X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • UrGuR
    Początki nałogu
    • 2009
    • 300

Hosting

Mam pytanie, czy hosting o pojemności 1GB i transferze danych 180gb na rok wystarczy, aby zrobić na nim strone internetową i umieścić tam galerie z moimi zdjęciami?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• wiktor2323
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1290

Sądze, że tak. Jeżeli przygotujesz odpowiednio zdjęcia to nie powinno Ci braknąć miejsca
      Facebook

Komentarz

• Viqy
        Początki nałogu
        • 2007
        • 407

1 Gb spokojnie wystarczy na dłuższy czas, 180 Gb transferu też powinno. Chyba że galeria zajmie 1Gb i obejży ją ponad 180 osób w ciągu roku. Musisz sobie policzyć.
        rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• shadowman25
          Coś już napisał
          • 2008
          • 97

Myśle ze spokojnie powinno wystarczyć. W galeri nie umieszcza sie zdjęc o niewiadomo jak wielkich rozmiarach bo tak strona wczytywała by sie długo.

Wszystko zalezy tez jak wiele osób bedzie odwiedzało Twoja strone. Ale moim zdaneim powinno byc ok.
          Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Komentarz

• UrGuR
            Początki nałogu
            • 2009
            • 300

Sądze, iż galeria zajmie max 200mb bo bede wrzucał zdjęcia 800x600 i to nie w max jakości, bo przy takim rozmiarze to i tak nie widać różnicy. Dobrze rozumiem, że transfer to rozmiar galerii razy ilość odwiedzin? Jeśli tak, to wychodzi, że strone w ciągu roku odwiedzić będzie mogło tylko 900 osób. Troche mało, chyba, że coś źle policzyłem.

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez UrGuR
              Sądze, iż galeria zajmie max 200mb bo bede wrzucał zdjęcia 800x600 i to nie w max jakości, bo przy takim rozmiarze to i tak nie widać różnicy. Dobrze rozumiem, że transfer to rozmiar galerii razy ilość odwiedzin? Jeśli tak, to wychodzi, że strone w ciągu roku odwiedzić będzie mogło tylko 900 osób. Troche mało, chyba, że coś źle policzyłem.
              I zakładasz że wszyscy obejmą dokładnie każde z Twoich zdjęć ?
              Wlicz też do swoich obliczeń upload zdjęć który też się odejmuje od transferu...
              Ja mam w nazwa.pl transfer 2000Gb i z reguły wykorzystuję jakiś niewielki ułamek tego, na pewno mniej niż 180 Gb (aczkolwiek galeria galerii nie równa).
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• UrGuR
                Początki nałogu
                • 2009
                • 300

No tak, nie wziąłem pod uwage tego ze nie wszyscy beda wertować od a do z Narazie chce jak najtaniej, bo szykują sie duże zmiany sprzętowe, a strona tez sie przyda, więc musze pogodzić jedno z drugim, a jak mi transferu zabraknie to sobie po pół roku moge dopłacić żeby było więcej. Narazie planuje serwis klatka.pl bo mają dobre ceny i dobra opinie, potem zobaczymy.

Komentarz

• zaitsev
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1660

Zamieszczone przez UrGuR
                  Narazie planuje serwis klatka.pl bo mają dobre ceny i dobra opinie, potem zobaczymy.
                  klatka.pl? Pierwszy raz słyszę... Ja mam w boo.pl, pluskonto... Limit transferu co prawda dużo mniejszy, ale i tak wykorzystuję max. 30%... No i od pół roku żadnego deadu czy innych problemów...

Komentarz

• mk307
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 277

może na Picassa z Google sobie galerie założysz też jest dużo miejsca i transfer nieograniczony
                    Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

wszystko zależy od tego jak duże zdjęcia planujesz umieszczać, i jaką oglądalność przewidujesz, myślę że opcja z pierwszego posta spokojnie wystarczy. Większość serwisów hostingowych pozwala na dokupienie dodatkowego transferu w miarę potrzeb.

