X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

a tu kolor z sesji kawiarnianej
    pannie młodej odbitka spodobała się wyjątkowo

www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• aleks
      Bywalec
      • 2007
      • 163

A ja się wcale nie dziwię
      --------------------

Komentarz

• perqsista
        Początki nałogu
        • 2005
        • 429

Kuba te reporterskie IMHO bardzo fajne, ś - wymiata. Na plenerowych natomiast brakuje mi trochę spontaniczności i lepszej współpracy z parą. Te zdjęcia są da mnie zbyt posągowe. To ostatnie miało wyglądać na przypadkowe ulotne spojrzenie na obrączke ale wyszło jak dla mnie dość sztucznie. Na plus ładnie dopracowane światło i miła dla oka obróbka.
        www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Kilka portretów z polskich gór (z serii Znani i Lubiani..)

Alfa

Beta

Gamma
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

jeśli kto ciekawy, to tak wyglądały moje ostatnie kotlety (na razie kilka z początku dnia)

A

B

C

D

E

F

G

H
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mxdanish
              Uzależniony
              • 2005
              • 632

ooo Kuba widzę że miałeś dwóch gości z kamerami :P fajna sprawa
              Fajne BW na A,B,D. Na E juz zmieniłeś i się trochę gryzie, jak z innej bajki.
              W H sam fakt dorożki na starym rynku byłby wystarczająco ciekawy, tym samy uważam że skos jest zbędny i deczko psuje przekaz.

Czekam na więcej
              5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
              RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• zaitsev
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1660

Nie podoba mi się obróbka E, a H jest zbyt krzywe. ;-)
                Fajne kadry, podoba się.

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

zdjęcia nie są po kolei, obróbka w E wygląda inaczej, ale zupełnie tego w serii nie widać, tam jest sporo zdjęć w kolorze pomiędzy. Nie wywołuję zdjęć seriami, każde zdjęcie jest obrabiane osobno i każde ma inną obróbkę. Co do dorożki - a jak niby miałem objąć kościół Mariacki, młodą i ojca? Skos to rozwiązanie praktyczne, a nie maniera. pozdro
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez zaitsev
                    Nie podoba mi się obróbka
                    Mi również. Chyba wolałbym pokazać cukierki takie jak oskarkowy ze swoich wakacji (kontrast podciągnięty, kolorki mocniejsze, ale nie za mocno) plus formuła optyczna eLi; u ciebie nie widać, że to eLki robiły te fotki. Dodatkowo to dziwne ziarno/wyostrzanie. Jeśli to miała być symulacja analoga to... nie wyszła.
                    the silence is deafening

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

hmm, niestety nie wiem o czym piszesz. Może dlatego, że nie czytam forum, nie wiem nic o wakacyjnych cukierkach czy o formułach optycznych Eli. Kolorków w cz-b podciągnąć się nijak nie da W każdym razie symulacji tu nie ma, podobnie jak głębi intelektualnej. Dodanie szumu pozwala bardzo elegancko zmniejszyć kontrast, pozbyć się przepaleń przy zdjęciu pod światło oraz wprowadza coś co mi się bardzo podoba - zdjęcie jest płaskie poza pierwszym planem.

pozdro
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Jeżeli to miał być reportaż czyli spójna całość to obrabianie każdego zdjęcia inaczej jest IMHO błędem, chyba że każde zdjęcie ma występować osobno, wtedy ok.
                        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• mxdanish
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 632

Kuba no offence ale wydaje mi się że bezproblemowo byś tymi 16mm chwycił wszystko w dorożce
                          Ale juz się nie czepiam.
                          Generalnie material dość fany, bez wystrzałowych ujęć ale za to na równym poziomie.
                          5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                          RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

danish no widzisz, każdy lubi inaczej. Ja na przykład jak nie muszę, to nie robię na 16mm ludzi z bliska, a tym bardziej architektury. Kwestia upodobań i tolerancji na jajowate głowy oraz bananowe wieże - u mnie dosyć mała ostatnio.

pank, to chyba raczej kwestia wyboru. To nie jest materiał do gazety przecież. W sumie nie widziałem za często reportażu ślubnego obrobionego spod jednego profilu przez 100 zdjęć. Choćby cz-b stosowany przecież powszechnie na zmianę z kolorem jest ewidentną zmianą charakteru wołania. I w reportażu to nikomu zazwyczaj nie wadzi. Ale - jak pisałem, każdemu wedle jego upodobań. pozdro
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mxdanish
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 632

Ależ spoko Kuba, tyle że ten exif mówi o użyciu 16mm :P
                              Z resztą nie ważne. Kadru się nie przerobi

Komentarz

• Kubaman
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 4709

a wiesz jak wygląda matryca ? tu jest szersza a tu węższa żarcik
                                zrobiłem oczywiście ujęcia i takie i takie i uwierz mi, że wieża się zgina przy poziomym kadrze. A jak już krzywić to na całego, a nie tak trochę jakby się fotograf nagrzał. Zresztą, jak piszesz - to nieważne. Zapomniałem, że tu jest forum i tu się dyskutuje. A ja chciałem pokazać fotki pozdro
                                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...