Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Jurek, chyba jednak nie masz racji. Większość sklepów w USA dostarcza pod dowolny wskazany adres, niekoniecznie adres kupującego. Ba, jest bardzo dużo sklepów, które wysyłają na skrytkę pocztową Zazwyczaj jednak zastrzegają, że wysyłka nastąpi po otrzymaniu potwierdzenia wpłaty na konto/autoryzacji operacji na karcie kredytowej. Zapobiega to nadużyciom o których wspominasz.
Inna sprawa, że dla płatności wykonywanych spoza USA i Kanady wymagania sa dużo bardziej restrykcytjne, bo nie mają możliwości łatwej i szybkiej weryfikacji (system bankowy w NA jest niezależny od Europejskiego, w praktyce znaczy to, że nie do końca kompatybilny )
Przy okazji przypomnę Ci o czym raczyłeś zapomnieć, że przestępstwa polegające na zakupach w sklepach internetowych na podstawie sfałszowanej, lub skradzionej karty płatniczej, lub kredytowej są cały czas zmorą współczesnych handlowców. Zasada takiego przestępstwa polega na tym, że przestępcy tylko na czas transakcji wynajmują mieszkanie na którego adres przychodzi 'zakupiona' przesyłka. W praktyce jedyną formą obrony sklepów internetowych jest rezygnacja z transakcji jeśli adres fizyczny adresata jest inny niż posiadacza karty!
Dalej wypisujesz jakies hasła i teoretyzujesz jak jasna cholera. Wypisałem Ci listę sklepów w których robiłem zakupy od 2001 roku płacąc kartą wydaną w Polsce z wysyłką na adres w stanach. Robiłem osobiście, swoją kartą.
Masz jeszcze jakieś pytania ? Po prostu wypisujesz bzdury i tyle a chyba dowodów na to dostarczyłem Ci wystarczająco dużo ?
Zamieszczone przez Jurek Plieth
P.S. Nie mówiąc wreszcie o tym, że nie tak dawno temu wiele amerykańskich sklepów internetowych z w/w powodu w ogóle nie akceptowało jakichkolwiek transakcji z PL!
Ja od kilku ladnych lat kupuje ksiazki w Amazonie (idzie tez kupic elektronike, w tym foto). Place karta i zamawiam wysylkie na inny adres niz ten moj 'przypisany' do karty. Oba adresy sa w Polsce. Amazon nie robil nigdy problemow. Podawanie innego adresu nie wynika z checi oszukiwania celnikow, ale jest swoistego rodzaju zabezpieczenie przed nieuczciwymi pocztowcami. Jak zamawialem paczke do domu, to czesto byla 'grzebana', choc nic nie zniknelo. Jak paczka idzie na adres szacownej instytucji naukowej, to pocztowcy jakos jej nie rozbebeszaja.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Dalej wypisujesz jakies hasła i teoretyzujesz jak jasna cholera...
P.S. Nie mówiąc wreszcie o tym, że nie tak dawno temu wiele amerykańskich sklepów internetowych z w/w powodu w ogóle nie akceptowało jakichkolwiek transakcji z PL!
Jak wyżej. Upewnij się że wiesz o czym piszesz.
Nie rozumiem Twojej zapalczywości graniczącej z brakiem kultury osobistej. Ja mogę Ci (Wam) wypisać listę internetowych sklepów amerykańskich pobranych z Yahoo Shopping, gdzie rok temu nie udało się mojemu koledze zakupić stąd, z PL, aparatu Olympus C-2100Z. Wszystkie sklepy bowiem w momencie finalizowania zakupu informowały, że nie realizują transakcji z Europą Wschodnią.
Wniosek stąd moim zdaniem taki, że są (były) sklepy takie i takie.
To mi troche przypomina niedawną dyskusję z pl.rec.foto na temat, czy Poczta Polska jest solidna. Jeden z dyskutantów pisał, że jego zdaniem na 100%, zaś inny dowodził, że wręcz przeciwnie. Takie bowiem mieli osobiste doświadczenia.
Wracając do wątku sklepów internetowych w USA. Ty masz swoje doświadczenia, a ja swoje. Jednak ja Twoich nie podważam, podczas, gdy Ty robisz ze mnie durnia. Czego sobie nie życzę i racz to proszę zapamiętać!
Przy okazji przypomnę Ci o czym raczyłeś zapomnieć, że przestępstwa polegające na zakupach w sklepach internetowych na podstawie sfałszowanej, lub skradzionej karty płatniczej, lub kredytowej są cały czas zmorą współczesnych handlowców.
