X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Podstawa przy takich zdjęciach jak fajerwerki, błyskawice czy nawet zwykłe chmury na niebie to dobre otoczenie dające jakiś punkt odniesienia. Chyba że samo zjawisko jest tak fantastycznie i niesamowite że samo w sobie zachwyca, ale tutaj na zdjęciach jakoś nie zauważyłem niczego takiego
    Digart

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

MMM masz rację, dlatego nie jestem zwolennikiem zdjęć gdzie są same kule fajerwerków ale to tylko moje zdanie.
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• kris75
        Początki nałogu
        • 2006
        • 413

wszystko zalezy jak to jest pokazane i jaki cel jest zdjecia - ale jesli otoczenie jest w rodzaju przystanku autobusowego to ja bym sie mocno zastanawial czy je w ogole pokazac, no ale jesli to jest panorama miasta albo piekny palacyk to az zal byloby tego nie pokazac
        ________
        Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
        Immanuel Kant

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Kris75 jeśli popatrzysz na zdjęcia w tym battle'u to zobaczysz, że najabardziej cenione są zdjęcia bez odniesienia no może poza 3
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• kris75
            Początki nałogu
            • 2006
            • 413

Zamieszczone przez Mac
            Kris75 jeśli popatrzysz na zdjęcia w tym battle'u to zobaczysz, że najabardziej cenione są zdjęcia bez odniesienia no może poza 3
            Mac chyba odwrotnie
            ________
            Immanuel Kant

Komentarz

• decha
              Bywalec
              • 2006
              • 110

musze przyznać, że mam podobne zdanie. Same fajerwerki na czarnym tle choćby nie wiem jak były cudowne to jednak nie dają takiego efektu. Jakiś dodatek do nich musi być - niekoniecznie nawet jako punkt odniesienia, pokazania skali itp. ale chociażby jako wypełnienie kadru
              www.piotrdeska.pl
              www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• sax

Zamieszczone przez Mac
                Kris75 jeśli popatrzysz na zdjęcia w tym battle'u to zobaczysz, że najabardziej cenione są zdjęcia bez odniesienia ...
                taaaak,
                najbardziej popularne wśród grafików, bo łatwe do późniejszej obróbki.
                Sam się na tym złapałem

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Podstawowym błędem zdjęć przedstawiającym fajerwerki bez odniesienia (nie tylko w tym battle) jest brak kompozycji. Tutaj wyróżnia się zdjęcie 7, bo autorowi udało się ładnie zapełnić kadr. Wśród tych z odniesieniem wyróżniają się 2 i 3, które moim zdaniem są najlepszymi zdjęciami w potyczce.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• kris75
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 413

Pozycja fotki nr 3 mnie nie dziwi ale moim zdaniem mocno niedocenione jest zdjecie nr 4 - autor postaral sie o bardzo ciekawy widok
                    P.S. ale moim faworytem jest zdecydowanie fotka nr 7 przede wszystkim za to, ze to sa wlasnie owe tytulowe "fajerwerki", po prostu w moim odczuciu to wlasnie zdjecie najpelniej wypelnia temat.
                    Ostatnio edytowany przez kris75; 4412.
                    ________
                    Immanuel Kant

Komentarz

• decha
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 110

co do czwórki to dla mnie jest tam troche za mało tych fajerwerków. kadr ciekawy jednak gdyby po prawej "więcej się działo" to byłoby o wiele ciekawiej
                      www.piotrdeska.pl
                      www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• decha
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 110

No i po battlu... wreszcie się dowiem, która fota jest czyja bo strasznie mnie nurtowało to pytanie
                        www.piotrdeska.pl
                        www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• jarq.
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 62

cóż - nieudolnie goniłem 3 fotkę jako autor drugiej - gratuluje zwycięzcy!!
                          "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
                          flickr

Komentarz

• decha
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 110

no to i mnie wypadałoby się przyznać chociaż skromność troche ściska jako autor tej "gonionej" gratuluję drugiego miejsca
                            www.piotrdeska.pl
                            www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• Krisspy
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 131

Ech, a mówiłem, żeby losować...
                              ze swoim 4,61 nie przekroczyłbym nawet progu wyborczego :-)
                              ale i tak dziekuję wszystkim 7 osobom, które oddały swój głos na 5 :-)
                              Zwycięzcom zaś gratuluję! czapki z głów

Komentarz

• decha
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 110

no powiem Ci, że mimo iż nie miała zbyt wielu głosów to mnie się bardzo podobał ten motyw "rozdmuchanych" świateł
                                www.piotrdeska.pl
                                www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

Pracuję...