X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • YaneC
    Początki nałogu
    • 2009
    • 367

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Zamieszczone przez krzykik
    miałem do 5dII oryginał i się zepsuł, więc czy warto przepłacać???
    A ja mam Phottix-a do 5DII, żadnych problemów i uważam, że nie warto dopłacać do oryginału

Wytalkowane z GT-I9100
    BYKOM STOP

Komentarz

• cobalt
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1513

Grip do Canona 650D - 80$ na ebayu. Wykonanie bardzo dobre. Użytkuję od lipca, żadnych zastrzeżeń.
      C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• marjo
        Coś już napisał
        • 2013
        • 95

Zamieszczone przez MC_
        To ja trochę odświeżę - grip do 6d.
        Newell czy Phottix?
        Ja posiadam do 6D Newella, wcześniej do 650D miałem Phottixa. Wg mnie Phottix był troszeczkę lepiej wykonany, sztywniejszy, główne kółko chodziło z większym oporem- jednak trzeba wziąć pod uwagę że to było mniejsze body.
        Kupiłem Newella bo wtedy jeszcze nie było do 6D Phottixa. Gdybym miał teraz wybierać wolałbym spróbować Phottixa do 6D (gorzej nie będzie a może jednak trochę lepiej).

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Nie ma większego sensu porównywanie zamiennika z oryginałem, choćby przez wzgląd na cenę obydwu.
          Kolega wczoraj nabył Newell-a do swojej puchy i wygląda jak grip 2 lata gwarancji i dobra cena.
          Nigdy nie będziemy z Kolegą porównywać go z moimi oryginalnymi, bo po co. Ważne że działa, i spełnia swoje zadanie póki co.
          Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zamieszczone przez cobalt
            Grip do Canona 650D - 80$ na ebayu. Wykonanie bardzo dobre. Użytkuję od lipca, żadnych zastrzeżeń.
            http://vlep.pl/bo37zl.jpg
            Jeśli to faktycznie oryginał za 80$ to super cena.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• cobalt
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 1513

Zamieszczone przez Bolek02
              Znalazłem dzisiaj coś podobnego za 66,23$ BG E8 Canon Battery Grip for EOS 550D 600D 650D 700D LP E8 6XAA Free Shipping | eBay
              oraz 72$ BG E8 Canon Battery Grip for EOS 550D 600D 650D 700D LP E8 6XAA Free Shipping | eBay
              Mój kupiłem w Japonii na podobnej aukcji jak ta New 5 Years Warranty BG E8 Battery Grip for Canon E0S 550D 600D 650D 700D | eBay
              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

cobalt to gdzie jest haczyk - oryginał czy podróbka ?

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

cobalt to gdzie jest haczyk - oryginał czy podróbka ?
                  Słowo klucz w tytule aukcji - OEM, a tymczasem na zdjęciach "BOX" jak byk. Wysyłka z Chin. Darmowa.
                  To są podróbki panowie, nie ma oryginału w tej cenie, jak można być tak naiwnym, nie wierzcie w bajki. Jak potem odeślecie sprzedawcy z informacją że nieoryginalny, to odpisze Wam zdziwiony - przecież w opisie było, że OEM.. Na tym forum już ktoś opisywał taką sytuację.
                  A jak myślicie, dlaczego nie ma tam "oryginalnych" obiektywów w wersji OEM za 30% ceny? A może ktoś widział?

--- Kolejny post ---

Na tej aukcji z gripem do 5D3, na zdjęciu widać wyraźnie, że nie jest to oryginał. 100% pewności.
                  Aukcja Ebay>>

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

Zamieszczone przez Kuba1
                    Słowo klucz w tytule aukcji - OEM, a tymczasem na zdjęciach "BOX" jak byk. Wysyłka z Chin. Darmowa.
                    To są podróbki panowie, nie ma oryginału w tej cenie, jak można być tak naiwnym, nie wierzcie w bajki. Jak potem odeślecie sprzedawcy z informacją że nieoryginalny, to odpisze Wam zdziwiony - przecież w opisie było, że OEM.. Na tym forum już ktoś opisywał taką sytuację.
                    A jak myślicie, dlaczego nie ma tam "oryginalnych" obiektywów w wersji OEM za 30% ceny? A może ktoś widział?

