X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olszewski
    Uzależniony
    • 2006
    • 782

4., 5. i 9. - brawa!
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Piątka i.. dziesięć :-D [ ja jestem uczulony na morze ].Reszcie też bym nic nie zarzucił.Pozdrawiam.

Komentarz

• DonBolano
        Początki nałogu
        • 2008
        • 331

Super Pussy -

Fajne ślimaki tam mają
        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Nol
          Bywalec
          • 2006
          • 116

Jak zobaczyłem zdj. nr 6, to od razu skojarzyłem z Blade Runnerem.
          Pozdrawiam

Komentarz

• lamuszka
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 39

Nigdy (jeszcze - mam nadzieję) nie byłem w Bangkoku ale miałem szczęście odwiedzić inne duże azjatyckie miasto i domyślam się, że ogólnie rzecz biorąc, panuje tam podobny klimat. Mam na myśli uliczny gwar, tłok, różnego rodzaju hałasy, brud i ubóstwo kontrastujące na każdym kroku z nowoczesnością, turystów, naganiaczy i ogólne, "ekspansywne" pomieszanie z poplątaniem... Jeśli w Bangkoku tak właśnie było, to udało świetnie Ci się ten klimat oddać. Fotki 1-4 są bardzo sugestywne.

Możesz napisać kilka słów o tym, jak je robiłeś?
            czym? co?

Komentarz

• dr11
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1143

To miasto nigdy nie spi. Ruch i gwar trwa cala dobe. Jest baardzo wilgotno, co w polaczeniu z temperaturami 30+ i smogiem daje swoisty mikroklimat Ale jak na takie warunki jest znosnie, w miare czysto, nie cuchnie. Troche bylem zdziwiony, majac w pamieci jak wygladaja miasta w krajach arabskich. Kontrasty widoczne, szczegolnie w okolicach autostrad przechodzacych przez centrum (ludzie koczujacy pod wiaduktami). Ale i miedzy drapaczami chmur mozna znalezc zaniedbane, prowizoryczne wrecz domy. Transport miejski bardzo dobry, nie liczac korkow na wiekszych trasach przelotowych. Ale motorotaksowki sprawnie przeciskaja sie pomiedzy autami i przejazdy nie ciagna sie w nieskonczonosc. Powiedzialbym, ze czesto dodaja troche adrenaliny

Przedstawione miejsca to Patpong i Bayioke Sky Hotel oraz okolice.

Jak robilem? Szedlem z aparatem i czasami sie zatrzymywalem, zeby utrwalic kawalek miasta Ze forum bardziej techniczne to uprzedze pytania: 5D + 24L.
              .

Komentarz

• lamuszka
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 39

Zamieszczone przez dr11
                Jak robilem? Szedlem z aparatem i czasami sie zatrzymywalem, zeby utrwalic kawalek miasta
                I wszystko jasne

A tak poważnie - dzięki za odpowiedź. Chodziło mi głównie o puszkę, bo z zazdrością zastanawiałem się co tak ładnie chwyta na wysokich czułościach Pozdrawiam.
                czym? co?

Komentarz

• ewa_olsztyn
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 311

Ładnie sobie poczynasz, ale to jedno:

Urzekło mnie nadzwyczaj. W życiu bym nie pomyślała, że obraz składający się z samych domeczków, praktycznie bez śladu przyrody, bez wyodrębnionego motywu, bez magicznego światła - że takie zdjęcie mnie aż tak poruszy. I wcale nie wiem dlaczego?
                  Pomóż - powiedz, czym się kierowałeś naciskając spust? Co zobaczyłeś?..
                  Jestem, pewna, że gdybym się tam znalazła, to bym przeoczyła te domki..
                  Dlaczego zrobiłeś to zdjęcie?
                  Oczywiście nie musisz mi odpowiadać, albo powiedzieć, że nie wiesz.. Ale wtedy będzie mnie to męczyć okrutnie.
                  Ukradłam sobie domki na dysk Będę sobie łazić uliczkami i zaglądać do okien, może coś do mnie przemówi? Bo to jest dużo więcej niż zdjęcie wielu domków.
                  Ukłony!
                  Ostatnio edytowany przez ewa_olsztyn; 14860.

