X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacapa
    Początki nałogu
    • 2007
    • 453

O tak. Teraz jest bezbłędnie. Z płaszczyzną GO wstrzeliłeś się idealnie od oka po koniec odwłoka. Mogłoby być ciut jaśniej , ale tak też jest bardzo dobrze.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• michael_key
      Fotografujący
      • 2009
      • 2129

Bardzo dobre. Gratuluję. GO rewelacyjna no i te kolorki owada... rewelejszyn

Komentarz

• norb2222
        • 2009
        • 7

Dzięki za pochwały :-D, udało się ją złapać w całości ostrości dopiero na f/16, zrobiłem sporo prób i chyba przy tej najlepiej jest złapana. Oczywiście mógłbym trochę rozjaśnić ale wychodziły przepalenia na rosie.
        Mam jeszcze jedno ujęcie, więc wstawiam do oceny??:
        20.

Komentarz

• jacapa
          Początki nałogu
          • 2007
          • 453

Model nie musi cały się mieścić w GO. W wielu przypadkach jest to nie możliwe , a i często nie wskazane. Gra głębią to jeden z wielu środków wyrazu. Ważne żeby ostrość była tam gdzie powinna. 20 pod względem technicznym jest bez zarzutu, ale kompozycyjnie troszkę gorzej niż 19. Dam ci radę którą sam dostałem na forum.
          Kiedy wybierasz się na polowanie makro wrzuć do plecaka czy kieszeni małe nożyczki.
          Trzy cięcia nożyczkami pozwoliłoby ustrzec kadr 20 przed rozpraszającymi dodatkami.

Jest dobrze , ale może być bardzo dobrze :-D.
          Jacek Paduszyński
          40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• norb2222
            • 2009
            • 7

Jacapa dzięki :-D, zawsze odgarniałem trawę rękami i nie zawsze do końca się to udawało, za Twoją radą z nożyczkami jest szybciej i dokładniej.
            Wrzucam fotki oczyszczone. Mam nadzieję, że poprawne kompozycyjnie??:

Komentarz

• Kaasik91
              • 2008
              • 7

Teraz tło super wygląda nożyczki są niezbędnym elementem wyposażenia
              21- ciut ciasno jak dla mnie
              makro na CB - zapraszam!

Komentarz

• karolosz
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 33

19-23 są super... robione z ręki?? doświetlasz je czymś??
                400D; 50 f/1.8; 70-200 4; 100 f/2.8; Tair 11A 2.8/135, UNOMAT B24

Komentarz

• norb2222
                  • 2009
                  • 7

Z ręki to tylko jaszczurki i trzy pierwsze w wątku, cała reszta ze statywu, wszystkie robione w świetle zastanym.

Komentarz

• norb2222
                    • 2009
                    • 7

Komentarz

• tryton
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 557

A dla mnie najfajniejsze jest 18. Jest ciekawe i ma ładne kolory i choć nie jest żyletą ostrości to i tak lubię je najbardziej. A jak już jestem przy "żyletach" to mam uwagę do części zdjęć, że nieco przeostrzasz wywołując. Lepsze zdjęcie lekko miękkie niż przeostrzone. Trzeba wyostrzać, ale tak żeby się nie rzucało w oczy. Spróbuj jeszcze raz z niektórymi i porównaj - zobaczysz, że będzie lepiej, bo kadrowo są ok.
                      Tryton
                      --------------------------------------------------------------
                      5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• gervee
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 371

Moim zdaniem 18 jest fajna .. taka "wodna/mokra" w kolorach .

Jednak makro to nie tylko robale ...zbyt dosłowne ich pokazanie nie przekonuje. każdy widział ważkę/muchę/pająka. Przydałoby się coś co pozwoli na chwilę zatrzymać oko na zdjęciu - może pomysłu/może światła? Popatrz na http://nikx.fotogalerie.pl/ ... niby tez makro ale jakieś takie bajkowe.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Niby takie same a jednak mają ducha. Nie sądzisz?
                        Ostatnio edytowany przez gervee; 209. Powód: Automerged Doublepost
                        ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• norb2222
                          • 2009
                          • 7

Zamieszczone przez tryton
                          ...mam uwagę do części zdjęć, że nieco przeostrzasz wywołując. Lepsze zdjęcie lekko miękkie niż przeostrzone...
                          Masz rację, troszkę za mocno ostatnio przesuwam suwak, myślałem że będzie lepiej. Dobrze że zauważyłeś, ciężko znaleźć granicę wyostrzania, dzięki takim uwagą powstrzymam się następnym razem :-D

Zamieszczone przez gervee
                          ...zbyt dosłowne ich pokazanie nie przekonuje. każdy widział ważkę/muchę/pająka. Przydałoby się coś co pozwoli na chwilę zatrzymać oko na zdjęciu - może pomysłu/może światła?...
                          Makro tak troszkę poważniej jak na mnie dopiero w tym roku pstrykam, cały czas się czegoś uczę i próbuję wyeliminować błędy. Mam nadzieję, że na pomysły jeszcze przyjdzie czas??:
                          Zamieszczone przez gervee
                          ...http://nikx.fotogalerie.pl/ ... niby tez makro ale jakieś takie bajkowe...
                          Galeria piękna, ale na dzień dzisiejszy podoba mi się podejście do fotografii przyrodniczej Juza http://www.juzaphoto.com

Komentarz

• norb2222
                            • 2009
                            • 7

Komentarz

• Kaasik91
                              • 2008
                              • 7

Ostatnie dwa bardzo dobre
                              makro na CB - zapraszam!

Komentarz

• norb2222