X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macgaw
    Bywalec
    • 2008
    • 115

filmowanie 7d

czesc
    od jakiegos czasu mam 7d, ale nie uzywalem aparatu do filmowania. po obejrzeniu kilku watkow i obejrzeniu filmow szczegolnie z 5d2 o rolkarzach nabralem checi do sprobowania czegos nowego.

i tutaj mam kilka pytan. oczywiscie metoda prob i bledow jest najlepsza i taka tez stosuje, ale wieszosc moich filmow jest powiedzmy nie trafionych ostroscia.

co robie zle?, wiem ze trzeba ostrzyc recznie i ustawiam ostrosc pokretlem na obiektywie...
    wczoraj bylem na dworze, bylo zimno, wietrznie ale slonecznie, krecilem troszke zone i dziecko, na ekranie bylo "powiedzmy" wszystko ok, lecz po zgraniu na kompa wszystko jest nieostre. dzwiek, no coz mam swiadomosc ze najlepiej dokupic zewnetrzny mikrofon, bo caly film z dworu jesli chodzi o glos to jest sam wiatr.

inna sytuacja w domu. krece za dnia - jest jasny pokoj, swiatlo zastane, wychodzi to powiedzmy ze dobrze. filmuje powiedzmy jedna scene, kiedy bawi sie dziecko w jednym miejscu.
    ustawienia jakie mam to pokretlo w trybie B.

na tych samych ustawieniach, czyli tryb B krecilem np kapiec dziecka w lazience, swiatlo zarowkowe i znowu na ekranie jest niby ok ale po zgraniu, jest zolto i nieostro.

i moje pytania do osob filmujacych tym aparatem.
    w jakim trybie najlepiej filmowac ? czy zmieniac tryby w zaleznosci od zastanej sytuacji??
    wszystkie tryby procz M ustawiaja sobie iso - automatycznie, to tez duzo daje, ale np przy swietle sztucznym jest tak kosmicznie podbijane ze jest duze ziarno (choc to akurat rozumiem i wiem ze takie bedzie).

czy zakup LCDVF, ktory powiesza obraz widziany to jest jedyne wyjscie jesli chodzi o poprawne filmowanie tym aparatem ??

podsumowujac. uzywam 7d + 17-55 is. filmuje na 17 mm z wlaczona stabilizacja. wiem ze inni tez napisza zeby sobie kupic kamere hd. oczywiscie jest to najlepsze wyjscie z sytuacji, ale dla mnie to jest za proste i krecenie kamera nie daje mi takiej satysfakcji jak krecenie aparatem.

pozdrawiam
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II
  • ibka
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 31

Flmuj tylko na trybie M.

Ręcznie ustawiasz ISO, migawkę, przysłonę a czasem nawet white balance (żeby ujęcia w łazience nie wychodziły zółte).

Jeśli nie trafiasz z ostrością spróbuj filmować na bardziej przymkniętej przysłonie (f 5,6 i wyżej).

A reszta to już praktyka.

Komentarz

• myslidar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1010

Kup sobie: http://allegro.pl/wizjer-lcd-viewfin...445958285.html

Przy szerokim kącie i tak jest trudno, ale z jasnym szkiełkiem dużo lepiej się ostrzy.
      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• mrooq
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 46

dodam moze pytanie od siebie.. rzecz ktora zauwazylem filmujac na P, ze przeslona zawsze ustawiona jest na bardzo wysoka wartosc..rzedu 16-22 i nie wiem czemu tak sie dzieje, tryb przyslony jakos nie dziala i zmuszony jestem krecic na M co jest OK ale czasami chcial bym na P i nie za bardzo jest jak

PS dodam od siebie ze filmujac na M na 7D na ekraniku ktory jest bardzo szczegolowy bardzo ladnie widac roznice w jakosci obrazu np miedzy f4 a f/8 uzywajac maksymalnego zblizenia 10x
        na Flickr

Komentarz

• myslidar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1010

Migawka do kręcenia powinna być ustawiona na 1/50 i pewnie dlatego tryb P chce do takiej migawki ustawić pozostałe parametry.

