Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Najniższe ceny, promocje, raty zero procent, dwa towary w niższej cenie - reklamy telewizyjne i billboardy największych sklepów z elektroniką na każdym kroku próbują stworzyć wrażenie: tak tanio kupisz teraz albo nigdy.
- Przed świętami robimy prawie połowę rocznej sprzedaży. Wiele osób kupuje prezenty i nie chce przekładać zakupów na później. Nikt oczywiście nie powie oficjalnie klientom, że mogą poczekać do nowego roku, bo wtedy kupią to samo taniej albo za tę samą cenę coś lepszego - przyznaje pracownik jednego ze sklepów internetowych.
Przedświąteczne spadki cen to nic nadzwyczajnego - ani nie są największe, ani jedyne.
Najwięksi producenci wprowadzają nowe modele co najmniej dwa razy w roku, wiosną i jesienią. Automatycznie spadają ceny obecnego już w sklepach sprzętu.
- Ceny będą dalej spadać. Sprzęt dostępny dziś będzie tańszy za kilka miesięcy, a jednocześnie pojawi się nowy, jeszcze lepszy - mówi Artur Adamowicz, rzecznik sieci Electro World.
Ci, którzy zamierzają kupić sprzęt jeszcze przed świętami, jak wynika z szacunków sklepów i największych sieci, za telewizor Full HD zapłacą nawet 15 proc. mniej niż rok temu. Przykładowo telewizor marki LG, który wszedł do sprzedaży pod koniec ubiegłego roku (42 cale) kosztował na starcie 7,9 tys. zł, ale wystarczyły cztery miesiące, by jego cena spadła do 5,5 tys. zł, a po niecałym roku - do niecałych 4 tys. zł. Podobnie jest z laptopami - nawet 20 proc. taniej niż rok temu. Aparaty cyfrowe są tańsze o około 20 proc. niż rok temu. Ci, którzy poczekają do nowego roku, za to samo zapłacą jeszcze mniej. Jak wynika z ankiety przeprowadzonej w sklepach o 5-15 proc.
Jak zwykle.. tylko w lutym wyjdą nowe modele które będą lepsze i droższe (np. będzie 5DMkII ) co spowoduje że starsze będą już "fe" (np. 5D będzie robił paskudne zdjęcia) ..
Czyli zawsze tak będzie i tym tokiem rozumowania zawsze będziesz czekał na super sprzęt za grosze..
No to nasz szacowny kolega po raz kolejny odkrył Amerykę: nie warto niczego kupować, bo za jakiś czas będzie lepiej i taniej To byłby nawet dobry pomysł gdybyśmy żyli wiecznie i moglibyśmy spokojnie patrzeć na przemijający czas... A fotki ze świąt mogą być bezcenne, a radość obdarowanego może być więcej warta niż zaoszczędzona stówka...
Ale jest jedno ale . Nie zawsze trzeba mieć najnowszy sprzęt, szczególnie jak się ma czym focić. I wtedy można czekać w spokju 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
No akurat ja chcę kupić 40D więc ani nie będzie jeszcze jego następcy ani nie będzie fe..
chyba warto poczekać????
Jak masz czym pstrykać (patrzę na G5 w stopce) i lustro nie jest Ci niezbedne do pracy to może i warto. Ja na twoim miejscu kupiłbym 30D i dobry obiektyw i cieszyłbym sie jak dziecko nowymi mozliwosciami. Mam 20D i wg. mnie 30D i 40D to tylko kolejna ewolucja bez zasadniczej zmiany jakosci fotek. Dodali parę wodotrysków, poprawili AF (może i bardzo poprawili, ale przy moich szkiełkach nie narzekam za bardzo nawet na ten z 20D ;-) ) i podniesli cenę. A ja nie patrząc na "niedługą" premierę następcy (zapowiadana od ponad roku he he) przesiadam sie na 5D MK1! i bede sie cieszył jak dziecko "znajdując" go pod choinką. A amatorom warto inwestować w szkła, a nie w najnowsze body - ja po trzech latach przygody z 20D stale sie go uczę....
