X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mazeman
    • 2008
    • 11

low key ???

Witam szanownych forumowiczów. Od jakiegoś czasu interesuje się techniką low key, ale efekty moich prób w tej technice są raczej mizerne. Chciałbym osiągnąć efekt, tak jak np. tu :
    Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

lub tu:
    http://www.digart.pl/praca/4598422/Sin_City_04.html.

A wychodzi raczej tak jak tu (efekt być może zamierzony przez autora, przeze mnie niepożądany - światło zbyt rozproszone):
    Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

lub tu:
    http://www.digart.pl/praca/4605515/siostra1.html (nawet podobnie kombinowałem )

Myślę, że rozumiecie o co mi chodzi. Robię zawsze RAW, kombinuję balansem bieli i kontrastem, ale nic. Przycinanie ekspozycji o "kilka" EV też nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Jak spowodować, żeby czerń była czarna ("perłowa"), a nie szara?! Chciałbym tak jak tu:

Proszę o wskazówki.
    450D :neutral: + kit
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

to raczej nie obrobka, a na pewno nie za mocna, po prostu studio, czarne tło, odpowiednie kierunkowe swiatlo

Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• piotrek72t
      Początki nałogu
      • 2007
      • 380

Światło i to wg. mnie nie za wielkim kosztem jedna lampa, zwykły odbłyśnik z plastrem miodu, pogłębienie efektu w PS.
      Piotr Talarczyk
      1ds III 1d

Komentarz

• krzysjster

Wystarczy ze podciagniesz troche posiom czerni i czern dedzie czarne.
        Ate tak "na slepo" to raczej nikt Ci nie powie co jest nie tak.
        Podrzuc jakas fotke.

Komentarz

• mazeman
          • 2008
          • 11

Pozwolę sobie nie zgodzić się z sebcio80. Wiem, że książkowo uzyskanie efektu low key jest najprostsze wg metody podanej przez Ciebie, ale ... nie jest to warunek konieczny. Patrz:

http://www.youtube.com/watch?v=zBZCKBChMbw - np. pomiędzy 0:48-0:50

Chodzi tu chyba o kontrast sceny. Sam nie wiem Tak czy inaczej, mówimy o tym samym, ale jak taki efekt uzyskać? Pomiar punktowy, krótki czas. I co dalej ?
          450D :neutral: + kit

Komentarz

• Mellan
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1851

Zamieszczone przez mazeman
            ... Chciałbym osiągnąć efekt, tak jak np. tu :

...
            Proszę o wskazówki.
            Wyślij PM do JaBlam'a. Może Ci coś podpowie
            C-F-K - forever

Komentarz

• Sergiusz
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2708

Kontrast oświetlenia powinien wynosić 4:1
              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• propanol
                • 2009
                • 8

pierwszy link z twojego postu i masz mase informacji w opisie jak i w Exifie !
                po pierwsze softbox + lampa co do mocy mysle ze tu wszystko zalezy od lampy, dokladnie w kierunku modela i nie oswietlaj tla najlepiej jak bys softbox ustawil tak zeby nie oswitlal tla tylko samego modela oczywiscie model przynajmniej 1-1,5 od tla ! kolejna sprawa przyslona widzisz jak jest ustawiona i czas...

jak dla mnie w pierwszym linku jest podane wszystko jak na tacy widac jak pada swiatlo jakie ustawienia aparatu byly i co bylo uzyte tylko wykorzystac i przeniesc to na swoje pole manewru i sprzet, metoda prob i bledow a efekt przyjdzie raz dwa.

Komentarz

• piotrek72t
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 380

1/400 s i lampa, nie znam sie na systemi nikona, ale robi wrażenie !
                  Piotr Talarczyk
                  1ds III 1d

Komentarz

• mssk
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 244

w exif'ie jest info, że zdjęcie zrobione zostało bez lampy.
                    w takim razie to może być światło zastane ustawione kierunkowo na modela.
                    a co do lampy i synchronizacji np. 1/400s to jest to możliwe z lampą studyjną wyzwalaną fotocelą, a poza tym w lampach w końcu jest jakowyś highspeed.
                    Regulamin pkt 8.

Komentarz

Pracuję...