X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marjo
    Coś już napisał
    • 2013
    • 95

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Już pisałem że ja mam Newella do Canona 6D. Wcześniej miałem Phottixa do 650D i wydaje mi się że Phottix był sztywniejszy.
    Ale niestety pojawił się wczoraj nowy powód aby nie kupować Newella: grip zablokował mi pokrętło główne w aparacie. Z podpiętym gripem pokrętło nie chodziło, po odpięciu wszystko ok.
    Wydaje mi się że sprawcą było pokrętło na gripie, po jego poruszeniu mu przeszło.

Komentarz

• bagatela
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 28

Zamieszczone przez marjo
      Już pisałem że ja mam Newella do Canona 6D. Wcześniej miałem Phottixa do 650D i wydaje mi się że Phottix był sztywniejszy.
      Ale niestety pojawił się wczoraj nowy powód aby nie kupować Newella: grip zablokował mi pokrętło główne w aparacie. Z podpiętym gripem pokrętło nie chodziło, po odpięciu wszystko ok.
      Wydaje mi się że sprawcą było pokrętło na gripie, po jego poruszeniu mu przeszło.
      Czyli lepiej kupić oryginał.

Komentarz

• christoo
        Coś już napisał
        • 2012
        • 90

Panowie mam pytanie czy np grip z 50D podejdzie również do 6D? ;>

Komentarz

• Roy
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 38

Nie będzie pasował. 6D korzysta z BG-E13 podczas gdy 50D chyba ma BG-E2

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Zamieszczone przez Roy
            Nie będzie pasował. 6D korzysta z BG-E13 podczas gdy 50D chyba ma BG-E2
            Nie będzie, bo po pierwsze te gripy jak Kolega zauważył są zupełnie różne a po drugie akumulatory są zupełnie różne.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• ketras
              Początki nałogu
              • 2012
              • 385

Czy ktoś ma grupa do 6D vertaxa? Czy l faktycznie są to lepszej jakości gripy? Zastanawiam się między nim a phototixem i newellem.. Chciałbym podpiąć grip do reporter strapa i boje się o wytrzymałość gwintu.
              "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• Kuba1
                Uzależniony
                • 2010
                • 960

Zamieszczone przez ketras
                Czy ktoś ma grupa do 6D vertaxa? Czy l faktycznie są to lepszej jakości gripy? Zastanawiam się między nim a phototixem i newellem.. Chciałbym podpiąć grip do reporter strapa i boje się o wytrzymałość gwintu.
                Mam Vertaxa do 5D3 i zapinam to spokojnie od minimum roku do BlackRapid. Gwint jest normalny.

Komentarz

• Demonos
                  Początki nałogu
                  • 2011
                  • 251

Zamieszczone przez marjo
                  Jgrip zablokował mi pokrętło główne w aparacie. Z podpiętym gripem pokrętło nie chodziło, po odpięciu wszystko ok.[/B]
                  To akurat zdarza się także z orginalnymi gripami.
                  1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• Bolek02
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 3225

Używam dwa oryginalne gripy Canon-a do 5DII i 7D od kilku lat i nigdy mi się nie zdarzyło nic takiego.
                    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• bogdanj
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 31

witam dodam swoje trzy grosze zakupiłem zamiennik firmy Meike do 50d okazało sie ze przełacznik on off nie działa po wymianie na nowy po roku okazało sie ze nie mogę odkrecic go od korpusu po paru probach uwolniłem korpus od gripa i to był koniec z zamiennikami na alegro trafiłem na orginał canona za 305 z dostawą grip ma rok bez sladow uzywania dokreciłem dolega na styk zadnych zgrzytów po prostu rewelka nigdy wiecej zamiennikow

Komentarz

• Lulu1988
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 522

Dzisiaj dostałem gripa Meike BG-E11 - nową, drugą wersję z wybierakiem/joystickiem Nie wiem czy to wina egzemplarza czy ten typ tak ma, ale po podłączeniu gripa wybierak aparatu stał się bardzo czuły. Wystarczy go lekko dotknąć, aby chodzić po zakładkach menu lub zmieniać punkty AF. Po wyłączeniu gripa (pozycja "OFF") wybierak działa jak powinien.
                        Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• steeler369
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 44

Ja mogę się podzielić doświadczeniem. Kupiłem używaną puszkę z gripem Phottix BP-50D też używanym (zamiennik C BG-E2) i nie narzekam. Grip wykonany bardzo solidnie, wszystkie przyciski i pokrętło działają należycie. Żadnych luzów, po prostu działa bezproblemowo Jeżeli chodzi o gripy, to ja jestem za zamiennikami
                          Canon EOS 50D + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM + EF 50mm f/1.8 II + YN-460 II

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

ten zamiennik Phottixa BG-E2 wyglądem nie różni się od oryginału i może się nawet podobać dopóki nie zawiesi puchy z która współpracuje
                            W tym jednak wypadku oryginalne używki chodzą w cenie 200-300zł więc jaki jest sens iść w zamienniki ?

Komentarz

• beachcomber
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 271

Co wybrac do 6D z zamienników? Newell, phottix czy vertex?

Komentarz

• Yaru
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 256

Zamieszczone przez beachcomber
                                Co wybrac do 6D z zamienników? Newell, phottix czy vertex?

Mam Newell'a ponadto "macałem" Phottixa i wybrałem tego pierwszego, kupiłem w zestawie razem z baterią z linku poniżej, wszystko działa jak należy, materiał zblizony do materiału na korpusie aparatu, polecam.

Battery Pack / Grip Newell zamiennik BG-E13 Canon EOS 6D + akumulator Newell LP-E6 + wkład AA cena 269.00 PLN
                                Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

Pracuję...