X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • perqsista
    Początki nałogu
    • 2005
    • 429

Zamieszczone przez Polaco

Wniosek na goraco: jak sie chce miec zdjecie w ktorym sa ladnie naswietlone cienie i jasne partie obrazu to zotaje nam tylko jedno ...... praca na warstwach i gumka. Moze i czasochlonne, ale wyniki na pewno beda o wiele lepsze.
    Chciałebym wtrącić małe OT - dlaczego tak wielu użytkowników PSa w takich wypadkach chwyta za gumkę? Przecież zarówno PS jak i wiele innych zaawansowanych programów graficznych udostępnia takie narzędzia jak maski, które w przypadku tego typu edycji są niezastąpione. Podczas gumkowania jak się wymaże za dużo to po zapisaniu pliku to kupa. Jak się korzysta z masek to efekt mamy dokłdnie ten sam a jednocześnie maskowana warstwa pozostaje nienaruszona.
    www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• perqsista
      Początki nałogu
      • 2005
      • 429

Zamieszczone przez Shadow
      Czyżby HDR lekarstwem na małą rozpiętość tonalną matryc ? Czemu nie. Może za kilka lat taki efekt będzie już fabrycznie zaszyty w biosie aparatu cyfrowego.
      Może niech ktoś wrzuci tu kilka fotek jak mu wychodzą w HDR ?
      Proszę bardzo
      Poniższe 2 fotki to prawdziwy HDR czyli wielokrotna ekspozycja i klejenie

Taka robota jest dla mnie zbyt czasochłonna zwłaszcza ze najczęściej nie korzystam z autobarcketingu (wolę zrobic ręcznie 2-3 fotki z róznymi krokami EV) tylko robię ze statywu z ręcznymi korektami - a wówczas bardzo łatwo o zmiany w kadrze-minimalne przesunięcia -jakiś wiatr itd.

Pozostałe to pseudo HDR czyli 1 raw wywoływany z różnymi korektami ekspozycji i następnie klejone

Ja najczęciej konntrastowe sceny niedoświetlam ok 1EV (w przypadku wariantu 2)
      Zwylke bez większego uszczerbku dla ogólnego odbioru zdjecie udaje mi
      się osiągnąć takie efekty

fota oryginalna niedoświetlona o 1EV

pseudo HDR (2 wywołania RAWA w C1+zabawa z maskami)
      [/IMG]

Najczęściej idę na łatwiznę i kleję 2 ekspozycje z 1 RAWa, następnie w PSie 2 lub więcej warstwy + maska gradient-taki imitujący działanie szarej połówki. nastepnie robótki ręczne w poprawianiu maski. Czasem powielam niektóre warstwy i łącze w trybie overlay lub screen w zależnosci od tegoczy chcę dodatkowo wyciągać światła czy cienie.

To co wypluwają programy do automatycznego tworzenia HDR jest dla mnie nie do zaakceptowania. Niemal zawsze zupełnie giną wszelkie kontrasty
      Ostatnio edytowany przez perqsista; 3208.
      www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• borkomar
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1083

W jaki sposob sklejasz fotki z wielokrotna exp .
        Prosilbym o dokladny opis gdyz asem nie jestem w PS
        5D +

Komentarz

• perqsista
          Początki nałogu
          • 2005
          • 429

Zamieszczone przez borkomar
          W jaki sposob sklejasz fotki z wielokrotna exp .
          Prosilbym o dokladny opis gdyz asem nie jestem w PS
          Tu masz dokładnie opisane krok po kroku (po polsku):

Róznica w moim wykonaniu polega jedynie na tym, że czasami w inny sposób modyfikuję kształt maski uzywając np narzędzi do rysowania (gradient, pędzel) a nie tylko selekcji Ctrl+Alt+Tylda
          www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Diego
            Początki nałogu
            • 2004
            • 251

Ja mierze punktowcem kilka charakterystycznych swiatel w kadrze, wychodzi z tego od 5 do 9 ekspozyzji, potem calosc jest skladana albo w PH albo recznie w PS. Wyglada to tak:

