X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamil118
    • 2012
    • 13

[kamil118]Ptaki

Trochę zdjęć ptaków z lutego z Portugalii. Zaznaczam, że puszkę wtedy miałem 3-5 dni. Zdjęcia robione nieco po partyzancku, w dodatku kitem 18-55, ale mi się podobają. Proszę o oceny

1.
    2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.
    Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||
  • tomeh
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 37

Fajne fotografie, dobrze wykonane kadry w większości i ciekawe ujęcia. Foto2 najlepsze dla mnie.
    Ciekawostki

Komentarz

• kamil118
      • 2012
      • 13

Dzięki. Mój typ to nr 6. Może może sentymentu do kaczora-modela, który tak ładnie pozował i w ogóle się nie bał. Jako zapłatę dostał bułkę;-)
      Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||

Komentarz

• kamil118
        • 2012
        • 13

A może jakiś bardziej doświadczony fotopstrykacz by skomentował (jak już przegląda)

Komentarz

• dinderi
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3028

Nie jestem "doświadczonym fotopstrykaczem", ale się wypowiem. A co mi tam.
          Zdjęcia sa przypadkowe. Sprawiają wrazenie jakbyś automatycznie podniósł aparat i cyk. Bez pomysłu na to, co chciałbyś pokazać na tym zdjęciu.
          Albo w kadrze jest za dużo, albo za mało.
          Pawie poucinane, strzelone, albo z przypadkowego kąta, albo w przypadkowym otoczeniu. Profile kaczek dziwnie skadrowane, perspektywa mało interesująca.
          Zdjęcie 9 mogło byc dobre, gdybyś :
          1. wykorzystał inną perspektywę - np. dużo niżej, z poziomu napisu na siedzeniu traktora
          2. wyprostował do pionu
          3. ciaśniej skadrował, żeby usunąć z obrazu to niepotrzebne drzewo
          4. uzył albo jaśniejszego obiektywu, albo dłuższej ogniskowej, żeby rozmyć tło, które tutaj jest bardzo mało atrakcyjne i zabawa w wieloplany wymagałaby niebywałych umiejętności i talentu.

No i przydałoby się popracować nad kontrastami, kolorami i ostrością.
          Duzo ogladaj, duzo się zastanawiaj, dużo czytaj podstaw technicznych, dużo próbuj i znów duzo się zastanawiaj.

To tyle.
          Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• kamil118
            • 2012
            • 13

Dziękuję za opinie. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że aparat miałem 3-5 dni i tyle też fociłem (nie licząc przypadkowego używania kieszonkowego kompaktu u cioci na imieninach i kliszaka marki nijakiej).
            Kurcze, a z drugiej strony myślałem, że takie ładne foty mi wyszły a tu masz. No co tam - dużo nauki jeszcze przede mną. Szkła już powymieniałem.

Komentarz

• tryton
              Uzależniony
              • 2008
              • 557

Ale gdy sam już po jakimś czasie zauważysz, że te zdjęcia były takie jak ocenił dinderi wtedy oznaczać to będzie już jakiś postęp. Musisz poczytać o kadrowaniu i wykorzystywaniu światła - wtedy dużo szybciej zaczniesz czuć niuanse udanego / nieudanego zdjęcia.
              Tryton
              --------------------------------------------------------------
              5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Zamieszczone przez kamil118
                Kurcze, a z drugiej strony myślałem, że takie ładne foty mi wyszły a tu masz.
                Ładne foty nie wychodzą od razu, po 5 minutach trzymania aparatu.

To, co wrzuciłeś, spodobałoby się pewnie znajomym, którzy dotąd fotografowali tylko telefonem. I wśród nich zapewne zebrałbyś wiele pochwał.

Popatrz na zdjęcia ptaków choćby z gugla, o tutejszych forowiczach nie wspominając, i zastanów się, czemu są lepsze od Twoich. Twój aparat i obiektywy również potrafią takie zdjęcia zrobić. A Tobie brakuje tylko podstaw technicznych.
                Zacznij od działu Tips&Tricks z tego forum. Za 2 lata będziesz "wymiatał".
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• kamil118
                  • 2012
                  • 13

Chyba do tego celu użyję średniodystansowego "ptakoroba" (mowa o C 55-250 IS II) i jak tylko pozbieram się po fali krytyki :razz: i skończę czytać "Ekspozycję..." Petersona ruszę na łowy. Efekty oczywiście zamieszczę.
                  Pytanie jeszcze takie: co polecilibyście do średnio-szerokich planów natury z bliska, tzn. plan w okolicach tego, co rozłożone pawie, bo moja sigma 17-70 ma straszny problem z focusem na moim body. Zrobi jedno ostre zdjęcie na 5, więc muszę się jej pozbyć. Czy ktoś z Was używał tamrona 17-50 2.8? Szukam czegoś zamiast kita, co używane można kupić do 1000zł. Jeżeli pytanie nieodpowiednie na ten wątek proszę zignorować.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Tutaj mam jeszcze jedno. Ten sam dzień i sprzęt.

10.

Zanim zaczniecie wytykać błędy pozwólcie, że sam sobie wytknę:
                  zdjęcie miałoby moc gdyby:
                  -było z poziomu głowy ptaka, albo z gleby
                  -było albo przesunięte w lewo (tak żeby był cały traktor), ewentualnie był szerszy kadr, bo tu ogniskowa 47 (ekwiwalent dla pełnej klatki 75)
                  mam rację?
                  -albo z innej beczki - stał za samicą pawia tak, żeby zrobić ją na tle rozłożonego samca (coś jak dziecko i rodzic pingwinowie:razz: tylko że z pawiami)
                  W tych zdjęciach zależało mi na chwytaniu momentu, a o kadrowaniu nie miałem zielonego pojęcia. I dalej mam mniej niż znikome.:razz:
                  Ostatnio edytowany przez kamil118; 45190. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wojteketjow
                    Dopiero zaczyna
                    • 2012
                    • 35

Przede wszystkim należy pochwalić za refleks, bo chwilę później paw zapewne zasłonił traktor i smietnik, a to oznaczało nici z dobrego ujęcia.

Tak sobie zażartowałem ;-)
                    co nieco Canona

Komentarz

• macgaw
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 115

to moze i ja sie wypowiem,
                      na poczatku rob zjdecia, ale ich nie wstawiaj, rob duzo zdjec, te zdjecia sa kiepskie, nic w nich ciekawego, jakos kiepska, kadry niezrozumiale, krzywe....

... mozna sie ze mna nie zgadzac, ale to moje zdanie
                      pozdrawiam
                      6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez kamil118
                        W tych zdjęciach zależało mi na chwytaniu momentu, a o kadrowaniu nie miałem zielonego pojęcia. I dalej mam mniej niż znikome.:razz:
                        Ale zaczynasz chwytac, o co sie rozchodzi. I o to się rozchodzi!

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• kamil118
                          • 2012
                          • 13

Zamieszczone przez macgaw
                          to moze i ja sie wypowiem,
                          na poczatku rob zjdecia, ale ich nie wstawiaj
                          Racja. Porobię trochę i obiecuję juz nie zamęczać forumowiczów tak kiepskimi zdjęciami. Idę się uczyć robić zdjęcia. Do zobaczenia za ....2 lata :-o

Komentarz

Pracuję...