X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Foto_Kindow
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 19

Canon 550D 1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 klatek/s)

Już chyba wszystko wiem

Nagrałem PAL 25fps
    Wyciągnąłem Każdą 1s
    Zmontowałem filmik time lapse i mam płynnie obracającą sie wskazówkę.
    Na zdjęciach każdej sekundy ( 709 takich klatek ) czas na zegarach jest z dokladnoscią do +-0,02 ).

Po wyciągnięciu każdej klatki stwierdziłem, że na każdą pełną sekundę przypada 30 klatek.
    25 klatek jest zmienna a 5 jest powtórzona.
    Schemat jest taki: 5 klatek ruchomych i 1 powtórzona - 5 klatek ruchomych i 1 powtórzona - 5 klatek ruchomych i 1 powtórzona itd na każdy cykl 1 sekundy

Jest to związane z zegarem i musi być 30klatek, by zgadzał się czas.
    A programy muszą to wszystko uwzględnić.

Możliwe, że przez róznorodność kodeków i programów czasami wychodzą jakieś błędy gdy powtórzona klatka nie zostanie usunięta i może to nam przeszkadzać.

Widzę już, że do mojego Time Lapse najlepiej jest stosować PAL25, wyciągać każdą 1 sekundę ( jest to precyzyjne ), składać w VirtualDub bez kompresji ( bo szybko ) i przerobić go w Corel Video Studio gdzie otrzymuję plik AVCHD 1920x1080p 25fps i jest wszystko poprawnie

We wszystkich przypadkach ( PAL25, PAL24, NTSC30 i NTSC24 ) zawsze mam wyciągnięte 30 klatek ( programem Free Video to JPG Converter ) i martwe klatki powtarzają się, by grało to z zegarem.

Ach życie...

Komentarz

• tomdz
      Uzależniony
      • 2007
      • 637

Foto_Kindow, o ile dobrze rozumiem (strasznie namąciłeś ), to jest dokładnie, jak pisałem. W strumieniu NIE MA nadmiarowych klatek. Te powtórzone wynikają z synchronizacji 25fps-owego contentu na displayu, który ma ustawiony fps będący wielokrotnością 30.

"Konwerter" raczej nie konwertuje bezpośrednio strumienia (szczerze wątpie by miał zaimplementowane pełne dekodery dla wszystkich wspieranych formatów), tylko najprawdopodobniej przechwytuje zdekodowane przez systemowe kodeki obrazy prosto z display listy, gdzie fps będzie adekwatne nie do tego, co masz w strumieniu, tylko częstotliwości monitora.
      Body, stałki, zoomik

Komentarz

• Foto_Kindow
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 19

Faktycznie
        Ale wiem już, że nagrywając w PAL25 + wyciągając programem "Każdą 1s" ( nie interesuje mnie ile klatek jest powtórzonych itd bo i po co? ) składam w Virtual Dub bez kompresji i taki plik obrabiam w Corel dodając napisy, zdjęcia i zapisuję jako AVCHD 25frame 1920x1080p i jest idealnie płynnie

Moje problemy wzięły się, że zamiast podawać 23,976 lub 29,97 wpisywałem 24 lub 30.

I faktycznie z wczorajszych testów ten nagrany 25 i przerobiony na 25 jest najlepszy.
        W pozostałych widać skakanie wskazówki

Te moje testy ( jeden filmik złożony z trzech nagranych w 24, 25 i 30fps zapisany jako 25fps ) umieszczę na YT.
        Dzięki za pomoc.

Komentarz

• Foto_Kindow
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 19

Tu jest mój filmik http://www.youtube.com/watch?v=55Ub2...&feature=g-upl

i wiem już trochę o co chodzi w tych klockach...

Komentarz

• dexter77
            Coś już napisał
            • 2010
            • 69

Odp: Jak to jest z Fps?

Odnośnie timelapse polecam wam ten blog, jest to naprawdę spora dawka konkretnej wiedzy : )

Kompendium Timelapse | LookyCreative

Komentarz

• pemstudio
              Bywalec
              • 2011
              • 108

Odp: Jak to jest z Fps?

Temat TL był na forum już wiele razy więc proponuje poszukać.

Komentarz

Pracuję...