X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m_o_b_y
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1095

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Ja się przekonałem, że nie ma sensu kupować do body za ok 4-5 kzł szkieł innych producentów niż Canon. W przypadku jakichkolwiek problemów z puszką, stoję od razu na przegranej pozycji z serwisem, dla którego body WCALE nie musi pracować z nieoryginalnym szkłem.
    Dokladnie tak. Canon Polska nie bierze odpowiedzialności za współpracę szkieł innych producentów z body. Nie ma znaczenia jak było PRZED kalibracją a jak jest teraz.

Doszedłem do podobnych wniosków.
    Lepiej kupować rzadziej, ale lepiej.
    Żadne szkło nie będzie tak dobrze wspólpracowało z aparatem Canona, jak właśnie słoik tej marki.
    Kupowanie Tamronów, Sigm itp. całkowicie mija się z celem, bo po pewnym czasie okazuje się, że i tak to były tylko marne substytuty, które trzeba odsprzedać ze stratą, aby kupić szkło naprawde dobre - Canona.
    Zresztą i tak wystarczy zabawy z kalibracją oryginalnych szkieł i o szkłach firm trzecich lepiej od razu zapomnieć.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

Zamieszczone przez MMM
      Ernest, na Żytniej dalej świecą halogenem 150W w tablicę testową? Bo jak tak to cała ta kalibracja jest bez sensu. 30D i pewnie też cała seria xxD i xxxD mają przesunięcie punktu na który ustawia ostrość AF, w zależności od tego w jakim rodzaju światła się odbywa ostrzenie. Gdzieś widziałem tekst bodaj o K10D, który cierpi na tę samą przypadłość.
      Jak ktoś nie wierzy to proponuję samemu zrobić test z linijką ze statywu oczywiście, zostawić wszystko do rana i to samo już w świetle dziennym.

Z tego co pamiętam to w ich testach jest mały front focus w przypadku testowania aparatu który idealnie ostrzy w świetle dziennym. To nie żart. Skuteczność ich kalibracji wynika z pory dnia o której to robią. Jak jest wcześnie to światło dzienne z okna jest na tyle silne że wpływ halogenu robi się niewielki. Jak skalibrują już po zmroku to od razu wiadomo że będzie źle.
      A ten ich 85/1.8 widziałem na własne oczy. Ma przyklejoną jakąś nalepkę żeby się nie zgubił.
      Wniosek z tego taki, że najlepiej byłoby oddawać im sprzęt do kalibracji w lecie - wtedy jest największe prawdopodobieństwo, że kalibracja odbędzie się przy świetle dziennym.
      Troszkę to niestety jest idiotyczne. Szkoda, że serwisy nie są w stanie dokonywać regulacji. Nie mówię o naprawach, gdyż te w większości są dość oczywiste - na zasadzie "zepsute - to nie działa, naprawione - działa".
      Regulacje (sprzęt w zasadzie działa, ale mógłby i powinien lepiej) stanowią chyba zbyt duże wyzwanie dla większości polskich serwisów. Większość dyskutantów tutaj narzeka na Żytnią. Wykonywane przez nich regulacje bywają nieskuteczne. Okazuje się, że z nimi nie jest chyba jeszcze tak fatalnie. Z innego forum - dotyczącego zegarków - można przykładowo dowiedzieć się o słynnym serwisie - Swiss Group Polska (ul. Postępu (sic!!!), Warszawa).
      Nie dość, że żądają za wykonywane konserwacje i regulacje sporych pieniędzy (za zegarek klasy Omegi - ok. 1500 zł za konserwację (smarowania, czyszczenia i regulacje)) to jeszcze potrafią (!!!) uszkodzić przesłane zegarki. Ludzie oddawali czasomierze o wartości paru tysięcy Euro i otrzymywali je w stanie gorszym niż wyjściowy, który często był równoważny z fabrycznym. Porysowane szkiełka (co trzeba zrobić, żeby porysować szkiełko szafirowe??? toż to wandalizm), porysowane koperty (złote przykładowo), pouszkadzane tubusy, etc. I ludzie - podobnie jak na tym forum - doszli do wniosku, że skoro mają płacić takie pieniądze to albo poszukają jakiegoś tańszego serwisu w Polsce albo - co częstsze - wysyłają sprzęt do serwisów niemieckich i szwajcarskich. Czy naprawdę Polacy nie potrafią dokonywać precyzyjnych regulacji nie psując serwisowanych elementów??? Oczywiście, że potrafią, jednakże nie w sytuacji, w której serwis działa na zasadzie monopolu.
      :-|

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zamieszczone przez KMV10
        Czy naprawdę Polacy nie potrafią dokonywać precyzyjnych regulacji nie psując serwisowanych elementów??? Oczywiście, że potrafią, jednakże nie w sytuacji, w której serwis działa na zasadzie monopolu.
        :-|
        Dokladnie - nie bede wnikac tez w zarobki ludzi w takich serwisach, ale domyslam sie, ze odbiegaja one rowniez znacznie w stosunku do tych z Niemiec
        A nie ma nic gorszego jak monopol z tanią silą roboczą... ehhh

