Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ja się przekonałem, że nie ma sensu kupować do body za ok 4-5 kzł szkieł innych producentów niż Canon. W przypadku jakichkolwiek problemów z puszką, stoję od razu na przegranej pozycji z serwisem, dla którego body WCALE nie musi pracować z nieoryginalnym szkłem.
Dokladnie tak. Canon Polska nie bierze odpowiedzialności za współpracę szkieł innych producentów z body. Nie ma znaczenia jak było PRZED kalibracją a jak jest teraz.
Doszedłem do podobnych wniosków.
Lepiej kupować rzadziej, ale lepiej.
Żadne szkło nie będzie tak dobrze wspólpracowało z aparatem Canona, jak właśnie słoik tej marki.
Kupowanie Tamronów, Sigm itp. całkowicie mija się z celem, bo po pewnym czasie okazuje się, że i tak to były tylko marne substytuty, które trzeba odsprzedać ze stratą, aby kupić szkło naprawde dobre - Canona.
Zresztą i tak wystarczy zabawy z kalibracją oryginalnych szkieł i o szkłach firm trzecich lepiej od razu zapomnieć.
Pozdrówka
Ernest, na Żytniej dalej świecą halogenem 150W w tablicę testową? Bo jak tak to cała ta kalibracja jest bez sensu. 30D i pewnie też cała seria xxD i xxxD mają przesunięcie punktu na który ustawia ostrość AF, w zależności od tego w jakim rodzaju światła się odbywa ostrzenie. Gdzieś widziałem tekst bodaj o K10D, który cierpi na tę samą przypadłość.
Jak ktoś nie wierzy to proponuję samemu zrobić test z linijką ze statywu oczywiście, zostawić wszystko do rana i to samo już w świetle dziennym.
Z tego co pamiętam to w ich testach jest mały front focus w przypadku testowania aparatu który idealnie ostrzy w świetle dziennym. To nie żart. Skuteczność ich kalibracji wynika z pory dnia o której to robią. Jak jest wcześnie to światło dzienne z okna jest na tyle silne że wpływ halogenu robi się niewielki. Jak skalibrują już po zmroku to od razu wiadomo że będzie źle.
A ten ich 85/1.8 widziałem na własne oczy. Ma przyklejoną jakąś nalepkę żeby się nie zgubił.
Wniosek z tego taki, że najlepiej byłoby oddawać im sprzęt do kalibracji w lecie - wtedy jest największe prawdopodobieństwo, że kalibracja odbędzie się przy świetle dziennym.
Troszkę to niestety jest idiotyczne. Szkoda, że serwisy nie są w stanie dokonywać regulacji. Nie mówię o naprawach, gdyż te w większości są dość oczywiste - na zasadzie "zepsute - to nie działa, naprawione - działa".
Regulacje (sprzęt w zasadzie działa, ale mógłby i powinien lepiej) stanowią chyba zbyt duże wyzwanie dla większości polskich serwisów. Większość dyskutantów tutaj narzeka na Żytnią. Wykonywane przez nich regulacje bywają nieskuteczne. Okazuje się, że z nimi nie jest chyba jeszcze tak fatalnie. Z innego forum - dotyczącego zegarków - można przykładowo dowiedzieć się o słynnym serwisie - Swiss Group Polska (ul. Postępu (sic!!!), Warszawa).
Nie dość, że żądają za wykonywane konserwacje i regulacje sporych pieniędzy (za zegarek klasy Omegi - ok. 1500 zł za konserwację (smarowania, czyszczenia i regulacje)) to jeszcze potrafią (!!!) uszkodzić przesłane zegarki. Ludzie oddawali czasomierze o wartości paru tysięcy Euro i otrzymywali je w stanie gorszym niż wyjściowy, który często był równoważny z fabrycznym. Porysowane szkiełka (co trzeba zrobić, żeby porysować szkiełko szafirowe??? toż to wandalizm), porysowane koperty (złote przykładowo), pouszkadzane tubusy, etc. I ludzie - podobnie jak na tym forum - doszli do wniosku, że skoro mają płacić takie pieniądze to albo poszukają jakiegoś tańszego serwisu w Polsce albo - co częstsze - wysyłają sprzęt do serwisów niemieckich i szwajcarskich. Czy naprawdę Polacy nie potrafią dokonywać precyzyjnych regulacji nie psując serwisowanych elementów??? Oczywiście, że potrafią, jednakże nie w sytuacji, w której serwis działa na zasadzie monopolu.