Takie przyklady pierwsze z brzegu. Mam nadzieje ze nie rozwala (tak bardzo) strony

Komentarz

• borkomar
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1083

Zamieszczone przez Diego
              Ja mierze punktowcem kilka charakterystycznych swiatel w kadrze, wychodzi z tego od 5 do 9 ekspozyzji, potem calosc jest skladana.
              Tzn mierzysz i zapisujesz sobie czy niby jak - bo przeciez po zrobieniu jednej foty nie mozesz kadru zmieniac
              Jak to skladasz Automatem do HDR w PS Probowalem z jednego rawa kilka wersji zrobic ale wynik kieski jest niekontrastowy HDR no chyba ze pozniej jeszcze nalezy pol dnia nad nim spedzic coby do kultury go doprowadzic
              Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
              5D +

Komentarz

• Diego
                Początki nałogu
                • 2004
                • 251

KE? swiatlo mierzy sie _przed_ .... dopiero potem aparat na statyw i włala ... to bardzo logiczne
                Skladam recznie w PS, czasem jak mam wiecej ekspozycji to Photomatix - z czystego lenistwa . Uprzedzajac kolejne pytanie: aparat w trybie m, wezyk, statyw.

Komentarz

• borkomar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1083

Zamieszczone przez Diego
                  KE? swiatlo mierzy sie _przed_ .... dopiero potem aparat na statyw i włala ... to bardzo logiczne
                  .
                  NO bez przesady - tyle to ja wiem - chodzi mi o to iz wlasnie najpierw pomiary i jesli masz 9 roznych expo to chyba nie pamietasz tego tylko sobie zapisujesz albo cosik8) NO chyba ze masz tak dobra pamiec:wink:
                  5D +

Komentarz

• Diego
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 251

Wiesz jakos nigdy sie nad tym nie zastanawialem, poprostu pracujac z kadrem widze go oczami wyobrazni, i mniej-wiecej wiem jak bedzie wygladal finalnie. Co do ilosci cyferek to przecietny nr tel. ma wiecej

Komentarz

• borkomar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1083

Zamieszczone przez Diego
                      Wiesz jakos nigdy sie nad tym nie zastanawialem, poprostu pracujac z kadrem widze go oczami wyobrazni, i mniej-wiecej wiem jak bedzie wygladal finalnie. Co do ilosci cyferek to przecietny nr tel. ma wiecej
                      Hmm malo znam numerow telefonicznych (9 x2,3,4cyfrowe expo) 27mio cyfrowych (srednio) - ale moze jeszcze malo wiem
                      Albo dlatego w 350D jest tak maly i ciemny wizjer , ze niewiele w nim widac
                      5D +

Komentarz

• Shadow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1565

A jeśli chodzi o Photomatixa mam pytanie czym regulować ilość powstającego szumu bo zdjęcia generalnie całkiem ciekawie wychodzą tylko za dużo szumią.

Komentarz

• liquidsound
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1956

Hdr

Witam, pytanie do ludzi czesto uzywajacych HDR'a. Z ilu ekspozycji skladac?? Czy wystarczy expozycja na niebo + ekspozycja na ziemie czy robic co jedna grupe od ziemi do nieba?? Byl fajny tutorial podawany ale niestety in english a ja nie paniemaju za dobrze
                          1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                          Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• TomSS
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 21

http://www.michaldulemba.pl/technika...opis-techniki/ :razz:

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Może jednak powalcz czasem z wyszukiwarką, bo tyle wątków zakładasz, że zgroza
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• iras
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 28

hdr

Zamieszczone przez Shadow
                                A jeśli chodzi o Photomatixa mam pytanie czym regulować ilość powstającego szumu bo zdjęcia generalnie całkiem ciekawie wychodzą tylko za dużo szumią.
                                Chyba jedyne wyjście to robić na najniższym ISO, ewentualnie odszumić

Komentarz

Pracuję...