkfilechooser wywołuje explorera aby odczytać katalogi, pliki itp. i tu coś się gryzie, ale co, to trudno wyczuć.
                                Pozdrawiam, Tomek
                                Canon S-120PC II

Komentarz

Pracuję...