Komentarz

• Jan Bielecki
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 17

Zamieszczone przez mrooq
            dodam moze pytanie od siebie.. rzecz ktora zauwazylem filmujac na P, ze przeslona zawsze ustawiona jest na bardzo wysoka wartosc..rzedu 16-22 i nie wiem czemu tak sie dzieje, tryb przyslony jakos nie dziala i zmuszony jestem krecic na M co jest OK ale czasami chcial bym na P i nie za bardzo jest jak

PS dodam od siebie ze filmujac na M na 7D na ekraniku ktory jest bardzo szczegolowy bardzo ladnie widac roznice w jakosci obrazu np miedzy f4 a f/8 uzywajac maksymalnego zblizenia 10x
            Polecam krecić na AV. Kontrola przesłony daje najlepsze efekty wizualne a czas płynnie dostosuje się do warunków.
            Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Komentarz

• myslidar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1010

Tylko, że czas wpływa na płynność obrazu.. Po to ludzie kupują szare filtry lub fadera żeby uzyskać odpowiedni "look".

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

Robiac zdjecia zawsze pracuje na Av lub M, ale przy filmie Av nie jest tak uzyteczne. W kamerach pracuje sie przede wszystkim przyslona, bo migawke trzyma sie na równym poziomie żeby material wygladal spojnie.
                https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Jan Bielecki
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 17

Zamieszczone przez Czacha
                  Robiac zdjecia zawsze pracuje na Av lub M, ale przy filmie Av nie jest tak uzyteczne. W kamerach pracuje sie przede wszystkim przyslona, bo migawke trzyma sie na równym poziomie żeby material wygladal spojnie.
                  Tylko odniosłem wrażenie, że pytanie kolegi Mrooq nie dotyczy walki o odpowiedni Film Look tylko o praktyczne wykorzystanie aparatu niezbyt kontrolowanych warunkach gdzie nie ma luksusu ciągłej pracy na 1/30s .

Komentarz

• mrooq
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 46

Kazdy widze ma swoje rozwiazanie. Z powyzszych wnioskuje ze najlepiej krecic na M. Juz tak robilem i wcale trudne to nie jest. Natomisat przy zmianie wartosci przyslony obraz sie sciemnia/roznajsnia skokowo - ma ktos na to jakas rade moze? Oczywiscie mozna nagrac 2 klipy jeden po drugim i odp je przyciac w programie...
                    na Flickr

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

To o czym wspomniales to najwieksza wada aparatow - brak plynnej regulacji przyslony. Przy ujeciach o stalym swietle nie ma znaczenia, ale gorzej jak warunki sie zmieniaja. Ratunkiem moze byc zakupienie manualnego szkla z plynna regulacja przyslony .. albo zakupienie kamery
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• saer
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 54

czytałem że przy 720p na 50/60 fps w 7D występuje efekt tzw. "schodków" na liniach prostych i innych geometriach w przestrzeni. czy ktoś to może potwierdzić?
                        www.dawidpietraszewski.com

Komentarz

• mrooq
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 46

To o czym wspomniales to najwieksza wada aparatow - brak plynnej regulacji przyslony. Przy ujeciach o stalym swietle nie ma znaczenia, ale gorzej jak warunki sie zmieniaja. Ratunkiem moze byc zakupienie manualnego szkla z plynna regulacja przyslony .. albo zakupienie kamery
                          Dla mnie kupienie kamery to nic innego jal dorzucie do plecaka kolejnego kilograma. Video dslr jest super i przy tym zostane. Nadal bede sie trzymal swojej reguly ze clip nie powinien byc dluzszy jak 10-12 s czasami do 15s max
                          na Flickr

Komentarz

• Jan Bielecki
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 17

Zamieszczone przez mrooq
                            Nadal bede sie trzymal swojej reguly ze clip nie powinien byc dluzszy jak 10-12 s czasami do 15s max
                            Dobra regula Wtedy tym sprzętem można robić cuda.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Hmmm... nie wiem jak to wygląda w dslr ale w kamerze można sobie pozwolić na automatyczną zmianę przysłony, bo jest taki zapas GO, że to praktycznie w znikomym stopniu wpłynie na końcowy efekt na obrazie. Obawiam się, że w dslr z wiadomych względów już tak łatwo nie będzie. Także raczej tu trzeba jak w prawdziwym filmie -> tylko manualnie.
                              Krótko mówiąc do repo filmowego dslr nadaje się jak wół do karety :wink:.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...