X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Witam!
    Wczoraj zainstalowałem w domu choinkę więc cieszy się rodzina
    Sięgnąłem więc po aparat i zrobiłem kilka fotek i spotkałem się z problemem, którego nie rozumiem i nie wiem jak obejść.
    Otóż zrobiłem to samo zdjęcie choinki w trybie lustrzanki i w trybie LV. I tu okazało się, ze jest bardzo duża różnica w naświetleniu zdjęć. Otóż to zdjęcie zrobione w "trybie lustrzanki" jest o wiele ciemniejsze niż w LV. Oba zdjęcia robiłem w priorytecie przysłony z tym samym sposobem pomiaru światła.
    Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak jest, a może robię jakiś błąd?

Oto linki do tych zdjęć:

1) 70D - Lustrzanka

2) 70D - LV

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

fajnie że to nie 6D, że są jeszcze jakieś inne zepsute aparaty a nie zawsze 6D
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Lutek
      Uzależniony
      • 2005
      • 560

Prosiłbym o bardziej merytoryczne odpowiedzi....
      Lutek

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4065

Iso na LV 6400 z lustra 3200

Jaki miales pomiar swiatla? Spot moze.
        Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Lutek
          Uzależniony
          • 2005
          • 560

Zamieszczone przez zdebik
          Iso na LV 6400 z lustra 3200

Jaki miales pomiar swiatla? Spot moze.
          Wiem. W obu przypadkach ISo było ustawione na Auto. Co do pomiaru światła to w obu przypadkach był to tryb matrycowy.

Pozdrawiam
          Lutek

Komentarz

• Eberloth
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2350

Zamieszczone przez Lutek
            Prosiłbym o bardziej merytoryczne odpowiedzi....
            Merytorycznie to RTFM. Albo strona 113 akapit ze znakiem wykrzyknienia (słowo-klucz: pokrywa) albo strona 249 ostatni akapit.
            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
            Fumare humanum est!

Komentarz

• Lutek
              Uzależniony
              • 2005
              • 560

Zamieszczone przez Eberloth
              Merytorycznie to RTFM. Albo strona 113 akapit ze znakiem wykrzyknienia (słowo-klucz: pokrywa) albo strona 249 ostatni akapit.
              Chodzi Ci o zasłanianie wizjera? To zasłanie nie dotyczy trybu LV a do tego ciemniejsze jest to robione z okiem przy wizjerze....
              ALO w obu przypadkach włączone a w trybie LV obraz nie był powiększany...
              Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.
              Lutek

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

merytorycznie - jakie testy taki wynik - jesteś pewien że to ma związek z LV? co chcesz sprawdzić wpływ LV? to wylącz inne automatyki bo na dobra sprawę nie wiadomo co sprawdzasz, a jak nie wiadomo co sprawdzasz to nie da sie żadnych sensownych wniosków wyciągnąć, ta lampa to ma normalną zarówkę? na ten moment to mogę tylko napisać że po oglądzie tych zdjęć nie jestem zdziwiony że jedno jest jaśniejsze, wcale nie jestem zdziwiony
                Jestem szumofobem
                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Lutek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 560

Zamieszczone przez jaś
                  merytorycznie - jakie testy taki wynik - jesteś pewien że to ma związek z LV? co chcesz sprawdzić wpływ LV? to wylącz inne automatyki bo na dobra sprawę nie wiadomo co sprawdzasz, a jak nie wiadomo co sprawdzasz to nie da sie żadnych sensownych wniosków wyciągnąć, ta lampa to ma normalną zarówkę? na ten moment to mogę tylko napisać że po oglądzie tych zdjęć nie jestem zdziwiony że jedno jest jaśniejsze, wcale nie jestem zdziwiony
                  Po prostu zrobiłem kilka zdjęć w trybie zwykłym i LV i wyszło, ze inaczej działa automatyka ekspozycji w LV i trybie zwykłym (lustrzanki). Na dwadzieścia parę próbek zdjęć tej choinki w różnych warunkach, zawsze robione to w LV jest jaśniejsze (albo odwrotnie tzn to robione w trybie "lustrzanki" jest ciemniejsze (natomiast wszystkie robione w LV są identyczne co do jasności między sobą i odpowiednio, wszystkie robione w trybie lustrzanki są identyczne między sobą).
                  Lutek

Komentarz

• fotna
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 454

Zamieszczone przez Lutek
                    (natomiast wszystkie robione w LV są identyczne co do jasności między sobą i odpowiednio, wszystkie robione w trybie lustrzanki są identyczne między sobą).
                    Może tu mieć wpływ na zaburzenie pomiaru światło wpadające przez pryzmat z wizjera. - sprawdź jak będzie z zasłoniętym wizjerem - od tego jest ta gumka na pasku.
                    No chyba że w grę wchodzi inny punkt w którym jest mierzone światło albo inne algorytmy dla LV
                    fotna.dlm.pl