Komentarz

• Jacek Deka
          Początki nałogu
          • 2006
          • 356

Moim skromnym zdaniem jest coś nie tak, żeby w Polsce był tylko jeden serwis Canona. Powinno być kilka w różnych miastach. Ten na Żytniej profesjonalizmem nie popisuje się, a wręcz odwrotnie. Miałem już zamiar prosić ich o naprawę pogwarancyjną, ale zabieram sprzęt i wysyłam do Niemiec do sprzedawcy.
          Swoją drogą śmieszne jest to, że obiektyw, który ma przeszło rok (15 miesięcy) już padł chociaż był mało używany. A stara poczciwa 50/1,8mkI jeszcze chodzi. Z perspektywy czasu wybrał bym teraz Nikona, albo Pentaxa. A tak przez mało profesjonalny jedyny w Polsce serwis musimy męczyć się z marką Canon.

Komentarz

• 1507
            Początki nałogu
            • 2006
            • 327

może wasze komentarze i opinie trzeba właśnie wysłać do Canon Europe lub Canon Polska, a może do samej Japoni by ktoś w końcu otworzył oczy, bo to że jest u nas jeden serwis który leci w gumy z klientem to sprawa jest śmierdząca i być może nadaje sie do CBA albo jest tak mała sprzedaż canona u nas w kraju że nie opłaca się robić więcej punktów serwisowych, czytam te wszystkie komentarze z przerażeniem , czy z Nikonem jest podobnie? Bo jeśli nie to faktycznie warto pomyśleć o zmianie systemu. Proponował bym też podesłać link z komentarzami z forum do kierownika lub właściciela serwisu, może sami się do tego jakoś ustosunkują i odpiszą coś ludziom na forum
            Ostatnio edytowany przez 1507; 4902.
            http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• marekk_ok
              Uzależniony
              • 2007
              • 821

1507 - podzielam Twoj pomysł - pisałem w poście nr 17 tego wątku o tym.
              Moze ktoś zbierze dowody złej działalności i wyśle gdzie trzeba takie informacje?
              Jest to sytuacja wręcz tragiczna gdy nie ma serwisu który może naprawic/uregulowac body lub szkło i któremu nie mozna zaufac iż zrobia swoja pracę poprawnie.
              Aż sie prosi o powstanie konkurencji lub poprawę działania słynnej Żytniej!!!

Komentarz

• 1507
                Początki nałogu
                • 2006
                • 327

więc ja zacząłem pierwszy wysłałem mailem link z tej dyskusji z opisem do Canon Polska na ogólny, oraz do osoby odpowiedzialnej za serwis w Canon Polska i na wspaniałą Żytnią, panowie zapraszam do pisania, może ktoś się pokusi i zbierze wszystkie posty na temat serwisu które były poruszane gdziekolwiek na forum i wrzuci tu jako linki, niech zacznie sie batalia o poprawę jakości obsługi w serwisie na Żytniej!!!!!!!!!

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Pieknie - idea zaiste sluszna, tylko nie wiem czy wiesz, ze Canonowi tak zalezy na tym co MY sadzimy i kim jestesmy, ze nie chce nawet przyczynic sie do utrzymania tego forum (zreszta jedynego forum Canona w Polsce!).

Forum, ktore juz ktos zalozyl (uklon do Hazana), ktore widac jak funkcjonuje i ilu ma stalych czytelnikow... ale Canonowi nie zalezy i nie chce sie w to bawic.

Komentarz

• marekk_ok
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 821

Pikczer,
                    czy masz na mysli Canon Polska czy szerzej?

Siła takiego forum w sensie popularyzaowania marki jest IMHO bardzo silna.

Kazda (no moze wiekszosc ) firma ponosi czasem nie małe nakłady na promocje, reklame itd
                    - Moze problem tkwi w uświadomieniu co niektórych ludzi lub w odpowiednim sprzedaniu tej idei (forum) - badz co badz w mojej ocenie z korzyscia dla Canona.

PS
                    Podpisuje sie pod mottem - warto zawsze o tym pamietac...