Komentarz

• dr11
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1143

Dziękuję Ewo za zainteresowanie, już odpowiadam...
                    Zdjęcie przedstawia fragment medyny w Fezie, zrobiłem je z następujących powodów:
                    1. Zauważ ilość anten satelitarnych na domkach - ja doznałem szoku...
                    2. Jest to (wbrew pozorom) obiekt architektoniczny wpisany na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO.
                    3. Względy pamiątkowo - informacyjne. Jednego dnia wyruszyliśmy połazić po medynie. Nie wiedzieliśmy jednak o skali tego obiektu - po 3 godzinach okazało się, że chodzimy ciągle w miejscach, w których jeszcze nie byliśmy! Nietrudno się zgubić. Chciałem uwiecznić choćby namiastkę tego olbrzymiego, tłocznego osiedla...
                    Mam nadzieję, że zaspokoiłem Twoją ciekawość. Jeżeli nie, to może to zrobi większa wersja tego zdjęcia, którą przesyłam Ci na maila.
                    Pozdrówki
                    .

Komentarz

• ewa_olsztyn
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 311

Zamieszczone przez dr11
                      Zdjęcie przedstawia fragment medyny w Fezie, zrobiłem je z następujących powodów:
                      1. Zauważ ilość anten satelitarnych na domkach - ja doznałem szoku...
                      Uff... Nie zauważyłam tego. A wiec to nie zadziałało.
                      2. Jest to (wbrew pozorom) obiekt architektoniczny wpisany na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO.
                      Nie wiedziałam. Ale dla obrazu także nie ma to znaczenia.
                      3. Względy pamiątkowo - informacyjne. Jednego dnia wyruszyliśmy połazić po medynie. Nie wiedzieliśmy jednak o skali tego obiektu - po 3 godzinach okazało się, że chodzimy ciągle w miejscach, w których jeszcze nie byliśmy! Nietrudno się zgubić. Chciałem uwiecznić choćby namiastkę tego olbrzymiego, tłocznego osiedla...
                      No... jakieś znaczenie to możne mieć, bo ja także zabłądziłam... ale to nie to.
                      Mam nadzieję, że zaspokoiłem Twoją ciekawość. Jeżeli nie, to może to zrobi większa wersja tego zdjęcia, którą przesyłam Ci na maila.
                      Pozdrówki
                      Nie zaspokoiłeś. Wiem teraz trochę więcej o samym miejscu, ale na mnie to zdjęcie zadziałało jako piękny obraz! Pokazałam je mojej siostrze malarce, także się zachwyciła, a ona Znająca Się jest, bo uczy malarstwa. Niestety, nie potrafiła wyjaśnić co tu tak działa. Obiecała pomyśleć.
                      A za duży format dzięki! Wydrukuje sobie.
                      Pilnuj tego zdjęcia jak oka w głowie!

Komentarz

• fabio87
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 28

1. wydaje mi sie nie ostre
                        2. nijaki kadr wydaje mi sie na sile zrobione zdjecie
                        3. nie mam zdania
                        4. ladne
                        5 i 6. tez nie mam zdania
                        7. rewelacja nie mogle sie napatrzec (najlepsze z serii)
                        8. rowniez rewelacja
                        9. zajefajne
                        10 i 11. niezle podoba sie
                        http://www.gdphotography.pl/news.php

Komentarz

• krystian123
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 164

21. jakos mi nie pasi, moze w BW bedzie ciekawiej? z ostatniej serii 7 i 8 sa the best

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

Kiepska pogoda była. Nawet HDR nie pomógł Spróbuje się zabrać jeszcze raz za rawy, tym razem bez koloru, może lepiej będzie
                            .

Komentarz

• lamuszka
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 39

Karkonoskie wprawdzie nie przypadły mi specjalnie do gustu, ale jeśli chodzi o Czochę, to uważam, że nie została należycie doceniona. Bardzo intrygujący kadr. Pzdr.
                              czym? co?

Komentarz

• eryk_g
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 85

Z serii Karkonoskiej najlepsza 1, 3, 7 i 11. A na Zamek Czocha jeszcze poczekam
                                400D, 300V, C 17-40 4L , C 70-200 4L, C 50 1.8, Manfrotto 190XPROB

Komentarz

Pracuję...