Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
1. Każdy zarejestrowany użytkownik Canon-Board ma prawo do publikacji swoich zdjęć na forum "Nasze fotografie" i może założyć po jednym wątku w każdej z dziesięciu kategorii tematycznych (podforów) "Naszych fotografii". Moderatorzy mają prawo zamykać, kasować przenosić lub łączyć wątki umieszczane bez zachowania limitu ilościowego.
Kolejny wątek można założyć jedynie po dokonanym przez któregoś z moderatorów na prośbę autora usunięcia dotychczasowego.
Wątki usunięte z przyczyn regulaminowych są uznawane za niebyłe i nie obciążają limitu użytkownika.
2. Zdjęcia należy wstawiać za pomocą funkcji "insert image", lub wpisując
[IMG]bezpośredni_adres_zdjęcia_na innym_serwerze[/IMG]
tak aby było one widoczne w treści wątku. Niedopuszczone jest umieszczanie linków do zewnętrznych zdjęć. Wątki z nieprawidłowo zamieszczonymi zdjęciami będą usuwane.
3. Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar od 640 do 1024 px na dłuższym boku, pliki nie mogą być większe niż 300 kB. W przypadkach szczególnych wstawianie większych plików dopuszczalne jest jedynie po uprzednim uzgodnieniu z Moderatorem.
4. W wątku należy publikować co najmniej kilka zdjęć (to ma być Galeria!). Kolejne zdjęcia mogą być zamieszczone w pierwszym poście lub w dalszych, w trakcie dyskusji. Niedopuszczalne jest publikowanie jednego lub ledwie kilku zdjęć z wyraźną adnotacją reklamuącą swoją stronę, np "więcej zdjęć tutaj" "więcej zdjęć na blogu" .
5. Obowiązkowe jest tytułowanie wątków. Tytuł musi być dwuczłonowy:
- pierwszy człon: nick użytkownika, podany w nawiasie kwadratowym ( [Nick] )
- drugi człon: krótkie określenie zawartości, czyli opis zdjęć, w jednym lub kilku słowach.
6. Zdjęcia muszą być starannie wybrane i realizować podany w tytule temat, a także wpisywać się w kategorię podforum (np.: Sport / Akcja) - moderatorzy mają prawo przenosić źle umieszczone wątki. Jeśli, w wyniku dyskusji, użytkownik chce pokazać inne swoje fotografie, nie realizujące podanego tematu, powinien je umieścić w swoim wątku na forum "Galerie użytkowników". Tam też należy publikować efekty pierwszych prób wykonywania zdjęć nowym sprzętem, zdjęcia towarzyskie ze zlotów itp.
7. Zdjęcia umieszczane w wątkach na forum "Nasze fotografie" powinny być opatrzone krótkim opisem.
8. Na forum "Nasze fotografie" dopuszczalne są jedynie dyskusje na temat prezentowanych zdjęć i techniki ich wykonania. Zabronione są dyskusje na temat sprzętu, abstrahujące od głównego tematu wątku.
9. Autor ma prawo i obowiązek pilnować porządku w swoim wątku. Moderatorzy nie mają obowiązku interweniować z własnej inicjatywy jeśli w wątku toczy się dyskusja odbiegająca od tematu, w której uczestniczy autor zdjęć. Autor ma prawo zgłaszać do moderacji (za pomocą narzędzia "Raportuj zły post" lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z Regulaminem forum lub niniejszymi zasadami publikacji.
10. Niedopuszczalne jest umieszczanie swoich zdjęć w galerii innego użytkownika.
11. Użytkownik publikując zdjęcie na forum zezwala na ewentualną publikację swojego zdjęcia/zdjęć na oficjalnym profilu forum (fanpage) na portalu facebook.com tj. ww.facebook.com/canonboardinfo
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Faktycznie szkoda, że na 35 nie miałeś światła z 36, ale zdjęcie ma wartość treściową (złapane zaloty). Może w takim razie dobrze by było dodać jeszcze z dwa uzupełniające.
Tryton
-------------------------------------------------------------- 5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Chciałbym mieć taki talent, sprzęt i miejscówki pozazdrościć . Piękne zdjęcia.
Co do talentu to ja jakoś nie czuję że go mam. Po prostu trochę o tym poczytałem, przeglądam zdjęcia innych a przede wszystkim lubię kontakt z naturą. Wstawiaj swoje i wyciągaj wnioski z komentarzy.
