Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
No właśnie - podbijam wątek.
Chcę kupić Tamrona 17-50 i mika_foto ma go w baaardzo zachęcającej cenie (od 50 do 150 zł taniej niż inni). Czy ktoś juź u nich kupował i może polecić?
I jeszcze jedno pytanie - czytam sporo historii o szukaniu w sklepach "tego jednego jedynego obiektywu". Ale to ma wogóle sens? Czy jak kupię wysyłkowo to będzie loteria???
Witam,
Proszę o opinię o użytkowniku MIKA_FOTO.
Interesuje mnie zakup 50mm f1,4, gość ma dobrą cenę (1099) i jest z Warszawy.
Jakieś uwagi?
BEA-Błysk - nieaktualne...sorry
oczywiście gość ma dobre ceny bo są to ceny bez VAT. tak się z tym afiszuje że to tylko kwestia czasu kiedy zajmie się tym US. i wtedy będziesz mógł przy ewentualnej reklamacji w t...k się ugryźć...
Osoba z sklepu MIKOA foto mówi że fakturę wystawi jednak gdy zapytałem się o możliwość odliczenia od podatku to pan zczynal się mieszać. Gwarancja Tmatrona 17-50 realizowana TYLKO przez ich sklep.
Szkoda potrzebuje kupić jasne dobre szklo o tym zakresie;/
Na pytanie czy obiektywy z UE czy poza dostałem odpowiedź "dlaczego pan pyta?" po rozmowie wyszlo ze nie mogę go serwisować u sasiadów zza zachodniej granicy
To jest normalne zjawisko na allegro. Jak ktoś chce zapłacić 100 zł mniej to musi się z tym liczyć.
Szczytem w moim przypadku była informacja ze obiektyw posiada gwarancje canon polska a w rozmowie sie okazało ze jest gwarancjia na obiektyw canon realizowana w polsce przez ich sklep i wogóle o co mi chodzi i z czym mam problem
Od tej pory wole zapłacić 100 zł więcej oraz oszczędzić nerwy na głupkowate telefony
C 30d : C 24-70 f2,8 : C 50 f1,8 : C 70-200 f4 : S ST-DG 500 SUPER
nie wiem jak jest z fakturkami , bo mi nie potrzebna była,
ale co do sklepu mika_foto (Foto Julia) nie mam najmniejszych zastrzeżeń,
zakupiłem u nich to co pod spodem i bez żadnych problemów,
- gwarancje mam taką jaka powinna być,( nie realizowana przez sklep)
- body i co najważniejsze szkła bez najmniejszych wad (cnotliwe nówki, AF - OK , bez BF/FF),
- porządny upuścik od całości dostałem (na Allegro drożej wychodziło!)
- kody poprawne i nie wycięte - czyli cach back 720 złociszy do mnie wróci
aha dodam że sprzęt jest z dystrybucji Europejskiej DE/IT/FR/NL
..tak było przynajmniej w moim przypadku....
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Już wkrótce stanę się posiadaczem pierwszej w karierze lustrzanki. Po "wnikliwej";-) analizie zdecydowałem się na 400D(1650zł)+ Tamron 17-50/2,8(1200zł). Ceny wydają mi się atrakcyjne, ale z uwagi na brak wiedzy o sprawdzaniu, testowaniu w/w sprzętu(jeszcze nigdy nie bawiłem się lustrzanką) mam pewne obawy. Może ktoś kupował już u Mika Foto, jak wyglądają sprawy dotyczące wymiany wadliwego sprzętu-chodzi głównie o szkło,znane problemy z FF/BF. A może ktoś z Wa-wy pomógł by przy zakupie przetestować sprzęt. Pozdrawiam
nie wiem jak jest z fakturkami , bo mi nie potrzebna była,
ale co do sklepu mika_foto (Foto Julia) nie mam najmniejszych zastrzeżeń,
zakupiłem u nich to co pod spodem i bez żadnych problemów,
- gwarancje mam taką jaka powinna być,( nie realizowana przez sklep)
- body i co najważniejsze szkła bez najmniejszych wad (cnotliwe nówki, AF - OK , bez BF/FF),
- porządny upuścik od całości dostałem (na Allegro drożej wychodziło!)
- kody poprawne i nie wycięte - czyli cach back 720 złociszy do mnie wróci
aha dodam że sprzęt jest z dystrybucji Europejskiej DE/IT/FR/NL
..tak było przynajmniej w moim przypadku....
26.03 wysłałem papierki i dziś calutkie 720 złociszy wpłynęło na konto, czyli Sprzedawca godny polecenia
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
Uwazajcie na nich!!. Mogą Was nabić w butelke tak jak mnie chceli. Jednego dnia aparat u nich kosztowal 1829 pln nastepnego 1849pln i jak sie umowilem z nimi ze za ta cene kupie i podjechalem do nich to nagle 5 h pozniej cena skoczyla juz na 1950 pln!!! w miedzyczasie szybciutko zmineili na allegro cene... . I jeszcze wmawiali ze sie umawialismy inaczej... . Aparat oczywiscie kupie ale nigdy nic u nich.... Poza tym sklep i okolica mowia same za siebie> jesli ktos mieszka w Wwie to wie o co mi chodzi [ ul. Mała/Konopacka]
Komentarz