X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piszczal
    Początki nałogu
    • 2006
    • 459

Zamieszczone przez Mac
    Piszczal masz rację, że amper nie zastrzegł możliwości HDR etc. nie mniej powinno być to logiczne. Dla mnie HDR to tworzenie czegoś co tak naprawdę jest artefaktem. Można stworzyć battle'a na zdjęcia HDRowane i wówczas będzie o.k.
    Twojego wyzwania nie przyjmuję ze względów technicznych, nie mam analoga, niestety. Nie mniej pomyślę nad innym battle'm w wykonaniu cyfrowym ale będzie możliwe tylko adjust w PSie, zmniejszenie formatu i podostrzenie. Pomyślę i dam Ci znać na forum jaki temat proponuję.
    ok, pozdrawiam
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Nie zgadzam się z kolegą Mac-iem - 4 po prostu była dobra, miała fajny klimacik, mnogość pojawiających się elemetów kompozycyjnie również była dobrze opanowana. HDR-em od początku śmierdziała na kilometr, więc jakby pretensje są nieco poniewczasie. Użycie techniki HDR do zdjęć nocnych wydaje mi się ze wszech miar słuszne, bo zwykle jest to temat o zbyt dużej rozpiętości tonalnej - osobiście wykonywałem swoje zdjęcie przed wschodem słońca by rozkład świateł był nieco bardziej równomierny, co również spotkało się tutaj z zarzutem że zdjęcie nie jest nocne (3-ka).
      7-ka zaś również nie jest idealna - jest lekko nieostra, kolorystyka zdjęcia mnie osobiście bardzo nie odpowiada (szczególnie pierwszy plan), kompozycyjnie dół nieco ciąży. Osobiście zdecydowanie wolę urokliwą 4-kę, w dodatku zrealizowaną z wielką starannością. A HDR to technika, której można użyć nawet i w ciemni (naświetlając z maskami).

Wszelkie zaś "niejasności" możemy sobie wyjaśnić w rewanżu, którego propozycja padła już dawno...
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• oddech
        Bywalec
        • 2006
        • 212

Dzięki za Battle.
        7 należała do mnie.
        >> <

Komentarz

• borkomar
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1083

Zamieszczone przez oddech
          Dzięki za Battle.
          7 należała do mnie.
          Nic Tylko pogratulować.
          5D +

Komentarz

• rajaz

Dziękuję za za udaną zabawę. Moje zdjęcie miało nr 1.

Komentarz

• -=Festyk=-
              Uzależniony
              • 2005
              • 666

A ja chciałbym pogratulować i podziękować za bitwę Krisowi75.Dzięki również tym 10 osobom,które (z litości/przez pomyłkę) zagłosowały na moje zdjęcie

||Galeria

Komentarz

• goobie
                Bywalec
                • 2006
                • 102

ja też gratuluje... 4 pierwsza klasa...
                moje niestety 9ka i dostałem nieźle po tyłku

(ktoś tam napisał, że zbyt odszumiana... i to spłaszczyło fotę...
                - tak gwoli ścisłości: nie odszumiałem wcale: iso100, f11, 6s - wołane w RS)

co do hdr i innych efektów:
                przecież liczy się efekt końcowy - czyli fotografia (i musi fotografią pozostać)
                kto spędzał godziny w ciemni przy powiększalniku ten wie co można 'ręcznie' ze zdjęciem zrobić - nie dotykając komputera ani cyfry - piękne foty i cuda prawie w relacji negatyw - odbitka

i też liczył się efekt - czyli odbitka, na którą można się długo gapić... a praca fotografa NIGDY nie kończy się z momentem wciśnięcia spustu...
                Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• kris75
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 413

Festyk Tobie tez dziekuje, troche szkoda ze nie wszyscy doslali zdjecia i nie mozna bylo zrobic normalnej bitwy tak jak w planach to bylo
                  Ostatnio edytowany przez kris75; 4412.
                  ________
                  Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                  Immanuel Kant

Komentarz

Pracuję...