Co do sprzętu to przydaje się, ale że tak to dwuznacznie zabrzmi "to nie jest kwestia długości tylko techniki". Wierz mi że lepsze rezultaty będziesz miał z kryjówki z krótkim obiektywem (np.70-200) niż ganiając nawet z 600mm. Oczywiście ostry obiektyw na upakowanej matrycy z małym ISO pozwala na większe cięcie zdjęcia.
Co do miejsca to oczywiście jest bardzo ważne, i bardzo trudne. Trzeba wszystko zegrać: Kierunek światła, tło, środowisko no i oczywiście modeli którzy niechętnie współpracują. Ale w Polsce też są super miejsca z dużą ilością ptaków.
Zamieszczone przez tryton
Faktycznie szkoda, że na 35 nie miałeś światła z 36, ale zdjęcie ma wartość treściową (złapane zaloty). Może w takim razie dobrze by było dodać jeszcze z dwa uzupełniające.
No przez brak światła to raczej taki dokument, niestety były tylko pokazy dwóch par, ale do kopulacji nie doszło. Mam jeszcze takie ale też bez światła:
38.
Nurzyki pierwsza klasa - szczegolnie z mlodziakiem. Mialem okazje je takze obserwowac a szczegolnie zmagania i obrone przed mewami - ale nie udalo mi sie zrobic tak dobrych zdjec. Bardzo spadla ich populacja w ostatnich latach.....
Te zdjecia to w wiekszosci ladne atlasy w przyzwoitej jakosci, mysle ze jesli chcesz sie rozwijac to powinienes pojsc dalej i poeksperymentowac troche ze swiatlem a takze zaczac polowac na ciekawe momenty.
Te zdjecia to w wiekszosci ladne atlasy w przyzwoitej jakosci
W większości tak jest.
Zamieszczone przez greg01
..., mysle ze jesli chcesz sie rozwijac to powinienes pojsc dalej i poeksperymentowac troche ze swiatlem ...
Starałem się robić coś o wschodzie słońca pod światło, ale marnie mi to szło. Jeśli masz jakieś pomysły które mógłbyś przekazać chętnie poczytam i wypróbuję. Jednak mieszkam w krainie deszczowców i światło słoneczne to ja tu mam średnio raz na 4-5 wyjazdów. Często jest tak, że właśnie z braku jakiegokolwiek światła, zdjęcia po całym dniu idą prosto do kosza.
Dodatkowo robiąc ptaki wodne mam ograniczone pole światła bo tylko z jednej grumt na którym jestem, a z drugiej już woda.
Kolejna sprawa np w przypadku maskonurów, alk czy nurzyków to one były robione na wyspie, która jest prywatna. Pomijam kwestę że żeby się tam dostać to trzeba zapłacić, ale na wyspie można przebywać tylko od około 9 rano do 15.00, więc na piękne światło to nie ma co liczyć w tych godzinach czasu letniego, a tylko w tym okresie są na lęgowiskach.
Zamieszczone przez greg01
... takze zaczac polowac na ciekawe momenty.
Ktoś mi kiedyś napisał że to co robię jest nudne. Wziąłem to sobie do serca i teraz staram się robić właśnie te ciekawsze momenty z życia ptaków. Ale ja w większości robię ptaki wodne, bo te tu mam. Weźmy przykład ostatniego zdjęcia, szlamnika. Co można się spodziewać po ptaku z taką nazwą? Tylko to że chodzi po szlamie i jest to nudne. Dlatego przedstawiłem go w czasie czyszczenia piór, co pakazuje jego nieskrępowanie .
Ohary w trakcie toków, tu niestety nie miałem światła.
Głuptaki nanoszące rośliny do gniazd.
Świstun, podczas świastania, gdzie można to zaobserwować tylko w określonej porze roku podczas toków.
Jeśli mam przed obiektywem jakiś ciężki do złapania gatunek to nie będę czekał aż zrobi coś ciekawego tylko ustrzeliwuję go do kolekcji. Dopiero na następnym wyjeździe staram się mieć coś ciekawszego.
Jeśli natomiast mam jakiś pospolity gatunek jak np. mewy śmieszki http://www.canon-board.info/przyroda...ml#post1139876 to te staram się dać inaczej żeby mieć jakieś przebicie.
Ja nie nęcę ptaków, wszystko co robię jest w pełni naturalne, jak coś podleci to super, jak nie to trudno. Nie zawsze jest możliwość zgrać wszyskiego jak światło, model, tło, akcja, dystans.
Ale dzięki greg01 za taki komentarz bo dzięki takiej włąśnie krytyce nauczyłem się przed wciśnięciem spustu przemyśleć czy to co zrobię będzie w jakiś sposób ciekawe.