:-|
Czy naprawdę Polacy nie potrafią dokonywać precyzyjnych regulacji nie psując serwisowanych elementów??? Oczywiście, że potrafią, jednakże nie w sytuacji, w której serwis działa na zasadzie monopolu.
:-|
Dokladnie - nie bede wnikac tez w zarobki ludzi w takich serwisach, ale domyslam sie, ze odbiegaja one rowniez znacznie w stosunku do tych z Niemiec
A nie ma nic gorszego jak monopol z tanią silą roboczą... ehhh
Moim skromnym zdaniem jest coś nie tak, żeby w Polsce był tylko jeden serwis Canona. Powinno być kilka w różnych miastach. Ten na Żytniej profesjonalizmem nie popisuje się, a wręcz odwrotnie. Miałem już zamiar prosić ich o naprawę pogwarancyjną, ale zabieram sprzęt i wysyłam do Niemiec do sprzedawcy.
Swoją drogą śmieszne jest to, że obiektyw, który ma przeszło rok (15 miesięcy) już padł chociaż był mało używany. A stara poczciwa 50/1,8mkI jeszcze chodzi. Z perspektywy czasu wybrał bym teraz Nikona, albo Pentaxa. A tak przez mało profesjonalny jedyny w Polsce serwis musimy męczyć się z marką Canon.
może wasze komentarze i opinie trzeba właśnie wysłać do Canon Europe lub Canon Polska, a może do samej Japoni by ktoś w końcu otworzył oczy, bo to że jest u nas jeden serwis który leci w gumy z klientem to sprawa jest śmierdząca i być może nadaje sie do CBA albo jest tak mała sprzedaż canona u nas w kraju że nie opłaca się robić więcej punktów serwisowych, czytam te wszystkie komentarze z przerażeniem , czy z Nikonem jest podobnie? Bo jeśli nie to faktycznie warto pomyśleć o zmianie systemu. Proponował bym też podesłać link z komentarzami z forum do kierownika lub właściciela serwisu, może sami się do tego jakoś ustosunkują i odpiszą coś ludziom na forum
1507 - podzielam Twoj pomysł - pisałem w poście nr 17 tego wątku o tym.
Moze ktoś zbierze dowody złej działalności i wyśle gdzie trzeba takie informacje?
Jest to sytuacja wręcz tragiczna gdy nie ma serwisu który może naprawic/uregulowac body lub szkło i któremu nie mozna zaufac iż zrobia swoja pracę poprawnie.
Aż sie prosi o powstanie konkurencji lub poprawę działania słynnej Żytniej!!!
więc ja zacząłem pierwszy wysłałem mailem link z tej dyskusji z opisem do Canon Polska na ogólny, oraz do osoby odpowiedzialnej za serwis w Canon Polska i na wspaniałą Żytnią, panowie zapraszam do pisania, może ktoś się pokusi i zbierze wszystkie posty na temat serwisu które były poruszane gdziekolwiek na forum i wrzuci tu jako linki, niech zacznie sie batalia o poprawę jakości obsługi w serwisie na Żytniej!!!!!!!!!
Pieknie - idea zaiste sluszna, tylko nie wiem czy wiesz, ze Canonowi tak zalezy na tym co MY sadzimy i kim jestesmy, ze nie chce nawet przyczynic sie do utrzymania tego forum (zreszta jedynego forum Canona w Polsce!).
Forum, ktore juz ktos zalozyl (uklon do Hazana), ktore widac jak funkcjonuje i ilu ma stalych czytelnikow... ale Canonowi nie zalezy i nie chce sie w to bawic.
Pikczer,
czy masz na mysli Canon Polska czy szerzej?
Siła takiego forum w sensie popularyzaowania marki jest IMHO bardzo silna.
Kazda (no moze wiekszosc ) firma ponosi czasem nie małe nakłady na promocje, reklame itd
- Moze problem tkwi w uświadomieniu co niektórych ludzi lub w odpowiednim sprzedaniu tej idei (forum) - badz co badz w mojej ocenie z korzyscia dla Canona.
PS
Podpisuje sie pod mottem - warto zawsze o tym pamietac...
Canon Polska??? A co oni maja za interes zeby podniesc jakosc uslug w JEDYNYM serwisie na Polske??? Masz jakies wyjscie? Tych co wysla poza kraj, na palcach reki policzyc.
Zamieszczone przez marekk_ok
Siła takiego forum w sensie popularyzaowania marki jest IMHO bardzo silna.
