X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

a ja dopowiem tylko tyle - jak ktoś potrafi o siebie zadbać, to kupi tak, że mu podatku nie naliczą. Sam tak aparat kupiłem, i cała masa moich znajomych tak robi. Po prostu nie wolno kupować w oszukańczych sklepach, gdzie bezprawnie doliczają sales tax i gdzie wysyłka kosztuje 100$ UPS ground :wink:

Pytanie autora wątku było konkretne i to jest konkretna odpowiedź - nie naliczą jeśli sklep jest powszechnie uważany za solidny, a firma nie ma zarejestrowanej żadnej filii w stanie skąd kupujesz.

Czy sklep ma dobrą opinię możesz sprawdzić tutaj - ale uwaga: radzę czytać wszystkie opinie

P.S> inną sprawą jest fakt, że osoba kupująca ma obowiązek sama zapłacić ten podatek w swoim stanie. Znam przypadki, że fiskus przyczepił się do takich spraw robiąc audyt w sklepie i sprawdzając wybranych klientów. A w USA za oszustwa podatkowe się naprawdę siedzi...
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez Kubaman
      bezprawnie doliczają sales tax
      I nie idą siedzieć? Niby po co mieliby to robić? Nie odprowadzają potem tego podatku?

Znam przypadki, że fiskus przyczepił się do takich spraw robiąc audyt w sklepie i sprawdzając wybranych klientów.
      To nie można tam nic kupić anonimowo? Kupuje parasol i muszę zostawić namiary na siebie jakby siepacze podatkowi chcieli mnie odwiedzić? Jakoś nie wierzę.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        Znam przypadki, że fiskus przyczepił się do takich spraw robiąc audyt w sklepie i sprawdzając wybranych klientów.
        To nie można tam nic kupić anonimowo? Kupuje parasol i muszę zostawić namiary na siebie jakby siepacze podatkowi chcieli mnie odwiedzić? Jakoś nie wierzę.
        Wysyłkowo anonimowo ? Ciekawy sposób, tyle że sprzedawca musi być jasnowidzem
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Zamieszczone przez Krzychu
          Ok, jak wysyłkowo to jasne. Chociaż też nie musieliby przechowywać danych osobowych do celów fiskalnych.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jarl Bjorn
            Coś już napisał
            • 2004
            • 84

Podsumowując, autor wątku powinien wziąć pod uwagę, że według komunikatu zacytowanego przez Absoluta :
            >> Sales tax is charged based upon the state the order is being shipped to: CA, CO, GA, IL, KS, MA, MI, MN, NY, OH, PA, TX, VA <<

przy przesyłce do Michigan sklep doliczy mu sale tax. Jednak nawet wtedy będzie możliwość jej odzyskania przy zastosowaniu tax refund, z tym że trzeba będzie udowodnić że aparat wyjedzie ze Stanów.

Ad. tego co napisał Kubaman, że "osoba kupująca ma obowiązek sama zapłacić ten podatek w swoim stanie", obawiam się że przy wysyłce do klientów ze Stanów wskazanych przez kol. Absoluta sklep internetowy zastosuje doliczenie podatku do faktury, czyli klasyczne pobranie podatku u źródła ("pay as you go").

Komentarz

• Anonymous
              Bywalec
              • 2004
              • 117

Zamieszczone przez Jarl Bjorn
              Jednak nawet wtedy będzie możliwość jej odzyskania przy zastosowaniu tax refund, z tym że trzeba będzie udowodnić że aparat wyjedzie ze Stanów.
              wlasnie mozna dostac zwrot podatku ale tylko gdy pobyt w stanach nie przekroczy 3 miesiecy.

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                Zamieszczone przez Krzychu
                Ok, jak wysyłkowo to jasne. Chociaż też nie musieliby przechowywać danych osobowych do celów fiskalnych.
                Tak Tomek, chodziło mi tylko o sprzedaż wysyłkową, bo przy zakupie na miejscu zawsze naliczą ci sales tax.

Przeczytaj proszę komentarze i opinie w linku który załączyłem powyżej, zobaczysz ile przekrętów robią sklepy internetowe i wysyłkowe typu bite and switch w USA. Szokujące, ale oszukują gdzie się da - np. jak wspomniałem zawyzając wartość transportu 4-krotnie .
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
                  sklepy internetowe i wysyłkowe typu bite and switch
                  Hyhy... sprawdz w slowniku roznice pomiedzy bait a bite .

Komentarz

• michalab
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1580

Do tej pory kupowałem w:
                    B&H, digitalfotoclub,
                    ale teraz będzie wysyłka do NY.

Gdzie korzystnie (i w pewnym sklepie) kupię 28f1.8 z wysyłką do NY, aby nie było taxu?
                    Zapraszam

Komentarz

Pracuję...