Dorzucam kolejne z intymnych momentów mew śmieszek. Wylądowały pod wieczór zaraz przed moim namiotem czatownią i czuły sie dość swobodnie.
51. Toki, czyli synchronizacja
mkkaczy - fajny opis, jakbym siebie widzial , uzywam niemal takich samych "imponderabiliow".
To nieprawda, ze zdjecia pokazane tutaj to tylko atlasy np. nurzyki wykraczaja daleko poza taki styl - tylko ten kto je widzial, wie jak trudno je dobrze uchwycic......
mkkaczy, z tymi pomyslami na zdjecia to nie taka prosta sprawa zeby je napisac tu i teraz, a to dlatego bo pomysl do glowy przychodzi zazwyczaj na miejscu kiedy sie ma przed oczami dane warunki terenowe itp, ja ptaki fotografowalem zazwyczaj wczesnym switem lub poznym popoludniem, czesto bywalo tak ze o godzinie 7.00 rano bylo juz dla mnie za pozno i schodzilem ze zdjec poniewaz swiatlo bylo zbyt ostre jak dla mnie. Ja rozumiem ze na dzien dzisiejszy nie masz zabaradzo mozliwosci fotografowac inaczej bo tak jak piszesz czas na wyspie Cie ogranicza ale trzeba sie cieszyc ze masz przynajmniej to Jesli chodzi o ciekawosc zdjec to uwazam ze na takie zdjecie sklada sie nie tylko moment ale i cala otoczka, ja zazwyczaj zwracalem uwage na tło, światło, poze, moment, gatunek i jakosc zdjecia, ptak musi byc żyleta na pieknie rozmytym tle no i oczywiscie nie kadruje zdjec, dla mnie pelny kadr to swietosc. Mysle ze jesli sie spelni te warunki to sukces murowany. Nie zrazaj sie tym co ktos pisze ze np twoje zdjecia sa nudne itp, nie odrazu rzym zbudowano, bede tu zagladal i bede Cie dopingowal bo widze ze talent masz Jakim sprzetem fotografujesz? Pytam poniewaz jakosc tych zdjec mi troche nie lezy. Acha, byl bym zapomnial, unikal bym lapania w kadrze nieba, nie jest to regula ale tak jest lepiej
Dzięki Max13 i greg01.
Ja tamten rok spędziłem bardziej na poznawaniu sprzętu i większość zdjęć robiona była z podchodu. A zdjęcia z wcześniejszych lat są na dysku i tam już zostaną.
Ten rok przeznaczam na czatownie, dokładnie sztuki maskowania i poznawania samego siebie w trudnych warunkach. Już widzę że czatownia daje nieporównywalnie lepsze efekty, choćby naturalniejsze zachowanie ptaków w moim otoczeniu.
Na dzień dzisiejszy fotografuję głównie na tym samym jeziorze (zdjęcie z czatownią na górze). Jest ono około 100m od morza i niestety przypływy też dają o sobie znać, bo 2 razy w ciągu doby poziom wody sie na nim zmienia. Niewiele, ale to wystarcza żeby na prawie płaskim terenie woda weszła parę metrów w ląd. A zwiększyć dystans o parę metrów to kolejne kropowanie. Jednak jezioro ma ogromny potencjał jeśli chodzi o ptaki wodne. Rycyki - YouTube
A tu krwawodzioby w porannym świetle, z któwym miałem problem. krwawodzioby - YouTube
Z tego również względu mam czatownie mobilną którą mogę w każdej chwili przeciągnąć w inne miejsce no i oczywiście nie mam możliwości postawienia czegoś na stałe. To ma status rezerwatu, choć ostatnio dzieciaki na motorach krosowych jeździły obok mnie.
Kilka razy w tym roku wybrałem się przed świtem ale tego na obecną chwilę mam już trochę dość. Nie chodzi tutaj o poranne wstawanie, 1,5 godzinny dojazd, przejście parę kilometrów z ekwipunkiem i rozbicie go przed świtem, ale o pogodę. Normalnie sprawdzam parę godzin przed wyjazdem i mało kiedy się sprawdza (uroki klimatu morskiego). Normalnie .... mnie strzela kiedy robię takie poświęcenie i w czasie kiedy powininem dostać ładne światło dostaję godzinę deszczu.