Komentarz

• Lutek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 560

Zamieszczone przez fotna
                      Może tu mieć wpływ na zaburzenie pomiaru światło wpadające przez pryzmat z wizjera. - sprawdź jak będzie z zasłoniętym wizjerem - od tego jest ta gumka na pasku.
                      No chyba że w grę wchodzi inny punkt w którym jest mierzone światło albo inne algorytmy dla LV
                      No fakt, ze jest ta zasłonka ale gdyby na LV wpadałoby dodatkowe światło od tyłu to dodawałoby światła i było by przyciemnione a nie odwrotnie...ale oczywiście sprawdzę.
                      Wcześniej zauważyłem, ze to zjawisko nie występuje jak zdjęcie robi się przy w miarę równym oświetleniu np w dzień na ulicy, ale np na takim gdzie sa punktowe źródło światła na tej choince lub zdjęcia nocne i w tle lampy uliczne...
                      Lutek

Komentarz

• Lutek
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 560

Witam!
                        Sprawdzałem z zasłanianiem okienka przy robieniu zdjęcia w LV i nie ma różnicy. Ale wykonałem kilka innych prób i udało mi sie stwierdzić, że zjawisko/problem występuje szczególnie przy robieniu zdjęć przy szłabym/bardzo słabym oświetleniu np ulica oświetlona latarniami.

Zauważyłem dziwne zjawisko, ze jak robię w LV przed głębszym naciśnięciem migawki widzę obraz z jakąś jasnością. Natomiast gdy wykonam zdjęcie i wyświetla mi sie już to zrobione/zapisane to jest ono o przynajmniej 2 przysłony jaśniejsze niż przed zrobieniem zdjęcia. Podejrzewam, ze tu tkwi przyczyna tych rozjazdów z jasnością, tylko dlaczego?
                        Początkowo myslałem, ze to funkcja optymalizacji jasności ale jak ja wyłączyłem to nadal jest to samo....
                        Potem sprawdziłem funkcję lupy w podglądzie w LV ale jest wyłączona więc skąd te różnice?
                        W załączeniu 2 zdjęcia (ostrzyłem tą choinkę) zrobione po kolei. Pierwsze w trybie wizjera a drugie w trybie LV:

1) Wizjer: http://i1168.photobucket.com/albums/...psddahe9ih.jpg

2) LV: IMG_3111_zpsrtjl8ni6.jpg Photo by Puniek | Photobucket

Są trochę poruszone ale tu nie o to chodziło...

Ma może ktoś pomysł dlaczego jest tak bardzo rozjaśniane "w czasie zapisu" na karcie w trybie LV???

Pozdrawiam
                        Lutek

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

A robiłeś testy na innym niż matrycowy pomiarze światła. Wg mojej wiedzy i doświadczenia matrycowy jest najbardziej "losowym" trybem.
                          Ponadto należy również mieć na uwadze, że w trybie matrycowym ekspozycja jest szczególnie wiązana z punktem ustawiania przez AF ostrości i wg mnie tu należy szukać przyczyny tych rozbieżności.

Ja z każda puchą Canona, nieważne od tryby pomiaru, miałem tak, że lekko niedoświetlały i w zasadzie na stałe mam ustawioną korektę EV +1/3.

A tak w ogóle to patrząc na te zdjęcia, abstrahując od walorów artystycznych, to teoretycznie można uznać, że oba są "prawidłowo" naświetlone.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Lutek
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 560

Zamieszczone przez Bangi
                            A robiłeś testy na innym niż matrycowy pomiarze światła. Wg mojej wiedzy i doświadczenia matrycowy jest najbardziej "losowym" trybem.
                            Ponadto należy również mieć na uwadze, że w trybie matrycowym ekspozycja jest szczególnie wiązana z punktem ustawiania przez AF ostrości i wg mnie tu należy szukać przyczyny tych rozbieżności.

Ja z każda puchą Canona, nieważne od tryby pomiaru, miałem tak, że lekko niedoświetlały i w zasadzie na stałe mam ustawioną korektę EV +1/3.

A tak w ogóle to patrząc na te zdjęcia, abstrahując od walorów artystycznych, to teoretycznie można uznać, że oba są "prawidłowo" naświetlone.
                            Walorów artystycznych to zdjęcia nie mają żadnych bo czemu innemu mają służyć
                            Tak używałem matrycowego ale za każdym razem miałem ustawione ostrzenie ustawione na środek tej choinki. To fakt , że tu do matrycowego dodano punktowy. Wcześniej miałem 350D i tam matrycowy był tylko matrycowym bez przewiązania do punktu ostrzenia - czy tylko 70D ma to połączenie matrycowego z punktem ostrzenia czy to jakaś nowy trend (nowa świecka tradycja) i w innych modelach/markach też tak jest?
                            Dlatego często w codziennej praktyce używam trybu wielopunktowego by to jakoś uśrednić.
                            A jaki tryb byś Ty polecił jako najmniej losowy?
                            Wracaąc do tych zdjęć to zauważyłem, ze to rozjaśnienie następuje gdy jasność sceny jest mniejsza/poniżej tego jak aparat może wzmocnić jasność na ekranie w podglądzie LV - wtedy jakby LV dodatkowo dodaje czasu, ze zdjęcie zostaje mocno rozjaśnione w stosunku do trybu wizjera....

Pozdrawiam
                            Lutek

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5117

Ja w zasadzie od dłuższego czasu używam tylko centralnie ważonego uśrednionego. Sporadycznie punktowego.
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net
                              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...