X
-
-
Polecenie Reset Camera Raw Defaults mam na szaro, czyli chyba nic nie było zmieniane... Dla każdej kartyKomentarz
-
A sprawdz jeszcze w fastPictureViewer -> Menu->opcje->Wyswietlanie kolor czy masz włączone zarządzanie ICC - nie jestem pewien ale zdajae się defaultowo jest wyłączone
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Sprawdzałem, był ptaszek przy "włącz wsparcie dla zarządzania kolorami / profil ICC"
nie było ptaszka przy "własny profil monitora"Komentarz
-
Sprobuj włączyć własny profil monitora w FastPictView i podaj nazwe profilu ze spectraview. Nie znam spectra View. A czy aby na pewno masz poprawnie zrobione profile monitora? Jak włączysz profil monitora i będzie kicha to może profile źle zrobione?
Janusz,
-
Po włączeniu własnego profilu w FastPicture znowu fotki straciły na kolorach - jest to samo co w Brigde i PSKomentarz
-
Komentarz
-
Albo mój 400D produkuje takie wyprane z kolorów zdjęcia (przynajmniej w formacie RAW)?Komentarz
-
Albo monitor :-) jest nie teges i profil go bardzo ogranicza, tak żeby wyświetlać barwy poprawnie.
Janusz,
-
No nic. Napisałem maila do człowieka, który mi monitor kalibrował (zresztą człowiek z Forum).
A tu poglądowo, jak pokazuje kolory Bridge (bez włączonej opcji zarządzania barwą) i ACR
opera to zdjęcie wyświetla jeszcze inaczej <sciana>Komentarz
-
Tak czy inaczej w FastPictureViewer ma być wybrany profil monitora, jeśli jest w systemie. Inaczej FastPV "zakłada" że monitor jest sRGB. Na moim laptopie profil delikatnie redukuje nasycenie. PS/Bridge same sobie wybierają profil monitora z systemu.
Z obecnych przeglądarek to tylko IE9 ma CMSa. Nowe Safari, Opera i FF w wersji nowszej niż bodajże 3.0.16 nie obsługują w pełni CMSa. http://www.color.org/version4html.xalterOstatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
-
Ok. Rozumiem. Dzięki Ci bardzo za pomoc!
Najwyraźniej będę musiał skalibrować monitor raz jeszcze.Komentarz
-
Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Nie wiem co to za monitor ani jaki kalibrator. Jesli monitor szerokogamutowy to kolorymetry sobie z tym nie radzą. Mnie się w każdym razie nie udało zrobić dobrego profilu nawet wide gamut notebooka starszymi kolorymetrami.
Janusz,
-
Kalibrację robił czornyj. Czekam na odpowiedź od niego. Może coś poszło nie tak - albo ja popełniłem jakiś błąd przy instalacji tego profilu.
Monitor NEC P221WKomentarz
-
Skąd wiesz ze nie udało ci się zrobić dobrego profilu? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?Komentarz

Komentarz