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:
(....)Mam 20D i wg. mnie 30D i 40D to tylko kolejna ewolucja bez zasadniczej zmiany jakosci fotek. Dodali parę wodotrysków, poprawili AF (może i bardzo poprawili, ale przy moich szkiełkach nie narzekam za bardzo nawet na ten z 20D ;-) ) i podniesli cenę. (....)
Raczej obniżyli 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
jarekA to powiedz mi co ja za super obiektyw kupię za 500 złotych bo taka jest minimalna różnica między Body 30 a 40 D?
Różnica w cenach średnich jest odrobine wieksza, ale to mało ważne.
Jest parę mozliwosci, np:
1. Kupujesz 40D + KIT - wtedy dokładasz i możesz kupić kita z IS (podobno lepszy)
2. Kupujesz 40D + 24-105IS - dopłacasz cos koło 700zł i masz 24-70
Te pare stówek różnicy mozna dołożyć do ceny kupowanego szkła (a zakładam, że nie masz jeszcze żadnego obiektywu) i zainwestować w lepsze szkiełko. Nawet te 500-700zł to chyba dużo jak chcesz mieć np. Tamrona 28-75 lub Sigmę 24-70 (ta różnica to ok. 70% ceny obiektywu). W tele analogicznie - Doładasz 700zł i zamiast Sigmy 70-300 możesz mieć Canona 70-200/4. W wide to samo - dokładasz parę stówek i zamiast Tokiny 12-24 lub Sigmy 10-20 masz Canona 10-22. Super tele - (mój przypadek) miałem już kupic Sigmę 135-400 (nowa za około 2000) - w efekcie przypadku kupiłem okazyjnie rocznego Canona 400/5,6 za 2700.
Wystarczy przykładów?
Nie chcialem Cię broń Boże odwodzić od 40D (mnie się podoba i jeslibym miał pozostawac przy cropie, to moje 20D jest już jakiś sens wymieniać na 40) i życze Ci kupna tego body. Ale amator z reguły ma ograniczone fundusze i kazde 500 sa na wage złota. Warto tez jednak pamietac, że dobrego obiektywu nie zastąpi żaden "wodotrysk" w body i parę MP wiecej. Fakt, postęp w elektronice jest bardzo szybki, ale czy naprawde jest az taka przepaść technologiczna pomiędzy 20D, 30D a 40D? Zwiększyła się znacznie szybkość i jakość przetwarzania danych, jest lepszy soft w puszkach, ale zakres tonalny matrycy czy różnica w szumach to juz tylko ewolucja. AF - chyba tylko to jest znacznie lepsze z modelu na model (a i tak daleko xxD do standardu nawet starych analogowych jedynek z przed 10lat - nie mówiąc o tym że niedługo wsadza do puszek "super nowoczesne i dertonizujace rozwiazania konkurencji" sterowanie okiem punktu AF he he) - ale tu duzo zalezy też od szkła i wymagań fotografa.
40D za dwa lata będzie wg. marketingowców znowu przestarzałe i bez 5" dotykowego wyświetlacza o rozdzielczość HD nie da się żyć - ale czy na pewno? A będzie i tak robić super fotki uzbrojone w dobre szkło i przede wszystkim obsługiwane przez znajacego się na rzeczy fotografa.
No jasne, że najnowsze body to wiecej uciechy i mile połechtane ego, ale czym dłużej "siedzę" w temacie tym mam mniejsze potrzeby w tym wzgledzie (chodzi oczywiście o najnowsze body, a nie moje ego). A ubaw i tak mam po pachy, bo pomimo, że nie kupiłem jeszcze 5D (model z przed ponad dwóch), już chodzi mi po głowie nowy zestaw stałoogniskowych szkieł do niego. I znów kasa do wydania, a umiejetności i tak stale za mało....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Raczej obniżyli 8).
Prawda, prawda, zagalopowałem się...
Ostatnio edytowany przez jarekA; 3486.
Powód: Automerged Doublepost
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:
Komentarz