X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dziki
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 25

5d Mark II - timelapse

Prośba o pomoc. Chcę pobawić się w kręcenie poklatkowych filmów, pełno takich w necie (szczególnie nocne ujęcia w HD mnie zachwycają).

Czy 5D Mark II ma specjalną funkcję do kręcenia takiego filmu, czy załatwiam to podłączeniem po USB do kompa i sterowaniem przez dołączony soft?

W jakiej rozdzielczości rejestrować pojedyncze klatki i czym złożyć, żeby w wyniku otrzymać śliczny film o jakości HD, nie zabierający x-terabajtów miejsca?

Poszperałem po forum, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, nie bijcie jeśli coś przegapiłem.
  • lukaszr
    Bywalec
    • 2009
    • 130

Poszukaj na forum - były już o tym tematy.

5DII nie kojarzę żeby miał specjalną opcję do tego.
    Mały poradnik masz tutaj:

Komentarz

• dziki
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 25

Dziękuję!
      Poszukałem jeszcze w necie i znalazłem taką stronkę, może będzie jeszcze dla kogoś przydatna:

Komentarz

• AquaFoto
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 27

Jeśli temat interesuje Cię bardziej zapraszam do Torunia w grudniu na IV Międzynarodowy Festiwal Fotografii Przyrodniczej "Sztuka Natury" Toruń 2011 gdzie Twórca Lookycreative będzie Gościem i opowie o tajnikach Timelapsów.
        AquaFoto
        www.AdamAdamski.Art

Komentarz

• soltysh
          Bywalec
          • 2009
          • 135

Spojrzyj na ten wątek, w szczególności polecam to video, w stopce którego znajdziesz jaki sprzęt został wykorzystany w szczególności:
          - mały układzik, który wyzwala aparat, wg. ustalonego schematu,
          - wózek, który ewentualnie można złożyć samemu np. stąd.
          EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Komentarz

• streaker
            Początki nałogu
            • 2009
            • 389

Wężyk spustowy z programatorem - można samemu zrobić, ale imo szkoda zachodu, bo za niecałe 200zł można dostać phottixy (tr-90 którego sam mam, albo za trochę więcej nikosa).
            "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• westu
              Bywalec
              • 2006
              • 153

Ja ostatnio dałem 132PLN z przesyłką za pixela tc-252, działa

Komentarz

• argoncyc
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 32

polecam rozwiazanie z netbookiem. moj asus spokojnie 10h timelapsu wytrzymuje
                DIGITAL : 7d
                ANALOG : 50e
                LENSES : 17-50 2.8 : Takumar SMC 135mm f/2.5 : Takumar SMCmm 50 f/1.8

Komentarz

• streaker
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 389

westu - dzięki za info - jak kupowałem phottixa, to nie było jeszcze chyba tego pixela. A pewnie niedługo będę kupował jeszcze jeden z inną końcówką, więc 60-70zł zaoszczędzone
                  "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• mrooq
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 46

Zamieszczone przez argoncyc
                    polecam rozwiazanie z netbookiem. moj asus spokojnie 10h timelapsu wytrzymuje
                    niezle heh, wyzwalanie puszki poprzzt netbooka do glowy by mi napewno nie przyszlo. dobra opcja

..za 25 euro mozna kupic na amazon wyzwalacz np do 7d. bardzo pozyteczne urzadzenie
                    na Flickr

Komentarz

• Danon
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 80

Jest możliwość zablokowania ekspozycji z poziomu EOS Utility podczas Timer shooting?

Komentarz

• rOOmak
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 617

Właśnie oglądałem filmik na temat timelapse "od kuchni".
                        Nie tłumaczony ale warto obejrzeć, żeby zobaczyć z jakich sprzętów korzystają specjaliści
                        Polecam
                        Join the web’s most supportive community of creators and get high-quality tools for hosting, sharing, and streaming videos in gorgeous HD with no ads.

Komentarz

• pletwal
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 27

Witam!
                          Ja mam pytanie odnośnie ekspozycji ... przyjmijmy, że fotografujemy zachód lub wschód słońca ... ekspozycję ustawiamy na warunki oświetlenia, które występują w danej chwili, ale kiedy zmienia się oświetlenie, ekspozycję też musimy zmienić ... ma może ktoś jakiś pomysł aby po zmontowaniu wszystko było płynne?

Komentarz

• gadget_zary
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1046

rOOmak świetny materiał ;] Dzięki

Komentarz

• gimmickz
                              • 2011
                              • 6

Orientuje się ktoś gdzie można tanio kupić ten wężyk tc-80N3 ... wszędzie kosztuje 450-550 ... czy te zamienniki z allegro, po 130 pln to się do czegokolwiek nadają ?

Komentarz

Pracuję...