--- Kolejny post ---
                    Na tej aukcji z gripem do 5D3, na zdjęciu widać wyraźnie, że nie jest to oryginał. 100% pewności.
                    Aukcja Ebay>>
                    Grip to tylko szczyt góry lodowej.
                    W PL płacisz za lampę YN-568EX 800zł, a na yn 568ex ii -Yongnuo Store 180$.
                    Sigma 17-50 f/2,8 HSM kosztowała do niedawna 2 900zł, a teraz tylko 1 690zł i firma nie upadła.
                    Sigma 70-200 F2.8 APO EX DG OS HSM kosztuje w PL 4 690zł , a w Niemczech 3 500zł.
                    Takich przykładów jest 1000. Nie wiem czy ten grip jest zamiennikiem, ale chodzi jak oryginał.
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Zamieszczone przez Kuba1
                      Aukcja Ebay>>
                      ale na tych aukcjach stoi jak byk:
                      "this item is produced by a 3rd party manufacturer and not the original manufacturer. "
                      więc otwartym tekstem jest napisane, że nie są to oryginały.

ciekawe tylko jakim cudem znalazło się na nich logo Canona i napis "made in Japan"??

wracając do tematu: do tej pory (od analogów zaczynając) kupowałem wyłącznie oryginalne gripy i wszystkie działają bez problemu do dziś - jednak kiedyś chyba nie były one takie drogie.
                      dziś, gdy widzę oryginalny grip do 6D za prawie tysiąc, to to się wydaje jakieś chore... i teraz trzy razy się zastanowię, czy kupić oryginał czy zamiennik za 30% tej kwoty. natomiast inna inszość jest taka, że grip to jest jednak sporo elektroniki i trochę głupio tak sobie ryzykować sprzęt za kilka tysięcy.
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• cobalt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 1513

Zamieszczone przez mxw
                        ale na tych aukcjach stoi jak byk:
                        "this item is produced by a 3rd party manufacturer and not the original manufacturer. "
                        więc otwartym tekstem jest napisane, że nie są to oryginały.
                        A może firma dopuszcza obrót zamiennikami (nie mylić z podróbami) i się pod tym podpisuje.
                        Z tego co wiem, to eBay walczy w podróbami.
                        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

A może firma dopuszcza obrót zamiennikami (nie mylić z podróbami) i się pod tym podpisuje.
                          firma canon? w życiu! tyle pieniążków bokiem mieliby wypuścić?

Z tego co wiem, to eBay walczy w podróbami.
                          i efektem jest jasny i przejrzysty komunikat sprzedającego: "to nie są oryginały" - i szafa gra.

swoją drogą nie mam nic przeciwko zamiennikom - w sumie przecież mogą być nawet lepsze od oryginałów (bywały takie przypadki w historii - w różnych branżach). niemniej jednak poza wyglądem zewnętrznym chciałbym przede wszystkim porównać płytki elektroniki tych gripów - zrobił to ktoś?

rzućcie okiem na wątek o czytnikach kart:

w szczególności na post #111 - z zewnątrz identyko, w środku coś innego - a bywały jeszcze gorsze przykłady w tym wątku, tylko zdjęć już nie ma (źle polutowane elementy, krzywe gniazdka, wszystko mocowane pistoletem do kleju). a w czytniku najwyżej zdjęć nie ściągnie, albo zrobi to 10x wolniej, w najgorszym przypadku uszkodzi kartę za max kilkaset zł.

a grip? no właśnie...
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• cobalt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 1513

Zamieszczone przez mxw
                            firma canon? w życiu! tyle pieniążków bokiem mieliby wypuścić?

i efektem jest jasny i przejrzysty komunikat sprzedającego: "to nie są oryginały" - i szafa gra.
                            Oczywiście Polaroid też robi podróby Polaroid Battery Grip LCD IR Remote Intervalometer for Canon 650D T4i BG E8 RC5 | eBay
                            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

Oczywiście Polaroid też robi podróby
                              najwyraźniej.
                              nie do końca rozumiem do czego zmierzasz - kupiłeś zamiennik i chcesz się teraz lepiej poczuć?

a sprawa jest prosta: coś jest Canon by Canon, albo nie jest. i koniec.

natomiast, jak już tu zostało wiele razy napisane, wcale nie jest powiedziane, że jakiś zamiennik nie będzie działał lepiej, niż oryginał. tyle tylko, że nie można nazwać go oryginałem.
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

cobalt nie można tu mówić o zamienniku, bo to zwyczajna podróba imitująca oryginał i tym samym wprowadzająca potencjalnego klienta w błąd

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez mxw

a sprawa jest prosta: coś jest Canon by Canon, albo nie jest. i koniec.

natomiast, jak już tu zostało wiele razy napisane, wcale nie jest powiedziane, że jakiś zamiennik nie będzie działał lepiej, niż oryginał. tyle tylko, że nie można nazwać go oryginałem.
                                Jak się okazuje to sprawa nie jest taka prosta, bo jeśli ktoś nie miał kontaktu z oryginałem, to czasami trudno jest rozpoznać.
                                Ja również używam wyłącznie oryginałów, ale kupuję je zwykle okazyjnie z drugiej ręki, w rozsądnej cenie

Komentarz

Pracuję...