X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Niraham
    • 2011
    • 8

Głowica 3D

Kłaniam się wszystkim...

(Not so) Long time lurking, first time posting - jak mawiają na forach.

Szukałem i nie znalazłem nigdzie tematu wprost traktującego o głowicach 3D.

Z kilkudniowego rozeznawania się w sieci w tym momencie jestem przekonany do głowicy Benro B-1 lub B-2 (zbierają najlepsze opinie w przystępnych dla mojej kieszeni widełkach cenowych). Jednak to są głowice kulowe, a mnie cały czas nurtuje pytanie:

Które głowice 3D są godne polecenia?

W przyszłości chciałbym móc wykorzystywać moc robienia filmików, którą daje Canon. Dlatego od razu muszę wziąć to pod uwagę przy kupnie statywu, a konkretnie głowicy. Jednocześnie może ktoś też zda relację z kręcenia filmów na głowicy kulowej? Da się?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Wer stirbt, bevor er stirbt, stirbt nicht, wenn er stirbt.
  • dziobolek
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2634

Zamieszczone przez Niraham
    ...a mnie cały czas nurtuje pytanie:

Które głowice 3D są godne polecenia?
    Gorąco polecam Induro PHQ series.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Niraham
      • 2011
      • 8

Dziękuję dziobolek. A może ktoś jeszcze coś poleci?

Komentarz

• Niraham
        • 2011
        • 8

Na tym filmiku znajdziesz odpowiedź:

Pierwsza i druga głowica to głowice kulowe. Ostatnia to głowica 3D. Czasami robi się też rozróżnienie ball head / pan head. Mam rację?

Komentarz

• tom517
          Uzależniony
          • 2007
          • 495

Taka wersja economiczna http://www.foto-tip.pl/sklep/glowica...410-p-529.html, + statyw http://www.foto-tip.pl/sklep/profesj...314-p-521.html fakt że używam sporadycznie, ale lepszej/droższej nie potrzebuję

Komentarz

• Niraham
            • 2011
            • 8

Są plusy dodatnie i ujemne (jak mawiał nasz ex-prezydent) każdej z opcji.

Generalnie kulowe sprawdzają się w sytuacjach typu: zdjęcia sportowe czy też zdjęcia zwierząt (i zapewne dzieci). Dają bowiem możliwość szybkiej reakcji. Jedno pokrętełko i już możesz kadrować jak dusza zapragnie, reagować na ruch.

3D zaś nadają się głównie do panoram oraz fotografii, w których niezbędna jest precyzja. Każdy wymiar (dimension) to oddzielne pokrętło czy raczej wajha. Kadrowanie trwa zatem dłużej. Sprawdza się to głównie w fotografowaniu obiektów nieruchomych.

Istnieją też głowice kulowe z możliwością panningu (np. Benro z serii B).

Ale moje pytanie pozostaje aktualne:

Jakie głowice 3D polecacie?

i

Czy głowice kulowe (choćby dual-action) nadają się do kręcenia video?

Komentarz

• tom517
              Uzależniony
              • 2007
              • 495

Swoją drogą do filmów bardziej bym widział jakiś steady cam.

Komentarz

• Niraham
                • 2011
                • 8

Wiadomo, ale to już typowo do video. A ja bym chciał upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Przynajmniej częściowo... Ale dzięki za rady.

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Do video głowica olejowa z jak najdłuższą rączką. Do tego głowica z półkulą aby można było ją wypoziomować bez zmiany długości nóg. Generalnie do zdjęć i do video należałoby zakupić dwa różne statywy. Dlaczego olejowa? Przy panoramowaniu olej stawia opór co zapobiega zbyt gwałtownemu startowi i końcowi ruchu a dodatkowo sprawia, że panorama jest płynna bez szarpania. Jeśli ma być dobrze, wygodnie i bez przeklinania to dwóch pieczeni na jednym ogniu niestety nie upieczesz.

Komentarz

• sweetek
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 166

używam od jakiegoś czasu głowicy 3d Manfrotto, jest super... ale waga prawie 2 kg, i brak możliwości spakowania w futerał od statywu, powoduje, że ciężko z nią podróżować....
                    Dobra do ciężkich zestawów.
                    tu masz link do zamiennika: http://allegro.pl/show_item.php?item=1433337260
                    pozdr.
                    gg: 6096145

Komentarz

• szambonur
                      Uzależniony
                      • 2011
                      • 712

Zamieszczone przez sweetek
                      używam od jakiegoś czasu głowicy 3d Manfrotto, jest super... ale waga prawie 2 kg, i brak możliwości spakowania w futerał od statywu, powoduje, że ciężko z nią podróżować....
                      Dobra do ciężkich zestawów.
                      tu masz link do zamiennika: http://allegro.pl/show_item.php?item=1433337260
                      pozdr.
                      Posiadam ten "zamiennik" nasmaruj dobrze gwinty, albo wykup karnet na siłownię...
                      Moje zdjęcia na canon-board.info
                      Facebook

Komentarz

• mc_iek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 790

W GoldPhoto dość łatwo zrywają się gwinty. Mogę oddać YH410 z regenerowanym jednym gwintem za darmo. W przyszłym tygodniu będę ją miał w Warszawie...
                        Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• sweetek
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 166

ja używam manfrotki i różnica z tego co zauważyłem jest raczej tylko w ciężarze, (moja jest ze 20-30 dkg cięższa) w mojej też lekko nie jest, ale dzięki temu jest stabilnie..., osiłkiem nie jestem, ale jakoś nie sprawia mi to problemu...
                          pozdr.
                          s.
                          gg: 6096145

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

A co wy na taki cudo http://www.manfrotto.com/product/837...-MOVIE_HEAD_Q5
                            3D+Fluid. Photo /Video
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez mor_feusz
                            A co wy na taki cudo http://www.manfrotto.com/product/837...-MOVIE_HEAD_Q5
                            3D+Fluid. Photo /Video
                            Mialo byc Kulowa+FLuid. Mysle ze to rowiazanie idealne. Sam szukam czegos podobnego.
                            Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• fil91
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 140

Ja polecam frotkę http://www.ceneo.pl/340511.
                              Głowica niedroga , za rozsądne pieniążki , ciężar nie zabija:-D.
                              Sprężyny skutecznie wpływają na płynność ruchów , duża płytka chroni spód aparatu przed uszkodzeniami(nie wciska się tak jak te małe;-))
                              IMHO jedyną wadą jest to że przy ciężkim zestawie (kiedy ustawimy głowicę w pozycji pionowej ) trzeba mooocno dokręcić płytkę , inaczej aparat potrafi przesunąć się obiektywem do dołu

Komentarz

Pracuję...