X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Thomason2005
    Uzależniony
    • 2005
    • 507

Szumy w PS Elements

Witam,

Chciałbym spytać się Was, czy w PS Elements (u mnie w wersji 12) nie spotkaliście się ze zbytnim zaszumieniem zdjęć w stosunku do innych programów graficznych/przeglądarek zdjęć.
    U mnie notorycznie zdjęcia w trakcie obróbki są nadmiernie zaszumione i nie jest to kwestia nadmiernego wyostrzenia (w PS Elements) lub użytego iso. To samo zdjęcie w przeglądarce zdjęć w Windows 8, czy nawet PS CS jest zupełnie inne. Tam prawie tych szumów nie widać. Co ciekawe, szumy ze zdjęcia znikają w momencie ustawienia podglądu na ok 25% wielkości i dalej 50%, 75%, 100%. Na każdym pośrednim powiększeniu szumy zaczynają niemal przeszkadzać. Przeglądałem opcje w programie i nie znalazłem nic, co pomogłoby mi się pozbyć tego problemu. Moje ustawienie w monitorze to Full HD. Będę wdzięczny za pomoc.
  • tlustyx
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1304

Odp: Szumy w PS Elements

Chcesz porównywać szumy to zawsze na 100% powiększeniu. Program (chyba) w miarę poprawnie przeskalowuje do 25, 50 75 % przy innych wartościach obraz zostaje źle przeskalowany i stąd te "szumy" których w rzeczywistości na zdjęciu nie ma.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• RobertON
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2190

Mam w użyciu PSE v9.0 i nie zauważyłem do tej pory takiej przypadłości.
      Popatrzę dokładnie.
      https://500px.com/robowert26

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Photoshop źle wyświetla przy przeskalowaniu na pośrednich powiększeniach stąd ten efekt. Jeśli nie chcesz artefaktów i szumów to musisz powiększać 12,5%, 25%, 50%, 75%, 100%.
        Wszystkie wersje photoshop tak mają
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• Thomason2005
          Uzależniony
          • 2005
          • 507

Zamieszczone przez jinks
          Photoshop źle wyświetla przy przeskalowaniu na pośrednich powiększeniach stąd ten efekt. Jeśli nie chcesz artefaktów i szumów to musisz powiększać 12,5%, 25%, 50%, 75%, 100%.
          Wszystkie wersje photoshop tak mają
          Problem w tym, że nie do końca. PS CS normalnie wyświetla obraz. Wiem, bo sprawdzałem u kumpla. Dokładnie na tych samych powiększeniach. Sądziłem, że to kwestia ustawień. Mam nadzieję, że nie kastracji PSE w stosunku do lepszego brata.

Dodam, że powiększenie mam ustawione w kółku i dziwnie to wygląda. Ciekaw jestem, co mi odpowiedzą od Adobe.
          Ostatnio edytowany przez Thomason2005; 4001.

Komentarz

Pracuję...