Raczej zmorą banków-wydawców kart płatniczych. To one ponoszą ryzyko autoryzując transakcje kartowe.
To prawda. Np. przed przystąpieniem Polski do UE nie mogłem niczego kupić on-line na www.archos.com (potem już tak). Po prostu Polski nie było na liście krajów, z którymi firma robiła transakcje internetowe. Nie jestem jednak pewien czy wynikało li to tylko z zagrożeń, o których mowa wyżej.
Zamieszczone przez Kubaman
Zazwyczaj jednak zastrzegają, że wysyłka nastąpi po otrzymaniu potwierdzenia wpłaty na konto/autoryzacji operacji na karcie kredytowej. Zapobiega to nadużyciom o których wspominasz.
To też prawda. W przypadku zakupów on-line zapłata kartą jest autoryzowana przez centrum rozliczeniowe, które z kolei otrzymało autoryzację od banku-wydawcy karty.
Szkoda że dopiero teraz, bo wcześniej zdawałeś się sugerować że są tylko takie które na polską kartę nie sprzedadzą...
Wracając do wątku sklepów internetowych w USA. Ty masz swoje doświadczenia, a ja swoje. Jednak ja Twoich nie podważam, podczas, gdy Ty robisz ze mnie durnia. Czego sobie nie życzę i racz to proszę zapamiętać!
W żadnym momencie nie pisałem że nie ma sklepów które odmawiają sprzedaży z wysylką w inne miejsce niż tam skąd jest karta, a durnia to raczej sam z siebie robisz... Ja podaję fakty a Ty się rzucasz dookoła...
Wybacz, ale jak dla mnie, patrzącego z zewnątrz - nawet zakładając, że Jurek się myli - rzucasz się Ty. Nie piszę tego, by dolać oliwy do ognia, więc nie bierz mej wypowiedzi za atak.
Polityka niektórych sklepów zmienia się czasem nawet i co kilka miesięcy. Z tego, co pamiętam, Amazon zawsze przyjmował polskie karty bez problemu i wysyłał gdzie tylko chciałem bez dodatkowych pytań, podczas gdy niektóre sklepy nie przyjmowały kart spoza USA i Kanady. Najgorszą przygodę miałem z BidPayem - odrzucili transakcję nie podając przyczyny, podczas gdy mój bank zablokował kwotę na koncie na tydzień. Omal nie zebrałem negatywa na ebayu, bo zablokowana kwota była spora i nie miałem takich pieniędzy w drugiej kieszeni..
Wracam do swojego pytania - jak wysłać paczkę z USA, mając "rodzinnego pakowacza", żeby doszła bez dodatkowych opłat?
Wybacz, ale jak dla mnie, patrzącego z zewnątrz - nawet zakładając, że Jurek się myli - rzucasz się Ty. Nie piszę tego, by dolać oliwy do ognia, więc nie bierz mej wypowiedzi za atak.
Zgadzam się.
Zamieszczone przez Rafalski
Wracam do swojego pytania - jak wysłać paczkę z USA, mając "rodzinnego pakowacza", żeby doszła bez dodatkowych opłat?
"W ogólności i na 100%" odpowiedź brzmi prawdopodobnie: nie da się. Lepiej poczekać, aż "rodzinny pakowacz" wpadnie do Polski. Ja też mam już kupione "zdalnie" trochę gratów (databank, CF itp. - przy aktualnym kursie dolara grzech nie kupować :-) ) i niestety poczekam na nie jeszcze jakieś 3 m-ce...
Odpowiadam Z moich osobistych doświadczeń wynika, że jest taka tylko jedna możliwość, ale za to pewna na 100%. No, może na 99 :wink: To zaleta. Wadą jest to, że paczka idzie aż do 8 tygodni
Firma nazywa się PolAmer Oczywiście należy zadeklarować przesyłkę morska, bo lotnicze są sprawdzane nieomal w 100%.
Powodzenia...
i niestety poczekam na nie jeszcze jakieś 3 m-ce...
A wtedy cena zarowno w USA jak i w Polsce moze spasc o tyle ze bedziesz narzekal "i po co ja sie tak spieszylem z kupnem"
No way Akurat tyle rozsądku mam
A jeśli rzeczywiście dolar spadnie poniżej franka.. cóż, ode mnie z pracy co jakiś czas ktoś jeździ do US ;-) Ale już mi nie zostało dużo do kupienia ;-)
Komentarz