X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stabio
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 15

[stabio] Black&White

Witam. W moim zakladzie pracy ogloszono konkur dla pracownikow na fotografie czarno-biala, tematyka dowolna i mozna przedstawic 3 zdjecia. Oczywiscie startuje w konkursie, poniewaz podejzewam, ze konkurencja nie jest zbyt silna lecz po wielu dniach spacerow z aparatem okazalo sie, ze czarnobiala fotografia jest duzo trudniejsza anizeli kolorowa. Prosze Was o ocene trzech zdjec. Bedzie mi to bardzo pomocne. Licze rowniez na jakies Wasze pomysly Pozdrawiam.

1.

2.

3.

5D Mark III 24-105 L IS + 70-200 L 2.8 IS II
  • axidus821
    Coś już napisał
    • 2011
    • 87

Odp: [stabio] Black&White

1. na nie- co chciałeś przekazać?
    2. krzywo, oj krzyyyyywo weź to wyprostuj i jeszcze raz wstaw
    3. zbyt centralnie

Komentarz

• p0lish
      Początki nałogu
      • 2011
      • 366

poza tym co kolega dodam, że konwersja do b&w taka sobie
      Blog

Komentarz

• stabio
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 15

Dziekuje za podpowiedzi Co do konwersji to juz skarga do canona bo zasada jest taka, ze robie zdjęcia czarno-biale aparatem i raczej nie uzywam zadnego softu do obrobki bo zalezy mi na uczciwosci a pozatym to wymaga wiecej pracy i sprawia, ze czegos sie ucze w sesie fotografowania. W PS mozna zrobic wszystko a ja nie chce byc malarzem czy artysta tylko chce robic ladne zdjecia To duzo bardziej motywuje

Komentarz

• maciek12ss
          Początki nałogu
          • 2012
          • 492

Było już wiele razy. Za malarza i artystę teraz robi Ci puszka a dokładniej jej soft. Jeśli kiedy kolwiek robiłeś zdjęcia na kliszach to też albo sam byleś artysta malarzem i wywoływać zdjęcia w ciemni albo oddawałeś kliszę malarzowi artyście w labie . To co robisz puszką to szkic. Artyści programiści malarze z canona za ciebie malują jeśli robisz w jpg. Jeśli robisz w raw malujesz potem sam .
          6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• homesicalien
            Początki nałogu
            • 2012
            • 295

J.w. Szczerość to słaby pretekst do ucieczki przed nauką choćby wywołania RAW. Nie każde działanie na komputerze przez zdjęciu to retusz i fotomontaż. Zdjęcia z klisz zwykle wychodziły kontrastowe i plastyczne dla zalecanej jednej techniki wywołania, zwykle pochodziło się podobnie do każdego zdjęcia. Z resztą możliwości były dużo mniejsze. Jednak to stawiało większe wymagania przed fotografem, by znalazł dobre światło itp. Teraz mamy to co mieliśmy z filmem a) możemy popracować nad uniwersalnym presetem, który będzie robił nam za nasz ulubiony film i naświetlać tak, by dobrze wychodziło albo b) (takich możliwości film nie dawał) traktować każde zdjęcie indywidualnie w post processingu dążąc do optimum za każdym razem. Ale w żadnym razie nie jest wzorem ani szczerym odzwierciedleniem plik JPG z aparatu będący bladym zdjęciem, wersją neutralną Rawa, który mieści sobie dużo więcej informacji. Ani w przypadku kolorowych, ani czarno białych zdjęć.

Komentarz

• Boober
              Coś już napisał
              • 2013
              • 52

Koledzy bardzo słusznie prawią. W sprawie zdjeć, jak na konkurs to słabe. Moim zdaniem. Ale ja nie zasiadam w jury ani nie startuje w konkursach.
              sześćde

Komentarz

• p0lish
                Początki nałogu
                • 2011
                • 366

jeżeli chcesz mieć ciekawe zdjęcia b&w to nie możesz oczekiwać, że zrobi je za Ciebie aparat
                żadna matryca nie zrobi zdjęcia w klimacie b&w z kliszy
                to Ty musisz nadać odpowiedni kształt pracując przy obróbce

jeżeli się nie obrazisz to wkleję Ci 2 zwykłe pstryki ze spaceru. nic specjalnego, ale w moim skromnym odczuciu przypominają już klimat kliszy:

Ostatnio edytowany przez p0lish; 42587.
                Blog

Komentarz

• jellyeater
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1631

Dziekuje za podpowiedzi Co do konwersji to juz skarga do canona bo zasada jest taka, ze robie zdjęcia czarno-biale aparatem i raczej nie uzywam zadnego softu do obrobki bo zalezy mi na uczciwosci a pozatym to wymaga wiecej pracy i sprawia, ze czegos sie ucze w sesie fotografowania. W PS mozna zrobic wszystko a ja nie chce byc malarzem czy artysta tylko chce robic ladne zdjecia To duzo bardziej motywuje
                  To trzeba robić komórką. Nie wiem po co targać takie wielkie ustrojstwo ze sobą.

Chcesz robić BW zacznij od tego: Czarno-biała fotografia cyfrowa. Poradnik dla zaawansowanych - Beardsworth John za | Książki empik.com

Zdjęcia z klisz zwykle wychodziły kontrastowe i plastyczne
                  Też tak myślałem. I po naświetleniu pierwszej rolki FED 5 byłem mocno zaskoczony. Chyba wszystkie były niedoświetlone. Ale walczę dalej.

Najpierw warto by było coś poczuć. A dopiero potem wyzwolić migawkę. A potem przy obróbce starać się oddać to co czułeś. Tu starałeś się zrobić coś dziwnego. I wyszło dziwnie. Czuć tę mękę tworzenia. I tylko tyle.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• stabio
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 15

Bledem bylo robienie w jpg bylo bledem I tak naprawde niedopatrzeniem. Chodzi o to, ze w konkursie dozwolony jest delikatny retusz wiec moze faktycznie cos da sie zrobic z tymi fotkami. Jesli ktos z Was mialby chec pokazac mi na przykladzie mojego zdjecia w jakim kierunku mam podazac to bede wdzieczny. Ja zazwyczaj tylko przyciemniam czarnobiale fotki tzn. wydobywam wiecej czarnego koloru.

Dziekuje rowniez za.linki oraz fotki. Ciesze sie, ze pomagacie mi I kierujecie na odpowiedni tor

Komentarz

• Raflos
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 56

Stabio podpisuje sie pod tym co napisal axidus821

Zamieszczone przez p0lish
                      ale w moim skromnym odczuciu przypominają już klimat kliszy
                      A co to? znaczy ten klimat.
                      W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.

Komentarz

• stabio
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 15

Sam juz nie wim. Pomysl niby jest ale z wykonaniem juz gorzej.

4.

Komentarz

• stabio
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 15

Jedno z wczoraj... chyba nienajgorsze?

5.

Komentarz

• p0lish
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 366

motyw ze spawaniem lepsiejszy Panie
                            Blog

Komentarz

• jerzyp
                              Bywalec
                              • 2013
                              • 194

Pierwsze można powiedzieć że jest wszystko i nic za bardzo zaśmiecony kadr szczegółów brak nie wiem co chciałeś tu pokazać .
                              Następne fragment mostu tutaj za mało dołu ten ciekawy fragment wychodzi spoza kadru góra część do obcięcia a poza tym lepiej by wyglądało gdyby ten most był po skosie ( czyli dół prawa strona a góra lewa strona ).
                              O kłótce to nawet pisać szkoda
                              Pozdrawiam
                              Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII

Komentarz

Pracuję...