X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • NieOstrzy
    Coś już napisał
    • 2018
    • 69

Co to jest ciche nagrywanie LV?

Czym jest ciche nagrywanie LV, są dwa tryby. Czym się różnią i co daje nam ta opcja?
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1255

Odp: Co to jest ciche nagrywanie LV?

Otwórz instrukcję obsługi swojego 5D Mark IV na stronie 312.

Komentarz

• NieOstrzy
      Coś już napisał
      • 2018
      • 69

Nie ma tam odpowiedzi na to pytanie.
      Chodzi mi o "ciche NAGRYWANIE LV" a nie "ciche FOTOGRAFOWANIE LV"

Komentarz

• mkamelg
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1255

Zajrzyj ponownie na stronę 312 (zwróć uwagę na to co widać na grafice ilustrującej tę funkcję) oraz na strony 521 i 543.

"Ciche nagryw. LV" równa się ciche fotografowanie w trybie LV i nie ma absolutnie żadnego zastosowania w trybie filmowania aparatem.

Najprawdopodobniej jest to błąd popełniony w tłumaczeniu nazwy tej funkcji. Jak zmieni się język menu z polskiego na angielski to ta funkcja nosi nazwę "Silent LV shoot.". Jakby zrobili "Ciche fotogr. LV" to nie byłoby żadnych niedomówień a tak jest jak jest.

Komentarz

• NieOstrzy
          Coś już napisał
          • 2018
          • 69

Czyli błąd w tłumaczEniu po prostu, bardzo dziękuję.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Z tego powodu wszędzie mam angielskue menu. Ja często nie rozumiem tych sformułowań w PL.....
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Preskaler
              Bywalec
              • 2007
              • 176

Proszę mnie nie linczować za wykopki ale muszę przytoczyć pewien przypadek z tłumaczonej instrukcji obsługi aparatu fotograficznego sprzed prawie 20-tu lat. Otóż trafiłem na pewien parametr tam zapisany a była nim tzw. "DELIKATNOŚĆ". W pierwszym momencie zostałem zaskoczony ale po chwili wyobraziłem sobie dziewczynę po studiach anglistyki, która nie zna nazw parametrów z dziedziny fotografii i ich nazw w j. polskim i CZUŁOŚĆ przetłumaczyła... jak przetłumaczyła.

Komentarz

Pracuję...