P.S.
                      nigdy, przenigdy nie korzystaj z usług domeny.pl
                      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• mateuszkaratysz
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 330

Z pewnością wystarczy i jeszcze zostanie żeby się podzielić :P

Komentarz

• Tezet-gdynia
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1283

Ja to licze tak.

Srednio zdjecie w galerii - 800px na dluzszym boku lub 650px na dluzszym boku - wieksze trzba przewijac. Wielkosc MAX 300kb wychodzi z czego 95% moich zdjec przy jakosci 8-9 - zajmuje pomiedzy 100 a 200kb. Czyli 3-10 zdjec na 1mb.

200mb = 600 - 2000 zdjec

A to juz caaaaalkiem spora galeria. Biorac pod uwage tylko wage zdjec. Wiadomo, dochodzi jakis skrypt, jakis viewer, jakis cms do tego.

Nikt za razem nie obejrzy ani 2000 zdjec, ani 600 Ludzie ogladaja max 10 zdjec w galerii jesli strona jest podzielona na rozne galerie. Z czego pierwsze 5 zdjec ogladaja swiadomie, a pozostale 5 na szybko zeby odwalic i miec swoj spokoj w stylu: sprawdzilem wszystko.

Jesli jest to tylko jedna galeria - taki mix zdjec - to max 30 zeby nie znudzic. Wszystko powyzej 30 to poprostu. Fajnie, nie, tak, fajnie, tak, tak, nie, nie, w tempie 60 zdjec na minute

Wiec liczac nawet po 20 zdjec na galerie to wychodzi 30-100 galerii.

Nikt nie obejrzy 30-100 galerii naraz, biorac pod uwage znudzenie, tlo strony, roznorodnosc a raczej czasami brak roznorodnosci zdjec Stawiam na max 10 galerii. Co daje transfer rzedu 10 galerii x 20 zdjec x srednio 200kb = 40mb na osobe - i to jest i tak moim zdaniem zawyzone.

Tak wiec - 180gb/40mb = 4500 wejsc z obejrzeniem 10 galerii po 20 zdjec w kazdej. Co daje ponad 12 odwiedzin dziennie przez calutki rok, dzien w dzien

Przynajmniej ja tak licze, inni moga inaczej. Ale to sa moje obserwacje osob ogladajacych galerie itp bo swego czasu robilem redukcje galerii u siebie i patrzylem na rekcja roznych osob u ktorych bylem i ogladaly
                          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• bigjon
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 86

Ja mam na boo.pl - 8zl za 3 miesiące, 3GB transferu miesięcznie i w razie czego za kolejne (jednorazowe) 8 zl możesz dokupić transferu. Mi w zupełności wystarcza 3GB/miesiąc. Nikt nie przegląda codziennie Twojej galeri od dechy do dechy.
                            50D Kit, canon 400 F2.8 L
                            http://www.jaroslawwlazly.pl

Komentarz

• trigger
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 122

Ja mam serwer w netarteria.pl - 3gb na stronę, 5gb transferu na miesiąc. Mam umieszczone 2 strony: podział 2gb i 1gb i transfery 3gb i 2gb. Większe ilości na stronę ze zdjęciami. Strona zajmuje ok 50mb. Zdjęć jest trochę ponad 100 (+ miniaturki). Nigdy nie wykorzystany został całkowity transfer. To zależy mocno od ruchu na stronie;-)

Komentarz

• Loram
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 325

szukam serwera na stronę www

Witam

Prośbę mam, szukam nowego serwera na swoją stronę.
                                AZ.PL mam już serdecznie dosyć, wirusy, totalna niekompetencja BOK-u, co chwilę coś zmieniają i bazy danych siadają. Co chwilę strona nie działa. Ostatnio mi odpisali, że faktycznie coś jest nie tak, ale nie wiedzą co i żeby szukać pomocy na stronach joomli !!
                                No bezczelni do granic

Liczę na Wasze propozycje gdzie przenieść stronę.
                                Z góry dzięki za pomoc
                                MichalRamza.pl / FOTOGALICJA.PL

O mnie...

Komentarz

Pracuję...