X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Las3k
    Bywalec
    • 2010
    • 163

[Las3k] różne

Witam, nie wiedziałem gdzie założyć wątek, więc założyłem tu, chcę dowiedzieć się co sądzicie o tym zdjęciu? Głównie mam na myśli aspekty techniczne, bo raczej ciężko dopatrzeć się czegoś więcej. Aczkolwiek może czegoś nie widzę :razz:

1.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://isgr.pl/gallery/image.php?alb...&view=no_count większe zdjęcie
    Ostatnio edytowany przez Las3k; 37545. Powód: Automerged Doublepost
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
  • tormentor
    Bywalec
    • 2007
    • 218

Nie podobają mi się dwie rzeczy:
    - światło: bardzo kontrastowe, prawie od góry; spróbowałbym focić bliżej złotej godziny
    - tło: zlewa się z wahaczem i tylnim kołem, ponadto jest bardzo kontrastowe i dwukolorowe, co jeszcze bardziej odwraca uwagę od roweru.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• MaciekH
      Uzależniony
      • 2006
      • 662

Zamieszczone przez tormentor
      zlewa się z wahaczem i tylnim kołem
      tylnYm...

Zdjęcie MZ ma za małe nasyceniekolorów, koła są za blisko krawędzi i zapewne nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu...
      20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• photographus
        Początki nałogu
        • 2007
        • 434

Zamieszczone przez Las3k
        bo raczej ciężko dopatrzeć się czegoś więcej. Aczkolwiek może czegoś nie widzę :razz:
        No właśnie! Cuda! Stoi, a nóg nie ma Gdzieś to już u siebie widziałem....
        pozd®ówka
        regulamin pkt 8

Komentarz

• Las3k
          Bywalec
          • 2010
          • 163

photographus - oparty był o młotek, wystemplowałem trzonek, obuch już zostawiłem, niech sobie leży w trawie, bardzo chyba nie przeszkadza.

tormentor - nie było właśnie od góry, było od tyłu pod kątem. Godzina 13:33, pewnie masz rację, że mogłem zaczekać dłużej.

MaciekH - masz rację, nie wyostrzyłem Co do kół - po co pokazywać więcej jednostajnego tła? To rower był tematem zdjęcia. A co do nasycenia, to podkręciłem, może przez tę zmęczoną zimą trawę tak to wygląda.

No nic - dzięki za opinie
          C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

• MaciekH
            Uzależniony
            • 2006
            • 662

Zamieszczone przez Las3k
            Co do kół - po co pokazywać więcej jednostajnego tła? To rower był tematem zdjęcia.
            A jednak na górze i na dole nie jest tak ciasno...

W ogóle do czego ma służyć to zdjęcie? Na potrzeby allegro jest lepiej niż wystarczające, do katalogu na stronie się nie nadaje...
            20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• tormentor
              Bywalec
              • 2007
              • 218

Zamieszczone przez MaciekH
              W ogóle do czego ma służyć to zdjęcie? Na potrzeby allegro jest lepiej niż wystarczające, do katalogu na stronie się nie nadaje...
              Np. żeby wrzucić na forum rowerowe
              FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
              Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
              "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• Las3k
                Bywalec
                • 2010
                • 163

No to co ja zrobie, że rower jak i kadr mają proporcje takie jak nie inne? :P

Zdjęcie do internetu, ale nie allegro, tylko portale rowerowe jak bikeaction.pl czy dh-zone.pl - są tam działy gdzie wrzuca się swoje rowery ze spisem poszczególnych części i wszyscy sobie je nawzajem komentują. Przykład http://bikeaction.pl/forum/las3k-nor...ii-t58010.html
                W rowerach siedzę od lat, zdecydowanie dłużej niż w fotografii, ale czemu by tego drugiego hobby jakoś nie wykorzystać. Oczywiście sprzęt ze zdjęcia mój. Poza tym mogę jeszcze wywołać i powiesić sobie nad łóżkiem, pozytywne emocje we mnie wzbudza.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                tak, tormentor mnie uprzedził
                Ostatnio edytowany przez Las3k; 37545. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

Fair enough, nie pytałem złośliwie tylko z ciekawości.

Mimo wszystko, ja jednak umyłbym najpierw "sprzęta" i fotografował go albo w ciekawszej scenerii albo na jednolitym tle

Komentarz

• Las3k
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 163

Rozumiem ciekawość, nie odebrałem tego jako złośliwość.

Zapewne masz rację, co do mycia - po prostu mi się nie chciało, w weekend jeździłem dużo w błocie, był kompletnie zalepiony i nie doczyściłem go do końca, zresztą wiedziałem, że będzie jakieś inne 'ale' Tak jak z tym tłem.

Komentarz

• piotrko
                      Coś już napisał
                      • 2011
                      • 50

jak dla mnie to z prawej i z lewej rower jest ściskany przez kadr,rower nie jest oświetlony, tzn jest gdzieś nad, lub za obiektem, więc wygląda to tak, jakby jakiś rower przeszkodził ci w zrobieniu zdjęcia czegoś innego

Komentarz

• davnes
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 61

powtórzę po innych , trochę ciasno i pytanie co chciałes pokazać . jeżeli chciałeś poćwiczyć się w fotografii reklamowej , to raczej średnio wyszło. przedewszystkim wydaje mi się że front roweru nie jest dobrze doświetlony
                        patrze na świat poprzez jasne słoiki

Komentarz

• MaciekH
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 662

Zamieszczone przez davnes
                          i pytanie co chciałes pokazać . jeżeli chciałeś poćwiczyć się w fotografii reklamowej , to raczej średnio wyszło.
                          odpowiedź, 4 posty wcześniej niż Twój
                          Zamieszczone przez Las3k
                          Zdjęcie do internetu, ale nie allegro, tylko portale rowerowe jak bikeaction.pl czy dh-zone.pl - są tam działy gdzie wrzuca się swoje rowery ze spisem poszczególnych części i wszyscy sobie je nawzajem komentują.

Komentarz

Pracuję...