I co - namowisz ludzi na forum zeby na zlosc serwisowi Canona - Nikona kupowali? Czy myslisz, ze trafisz do tych co sie zastanawiaja nad zakupem? Prosze - wybacz, ale to nonsens. Serwis Mercedesa w Polsce jest jednym z najgorszych nie piszac o bezpieczenstwie (czyt. kradziez S-klasy Wisniewskiego) i co? Ile Meroli u nas jezdzi? Poza tym wejdz na strone www Zytniej (czyt. serwisu Canona;-) ) i zobacz jakie marki obsluguja... no comments. Dlatego mysle, ze na kilku niezadowolonych Kowalskich nie za bardzo im zalezy.
Zamieszczone przez marekk_ok
Kazda (no moze wiekszosc ) firma ponosi czasem nie małe nakłady na promocje, reklame itd
Noooo.... a ile reklam w telewizji widzisz Canona albo Nikona? Poza tym co mowic o reklamie jak Canon jak do tej pory w lustrzankach moze jeszcze spac spokojnie a compakty to nie ten serwisowy problem.
Może snuję sobie zbyt nierealne życzenia i Ty masz rację, lecz uważam iż w sytuacji gdy nie będzie żadnej reakcji i chociażby próby zmiany tego stanu rzeczy( który chyba sie zgodzisz iż nie jest normalny ) to po stronie Canona nic się wydarzyc/zmienic nie może.
Rozumiem iż monopol to fajna sprawa dla każdego producenta, ale nie jest on zazwyczaj wieczny i nadal nie wierzę że w centrali Canona (z tego co napisałeś nie w Polsce) nie zależy im na promocji i reklamie.
Nikogo nie namawiałem do zmiany na inny sytem z powodu złego serwisu wręcz odwrotnie - aby uzytkownicy Canona byli bardziej zadowoleni zaproponowałem podjąc jakąś próbę/reakcję niezadowolonych klientów/uzytkowników jedynego serwisu - nie będzie to duzo kosztowało a spróbowac mozna - wówczas możliwe iż potwierdzi się co napisałeś w co ja jakoś (może naiwnie)nie mogę do końca uwierzyc.
Dlatego - jesli ktos czuje sie na silach, wie gdzie/do kogo kierowac taki postulat zeby cos zmienic i uwaza, iz to ma sens... prosze bardzo. Niech powie co ma zamiar zrobic, napisze postulat/list a chetni sie podpisza, bo takie gadanie, moze by... a jesli... sadze, ze warto... - nic nie daje. Ja nie czuje sie na silach/mozliwosciach i nie mam pojecia co i gdzie, ale rowniez chetnie sie podpisze.
Dlatego - jesli ktos czuje sie na silach, wie gdzie/do kogo kierowac taki postulat zeby cos zmienic i uwaza, iz to ma sens... prosze bardzo. Niech powie co ma zamiar zrobic, napisze postulat/list a chetni sie podpisza, bo takie gadanie, moze by... a jesli... sadze, ze warto... - nic nie daje. Ja nie czuje sie na silach/mozliwosciach i nie mam pojecia co i gdzie, ale rowniez chetnie sie podpisze.
CANON Polska jest jednym z kilkudziesięciu oddziałów krajowych tej firmy na świecie i raczej jednym z mniej ważnych i - sądząc z odgłosów na tym forum -nie działającym najlepiej.
Myślę jednak że w rażących przypadkach trzeba po prostu pisać do Centrali firmy Canon w Japonii, a na pewno przyniesie to skutek.
Kiedyś miałem problem z jakimś detalem do sprzętu Casio i krajowy oddział po prostu regularnie ignorował moją korespondencję.
Napisałem do Tokio i po niedługim czasie sprawa została załatwiona.
Podobnie było z reklamacją tv marki Panasonic. Dopóki pisałem grzeczne listy do Pansonic Polska, to mnie olewano, ale gdy podałem adres na który napiszę następny list, to sama pani dyrektor niezwłocznie zareagowała.:grin:
Po prostu krajowe oddziały nawet najbardziej renomowanych firm światowych nie zawsze działają zgodnie ze standardami światowymi.
Pozdrówka
Ja chętnie się tym zajmę. Napisałem fax do Canon Europe i następnego dnia juz do mnie dzwonił przemiły pan z CP z zapytaniem co i jak...
Od niego się dowiedziałem, że krótko mówiąc, mogę sobie narzekać na jakość serwisu, jeśli testuję body z nieoryginalnym obiektywem Canona.
Więc jak mamy pisac postulat/skargę itp. to zapraszam osoby niezadowolone wyłącznie ze sprzetu canona. Inaczej nas ZLEJĄ Ciepłym Moczem
Komentarz