X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szymad
    • 2011
    • 14

Edycja PC po polsku?

Witam czytających
    Szukałem tematu dot. programów do edycji filmów w jęz. polskim - nic nie znalazłem. Nie jestem już młody więc obce języki są mi raczej obce. Wiem, że Corel Video Studio jest dość tani a zarazem edycja odbywa się po polsku i to jest (moim zdaniem) ważne. Często czytam o Adobe Premiere, Vegas Studio - widzę, że Corel jest tu obcy? Nie wiem czy ktoś z forumowiczów próbował kiedyś swoją lustrzanką skopiować film wyświetlany projektorem np. Super 8 lub 8 mm. Są specjalistyczne studia, ale liczą sobie za tą czynność wielkie pieniądze. Ja próbowałem i nawet w bardzo prymitywny sposób można to zrobić. Czy ktoś z forumowiczów ma takie doświadczenia? Film zgrany należy jeszcze zmontować razem z innymi podłożyć dźwięk. Próby zgrania filmu metodą filmowania cyfrową kamerą video nie udało się film migał, anie wiem czy można w jakiś sposób usunąć takie migające co pewien czas sceny wyrównać? - czy jest program który może wyrównać nierówne rozświetlenie poszczególnych scen. Lustrzanka 5D mkII nie daje efektu migotania. Tyle na wstępie, poczekam na odzew.
  • rOOmak
    Uzależniony
    • 2007
    • 617

Adobe ma chyba wszystkie wersje językowe.
    Co do kopiowania filmu najlepiej jest użyć skanera. Skanery takie nie są tanie i najtańszym akceptowalnym rozwiązaniem jest Epson V600 i dalej V700/750.
    Dalej ceny idą w górę kilka tysięcy dolarów do $20k za Flextight X5. Dlatego też specjalistyczne serwisy liczą sobie takie pieniądze.
    Prymitywnie można by spróbować użyć powiększalnika do filmu i aparat cyfrowy. Zakładając że dałoby się zamontować aparat idealnie równolegle do filmu, można by rzucić obraz z filmu na matrycę. I zrobić zdjęcie każdej klatki.
    Kupa roboty, ale może komuś się będzie chciało pokombinować

Komentarz

• szymad
      • 2011
      • 14

Witam
      Dziękuję za zainteresowanie poruszonym tematem. Adobe fakt ma język polski, ale cena nie jest na rynek polski, dlatego pisałem o Corelu - jako soft do montażu filmu w cenie poniżej 300zł. Jeśli zaś chodzi o kopiowanie filmu Super 8 - inaczej sfilmowanie filmu wyświetlanego projektorem, a nie skanowanie poszczególnych klatek. Mam skaner V750 i nawet o tym nie myślę, gdyż kopia 1 klatki daje nie najlepsze efekty. Klatka filmu ma wymiar ok. 5x3mm i nie da dobrych wyników nawet najlepszy skaner. Większość forumowiczów pisze nt. programów za duże pieniądze - wiadomo są lepsze, ale mnie nie potrzeba do domowych celów takiej armaty.

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Prosty niedrogi programik, ale całkiem użyteczny AVS Video Editor
        Tu krótki test programu: http://www.komputerswiat.pl/testy/pr...eo-editor.aspx
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Ajgor
          Coś już napisał
          • 2008
          • 54

BARDZO dobry jak na swoją cenę, i po Polsku jest nowy program Avida - Avid Studio 1.0. Można kupić w cenie poniżej 500zł, a w tym dostaje się na przykład ponad 4 TYSIĄCE dodatkowych elementów typu tytuły, napisy, efekty montażowe, menu płyt itd. Program dodatkowo świetnie radzi sobie z filmami AVCHD (to tak na przyszłość), jest prosty w użyciu, do kompletu dostajesz cały cykl wideotutoriali za darmo, a możliwościami, moim zdaniem, bardzo mocno wyprzedza Corela. I jest sporo prostszy w użytkowaniu.
          Zresztą tutaj:

wystarczy przejść na zakładkę Tutorials, i tam są te same tutoriale, które są dodawane do programu.
          Pozdrawiam.
          Ajgor
          Canon EOS 1000D. Szkło: kitowy 18-55. Lampa Nissin Di622.

Komentarz

• 4bert
            Coś już napisał
            • 2008
            • 74

Zamieszczone przez szymad
            Witam
            Dziękuję za zainteresowanie poruszonym tematem. Adobe fakt ma język polski, ale cena nie jest na rynek polski, dlatego pisałem o Corelu - jako soft do montażu filmu w cenie poniżej 300zł. Jeśli zaś chodzi o kopiowanie filmu Super 8 - inaczej sfilmowanie filmu wyświetlanego projektorem, a nie skanowanie poszczególnych klatek. Mam skaner V750 i nawet o tym nie myślę, gdyż kopia 1 klatki daje nie najlepsze efekty. Klatka filmu ma wymiar ok. 5x3mm i nie da dobrych wyników nawet najlepszy skaner. Większość forumowiczów pisze nt. programów za duże pieniądze - wiadomo są lepsze, ale mnie nie potrzeba do domowych celów takiej armaty.
            Adobe Premiere Pro ma polską wersję językową? Używam CS5 i niczego takiego nie widziałem. Sony Vegas w wersji amatorskiej podobno ma być spolszczone. Można też zainteresować się http://www.magix.com/pl/video-deluxe/
            Rozum jest rzeczą najsprawiedliwiej wśród ludzi podzieloną, bo nie spotkałem nikogo, kto by się uskarżał, że ma go za mało
            Wg Kartezjusza

Komentarz

Pracuję...