X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RobertON
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2190

Odp: CS6 - Camera Raw - suwaki

Po wywołaniu RAW-a i wstępnym ostrzeniu w ACR/LR - maskowanie z Alt-em wg potrzeb, Ilość 25-70, Promień - 1, Szczegół 25-40.
    Trzeba to korelować z Reducją szumu.

Dalsze ostrzenie w PS/PSE, maska wyostrzającą USM z nastawieniem Wartość 300; Promień 0,3; Próg 0.
    Krycie w zależności od potrzeb od 40 do 80%

Inny prosty sposób końcowego ostrzenia, ale dość drastyczny i trzeba być ostrożnym w PS/PSE
    - Filtr/Stylizacja - Płaskorzeźba
    - Wartość od 0,3 do 5
    - Intensywność - wg potrzeb od 50 do 100%
    - Mieszanie - Ostre światło
    - Krycie wg potrzeb.

Inne ostrzenie końcowe w PS - akcja Janusza Body albo w PSE akcja Ultra-Sharpen 7.0 Pro Roberta Barnetta.

Jeżeli używasz wywoływarki DxO Optics Pro, to tam też jest USM, ale nie można z tym przesadzić, bo nie ma regulacji krycia.
    Wskazane 100/0,5/4, ale raczej mniej niż więcej.

Dzięki uprzejmości Kolegi jan pawlak, używałem TopazRemask, ale zastąpiła to wtyczka Moduł Wyodrębniający w PSE.
    Za to Topaz Denoise jest znakomity i każde zdjęcie lekko odszumiam po wywoływaniu w ACR/LR czy DxO.

P.S. Ale i tak dopiero się uczę i mam nadzieję, że nie popełniłem błędów w powyższym "przepisie".
    Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Trochę upraszczając, ale chodzi o zasadę.

W pliku RAW zapisane jest to co widzi "aparat" (obiektyw (rozdzielczość itd.), matryca, filtry i wstępna obróbka)

Gdy otwieramy ten plik w wywoływarce to wykonywanych jest kilka czynności aby wyglądał obraz na ekranie tak jak oglądaliśmy go przez wizjer. Uwzględniany jest również styl, tutaj dokładny z wyostrzeniem 0

Gdybyśmy ustawili styl w wywoływarce jako krajobraz który ma (miedzy innymi) filtr wyostrzający (4,2,2) to obraz na ekranie wyglądałby

i teraz wszystkie "nasze" dalsze wyostrzania dodawałyby się do już istniejących

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bart
        Bywalec
        • 2012
        • 176

Zamieszczone przez jan pawlak
        i teraz wszystkie "nasze" dalsze wyostrzania dodawałyby się do już istniejących
        Wydawało mi się, że RAWy nie są wyostrzane (niezależnie od ustawienia stylu w puszcze), a tylko JPGi. Przy otwieraniu RAWa w CR mam ustawione wyostrzanie jedynie dla podglądu na ekranie, dlatego po otwarciu tak wywołanego w CR zdjęcia w PS jego wyostrzenie jest zerowe i zaczynam ostrzyć od zera - przynajmniej tak mi się wydaje.

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez Bart
          Wydawało mi się, że RAWy nie są wyostrzane (niezależnie od ustawienia stylu w puszcze), a tylko JPGi. Przy otwieraniu RAWa w CR mam ustawione wyostrzanie jedynie dla podglądu na ekranie, dlatego po otwarciu tak wywołanego w CR zdjęcia w PS jego wyostrzenie jest zerowe i zaczynam ostrzyć od zera - przynajmniej tak mi się wydaje.
          Czyli :
          - co innego widzisz na ekranie w wywoływarce a co innego jest w pliku i wyostrzając w wywoływarce robisz to "w ciemno" ?
          - lub zmiany w wywoływarce nie mają sensu bo i tak w PS nie są uwzględniane ?

Prawdą jest natomiast, że zmiany w DPP przy zapisie pliku wynikowego w RAW nie są widoczne w LR/ACR.
          By były widoczne w PS to trzeba albo transfer DPP -> PS albo zapis w DPP pliku wynikowego w tiff (jpg) i otwarcie go w PS

Te 3 zdjęcia powyżej to wydruki wprost z DPP 4

jp

PS
          1. Nie chodzi (na ogół) o ustawienie stylu w puszce tylko o ustawienie stylu "wejściowego" w wywoływarce
          2. W ACR jest możliwość ustawienia wyostrzania (dodatkowego) tylko na ekran ale ja nie używałem tego.
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• Bart
            Bywalec
            • 2012
            • 176

Czyli :
            - co innego widzisz na ekranie w wywoływarce a co innego jest w pliku i wyostrzając w wywoływarce robisz to "w ciemno" ?
            - lub zmiany w wywoływarce nie mają sensu bo i tak w PS nie są uwzględniane ?
            Otóż:
            - nie wyostrzam w ogóle w wywoływarce (CR), a tylko i wyłącznie w Photoshopie (choć rozważam użycie w przyszłości wtyczki NIK lub Topaz do tego celu),
            - pozostałe zmiany (wywołanie - wstępna obróbka) w wywoływarce oczywiście są uwzględniane i w PS otwieram już wywołane - wstępnie obrobione zdjęcie.

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4283

Zamieszczone przez Bart
              Otóż:
              - nie wyostrzam w ogóle w wywoływarce (CR), a tylko i wyłącznie w Photoshopie (choć rozważam użycie w przyszłości wtyczki NIK lub Topaz do tego celu),
              - pozostałe zmiany (wywołanie - wstępna obróbka) w wywoływarce oczywiście są uwzględniane i w PS otwieram już wywołane - wstępnie obrobione zdjęcie.
              To tak jak i ja, choć przesiadłem się z ACR na DPP 4 (z kilku powodów)
              Pamiętaj jednak że :
              - w zakładce "aparat" są style/profile (jak w puszce) i niektóre wprowadzają automatycznie wyostrzanie
              - funkcja przejrzystość to też praktycznie prawie wyostrzanie

jp

Komentarz

• Bart
                Bywalec
                • 2012
                • 176

- w zakładce "aparat" są style/profile (jak w puszce) i niektóre wprowadzają automatycznie wyostrzanie
                Jasne, ale chyba tylko do JPGów? RAWów przecież nie ruszają.

- funkcja przejrzystość to też praktycznie prawie wyostrzanie
                Jasne.

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4283

Zamieszczone przez Bart

Jasne.

Jak powiedział prezydent : nie a nawet tak !

Pliki RAW, te które powstały w puszce nic nie rusza.

W DPP do nich są dopisywane zmiany jeśli zapiszemy je znowu jako pliki RAW, które może przeczytać DPP przy następnym czytaniu lub można wrócić do "tych z puszki", tych dopisanych świat Adobe nie widzi.

W plikach (jpg, tiff) które powstały z RAW w ACR/DPP lub przy transferze prosto z ACR(DPP) do PS te zmiany są już zapisane.

jp

Komentarz

• christoo
                    Coś już napisał
                    • 2012
                    • 90

Panowie nie chce zakładać nowego tematu.
                    Po formacie nie działa mi funckja "adaptice wide angel" wyskakuje błąd - This feature requires graphics processor acceleration. Please check the Performance Preferences and verify that 'Use Graphics Processor; is enabled'

Przed formatem wszystko pięknie działalo... zasługa sterowników? :>

Komentarz

Pracuję...