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Zamieszczone przez marekk_ok
                      czy masz na mysli Canon Polska czy szerzej?
                      Canon Polska??? A co oni maja za interes zeby podniesc jakosc uslug w JEDYNYM serwisie na Polske??? Masz jakies wyjscie? Tych co wysla poza kraj, na palcach reki policzyc.
                      Siła takiego forum w sensie popularyzaowania marki jest IMHO bardzo silna.
                      I co - namowisz ludzi na forum zeby na zlosc serwisowi Canona - Nikona kupowali? Czy myslisz, ze trafisz do tych co sie zastanawiaja nad zakupem? Prosze - wybacz, ale to nonsens. Serwis Mercedesa w Polsce jest jednym z najgorszych nie piszac o bezpieczenstwie (czyt. kradziez S-klasy Wisniewskiego) i co? Ile Meroli u nas jezdzi? Poza tym wejdz na strone www Zytniej (czyt. serwisu Canona;-) ) i zobacz jakie marki obsluguja... no comments. Dlatego mysle, ze na kilku niezadowolonych Kowalskich nie za bardzo im zalezy.
                      Kazda (no moze wiekszosc ) firma ponosi czasem nie małe nakłady na promocje, reklame itd
                      Noooo.... a ile reklam w telewizji widzisz Canona albo Nikona? Poza tym co mowic o reklamie jak Canon jak do tej pory w lustrzankach moze jeszcze spac spokojnie a compakty to nie ten serwisowy problem.

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

Może snuję sobie zbyt nierealne życzenia i Ty masz rację, lecz uważam iż w sytuacji gdy nie będzie żadnej reakcji i chociażby próby zmiany tego stanu rzeczy( który chyba sie zgodzisz iż nie jest normalny ) to po stronie Canona nic się wydarzyc/zmienic nie może.
                        Rozumiem iż monopol to fajna sprawa dla każdego producenta, ale nie jest on zazwyczaj wieczny i nadal nie wierzę że w centrali Canona (z tego co napisałeś nie w Polsce) nie zależy im na promocji i reklamie.

Nikogo nie namawiałem do zmiany na inny sytem z powodu złego serwisu wręcz odwrotnie - aby uzytkownicy Canona byli bardziej zadowoleni zaproponowałem podjąc jakąś próbę/reakcję niezadowolonych klientów/uzytkowników jedynego serwisu - nie będzie to duzo kosztowało a spróbowac mozna - wówczas możliwe iż potwierdzi się co napisałeś w co ja jakoś (może naiwnie)nie mogę do końca uwierzyc.

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

Dlatego - jesli ktos czuje sie na silach, wie gdzie/do kogo kierowac taki postulat zeby cos zmienic i uwaza, iz to ma sens... prosze bardzo. Niech powie co ma zamiar zrobic, napisze postulat/list a chetni sie podpisza, bo takie gadanie, moze by... a jesli... sadze, ze warto... - nic nie daje. Ja nie czuje sie na silach/mozliwosciach i nie mam pojecia co i gdzie, ale rowniez chetnie sie podpisze.

Komentarz

• m_o_b_y
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1095

Zamieszczone przez Pikczer
                            Dlatego - jesli ktos czuje sie na silach, wie gdzie/do kogo kierowac taki postulat zeby cos zmienic i uwaza, iz to ma sens... prosze bardzo. Niech powie co ma zamiar zrobic, napisze postulat/list a chetni sie podpisza, bo takie gadanie, moze by... a jesli... sadze, ze warto... - nic nie daje. Ja nie czuje sie na silach/mozliwosciach i nie mam pojecia co i gdzie, ale rowniez chetnie sie podpisze.

CANON Polska jest jednym z kilkudziesięciu oddziałów krajowych tej firmy na świecie i raczej jednym z mniej ważnych i - sądząc z odgłosów na tym forum -nie działającym najlepiej.
                            Myślę jednak że w rażących przypadkach trzeba po prostu pisać do Centrali firmy Canon w Japonii, a na pewno przyniesie to skutek.

Kiedyś miałem problem z jakimś detalem do sprzętu Casio i krajowy oddział po prostu regularnie ignorował moją korespondencję.
                            Napisałem do Tokio i po niedługim czasie sprawa została załatwiona.

Podobnie było z reklamacją tv marki Panasonic. Dopóki pisałem grzeczne listy do Pansonic Polska, to mnie olewano, ale gdy podałem adres na który napiszę następny list, to sama pani dyrektor niezwłocznie zareagowała.:grin:

Po prostu krajowe oddziały nawet najbardziej renomowanych firm światowych nie zawsze działają zgodnie ze standardami światowymi.
                            Pozdrówka
                            m_o_b_y
                            --------------------------------------------------------

Komentarz

• ErnestPierwszy
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 734

Zamieszczone przez Pikczer
                              Ja chętnie się tym zajmę. Napisałem fax do Canon Europe i następnego dnia juz do mnie dzwonił przemiły pan z CP z zapytaniem co i jak...
                              Od niego się dowiedziałem, że krótko mówiąc, mogę sobie narzekać na jakość serwisu, jeśli testuję body z nieoryginalnym obiektywem Canona.

Więc jak mamy pisac postulat/skargę itp. to zapraszam osoby niezadowolone wyłącznie ze sprzetu canona. Inaczej nas ZLEJĄ Ciepłym Moczem

Komentarz

• 1507
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 327

ja proponuję jeszcze moze stworzyć kategorie na forum "Serwis Canona" i ty bedziemy tworzyc wątki potepiające i wychwalające, co na to moderatorzy?

Komentarz

Pracuję...