Ja również zwracam uwagę na tło, światło itd. Jeśli nie kadrujeszcz zdjęć, to musiasz je mieć bardzo blisko i mam tu na myśli dystans jakiś maksymalnie 5 m dla małych ptaszków, i 10m-15m dla większych. A niestety na tak małym dystansie ptaki słyszą wszystko i ich naturalność idzie się... Tak to u mnie wygląda na 7D+400 L 5.6, bo tym się posługuje. Dlatego myślałem też o 5DIII dla jego cichej migawki a może 7DII to będzie miał. Ale są i chwile kiedy mam nieskrępowane ptaszorki za blisko i na tą okazję mam pierścień pośredni do stałki. Z jakości ogólnie jestem zadowolony, może coś w obróbce mi nie wychodzi a może niektóre to za duże kropy ratowane ostrzeniem i nieudolnym odszumianiem.
Co do unikanie nieba to dzięki za radę, będę starał się go unikać, choć wolę unikać domów w tle których też nie brakuje, a robiąc na tak płaskim terenie i z jak najniższego poziomu niebo czy zabudowa czasami wchodzi w kadr. Mam na myśli takie trefne tło
Ale jak piszesz nie od razu Rzym zbudowano a ja jeszcze mam zamiar trochę pożyć, więc coś ciekawego się pewnie ustrzeli. Dla mnie to przede wszystkim radość przebywania w naturze i mogę robić sam coś co do tej pory oglądałem tylko w TV.
Pozdrawiam.
Sprzet masz dobry, ta 400/5.6 daje taka jakosc ze czasem obrazek jest naprawde bardzo podobny do tego z 300/2.8 dlatego zdjecia powinny byc zyleta a u Ciebie tego nie widac, mysle ze kropowanie sprawia ze ta jakosc ucieka gdzies w las. Zdjecia bez jakosci nie sa juz tak atrakcyjne niestety dla oka. Ale jesli Ci tak bardzo na tym nie zalezy i czerpiesz przede wszystkim radosc z obcowania z natura a fotki to efekt uboczny to problemu nie ma, i pisze to naprawde szczerze bez zadnej zlosliwosci. Natomiast jesli Ci zalezy na sukcesie, zeby zdjecia robily na ludziach wrazenie, zeby nie pisali ze zdjecia sa nudne to musisz podejsc do tematu inaczej. Fakt, czasem inaczej sie nie da bo warunki nie pozwalaja ale mozna sprobowac fotografowac w innym srodowisku niz woda. Ja pamietam mialem taka manie fotografowania na stawach hodowlanych jednak przyszedl czas ze zaczely mnie fascynowac łąki, las, skarpy itd.
W moim przypadku bylo tak, nie bylo dobrego tla, swiatla czy odleglosci takiej jakiej bym sobie zyczyl to do tematu nie podchodzilem, szukalem czegos innego, wolal bym sfotografowac poprawnie wrobla w rewelacyjnej jakosci niz dajmy na to żołne z kiepskim tłem z duzej odleglosci ktora musial bym potem kropowac, czego efektem bylo by zdjecie ptaka w kiepskiej jakosci na nieciekawym tle, moral nasuwa sie sam..
Pozdrawiam.
ta 400/5.6 daje taka jakosc ze czasem obrazek jest naprawde bardzo podobny do tego z 300/2.8
Zgadza się ... tylko jest jedno małe a'le. Obiektyw ten jest światłolubny i żeby mógł on pokazać swój pazur, to trzeba dać mu trochę dobrego światełka. Biorąc pod uwagę w jakich warunkach pstrykał mkkaczy to zdjęcia są bardzo udane.
Zgadza się ... tylko jest jedno małe a'le. Obiektyw ten jest światłolubny i żeby mógł on pokazać swój pazur, to trzeba dać mu trochę dobrego światełka. Biorąc pod uwagę w jakich warunkach pstrykał mkkaczy to zdjęcia są bardzo udane.
Biorac pod uwage w jakich warunkach pstrykal.. wyszlo to co widac a ja pisze co widze i nie patrze na to jakim obiektywem byly zdjecia robione bo dla mnie liczy sie efekt koncowy. Nie mozna sie usprawiedliwiac tym ze np mialem ciemny obiektyw i zdjecia mi nie wyszly albo ze jak na ten obiektyw to i tak jest dobrze bo zdjecia sie poprostu podobaja albo nie. Ja fotografujac wczesnym rankiem czesto mialem czasy typu1/40 - 1/100 przy ogniskowej 300 czy 420 na kropie. Nie chcialbym byc zle odebrany ze np sie wymadrzam bo naprawde nie mam powodu by to robic, ale skoro kolega wstawia zdjecia i liczy na rzeczowa ocene czy rade to wlasnie to otzymuje, ja osobiscie nie lubie schlebiania i pochwal, lubie konkratna krytyke bo dzieki niej moge sie rozwijac
Kadry - 1,2,3,13,15,30,44 bardzo przyjemne
Komentarz