X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

Zamieszczone przez Bffist
    dobra dobra. Ale nie każdy ma "łapę", mogę dostać za to ostrzeżenie ale prawda jest taka że niektórzy to suchary, i takie 50d z 70-200 to ręka drży od ciężaru. Mi dzięki gripowi się dużo lepiej użytkuje aparat, lepszy chwyt, cięższy - tego mi było trzeba. Jak dla kogoś to bezsens niech nie kupuje, prosta sprawa.
    No ja jestem właśnie suchar (178cm wzrostu i coś koło 70kg) ale muszę mieć gripa. Do wczoraj miałem jedną piątkę z gripem i drugą bez, ale już nigdy więcej.

A poza tym mam kilka spostrzeżeń na temat zamiennik oryginał.
    Do tej pory miałem zamiennik Alpha. Ogólnie nic złego nie mogę powiedzieć (znaczy z zacinającym kołkiem nauczyłem się żyć no i ostatnio (prawie po 3latach) zaczęła odłazić guma - no ale to drobiazgi). Jest dobrze spasowany nic nie trzeszczy. Ale jednak to zupełnie inna liga. Teraz mam na drugim body oryginał i jest bajka. Wykonanie dużo lepsze co od razu widać. Kupiłem oryginał dlatego, że chce wieszać aparat na reporter strapie no i wydawało mi się, że na oryginalnym gripie będzie to pewniejsze iii nie myliłem się. Znaczy sam grip sprawia wrażenie o wiele bardziej pewniejszej konstrukcji.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Bffist
      Coś już napisał
      • 2011
      • 97

Ja przed ostatnim wyjazdem na wywczas, zrobiłem samemu pasek nadgarstkowy.
      Trzyma się świetnie, grip nie trzeszczy, nie lata. A przymocowany w jednym 'koluchu' na body i drugim w gripie.

Ogólnie na wyjeździe, porobiłem trochę fotek z gripem, praktycznie 4dni non stop trzymałem aparat w ręce. I nadal nie mogę gripowi Aputure nic zarzucić - póki co, i tfu! żeby tak zostało.

Komentarz

• eeryk
        • 2012
        • 2

Witam, chciałem kupić grip zamiennik do mojego 450d na eBay.co.uk ale jest tego tyle że nie wiem na który się zdecydować. Może byłby ktoś w stanie coś doradzić? http://www.ebay.co.uk/sch/i.html/?_n...edirect=mobile

Sent from Galaxy SII using Tapatalk 2

Komentarz

• tlustyx
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1304

Zamieszczone przez eeryk
          Witam, chciałem kupić grip zamiennik do mojego 450d
          Od 1,5 roku używam grip Meike. Nie mam porównania do innych. Uważam, że bardzo przydatną rzeczą jest możliwość załadowania 6 baterii lub akumulatorków AA. Na co dzień używam go z 2 akumulatorami - z jednym wydaje mi się nie działa zbyt dobrze tzn. szybko pokazuje rozładowanie się baterii a jak ściągnę grip i włożę baterię do aparatu to są dwie kreski.
          Co do trwałości to ostatnio na końcu troszkę odkleiła się guma, ale to od wciskania go do torby - za długi obiektyw
          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• workinger
            Coś już napisał
            • 2010
            • 59

Ja od roku używam Phottix i też złego słowa powiedzieć nie mogę czasami muszę baterie włożyć dwa razy po nie widać jej w body, ale po tej operacji jest juz OK .
            CO ZA LUDZIE !!!
            5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Komentarz

• michael_key
              Fotografujący
              • 2009
              • 2129

No... dlatego ja (czytając m.in. takie posty) do tej pory nie mam gripa, bo jakoś do oryginału nie mogę dozbierać

Komentarz

• jac+
                Uzależniony
                • 2006
                • 842

Do trzech ostatnich aparatów miałem gripy (uznaję tylko oryginały). Jednak planując zakup 5D Mk II (względnie Mk III) wykluczam zakup do nich gripów. Oryginały są w cenach kosmicznych, a co do zamienników to patrzcie wyżej.
                Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• michael_key
                  Fotografujący
                  • 2009
                  • 2129

No właśnie. Ja po użytkowaniu xxD z gripami tęsknię za nimi, choć jak wspomniałeś cena skutecznie blokuje marzenia

Komentarz

• jac+
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 842

Chyba na niczym canon nie robi takiej przewałki w stosunku: zużyte materiały/cena jak na gripach. Najdroższy kawałek plastiku z elementami blaszano - miedzianymi w ofercie firmy. A może to ja z wiekiem robię się coraz bardziej skąpy...
                    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• michael_key
                      Fotografujący
                      • 2009
                      • 2129

Raczej bardziej wnikliwy, tak bym to określił
                      Ale to prawda.

Komentarz

• tlustyx
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1304

Zamieszczone przez michael_key
                        No... dlatego ja (czytając m.in. takie posty) do tej pory nie mam gripa, bo jakoś do oryginału nie mogę dozbierać
                        To kup zamiennik
                        Może zamienniki nie są rewelacyjne, ale nie znaczy to, że nie zdatne do użytku. Może stosunek cena/jakość wypada na korzyść zamienników
                        Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4283

Zamieszczone przez michael_key
                          Mam 1Ds2, miałem grip (oryginał) do 5D.
                          Z wyjątkiem sytuacji, gdy ktoś nagminnie robi kadry pionowe i poziome na zmianę, nie widzę sensu stosowania gripa.
                          Mnie się zdarzało w 1Ds2 obracać body do kadru pionowego !!

"Plusy dodatnie" :
                          - mniejsze, poręczniejsze body, wkładanie i wyjmowanie z plecaka/torby
                          - lżejsze
                          - zapasowe aku znacznie tańsze niż grip
                          - W 5D2 i 5D3 aku wystarcza na długo, wymiana szybka

"Plusy ujemne"
                          - potrzeba obracania body o 90 stopni
                          - mniej szpanersko ?

jp
                          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• michael_key
                            Fotografujący
                            • 2009
                            • 2129

Zamieszczone przez jan pawlak
                            Z wyjątkiem sytuacji, gdy ktoś nagminnie robi kadry pionowe i poziome na zmianę, nie widzę sensu stosowania gripa.
                            Ja tam widzę sens i żadne argumenty mnie nie zbiją z tropu
                            Ale nie zmienia to faktu, że cykam się (jak to ktoś jakiś czas temu powiedział) do aparatu za 7000 PLN kupić zamiennik za 200 PLN.

Komentarz

• set21
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 91

Przymierzałem Aputure i Nowell ,ale jakość ich wykonania skłoniła mnie do zakupu oryginalnego gripa.
                              Kupiłem używkę na allegro. Warto było dopłacić 200 pln.

Komentarz

• malwes
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 74

Odp: GRIP - czy warto przepłacać??

Czy może ktoś używa Meike BG-E9 (do Canona 60D) i mógłby dać znać jak wrażenia? Ogólnie przeczytałam większość wątków i jestem świadoma różnic od oryginału, niemniej jednak o tym modelu niewiele jest napisane i ciekawi mnie jak z nim statystycznie wygląda spasowanie i czy może jest coś "zdecydowanie na nie", o czym nie wiem, a powinnam

Dziękuję z góry i pozdrawiam
                                Pozdrawiam,
                                Gosia
                                Moja pasja
                                Facebook

Komentarz

Pracuję...