To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

RafalR - jasne ze lepiej kupic i miec swiety spokój, pytam z czystej ciekawosci, kiedy bede tam nastepnym razem pewnie tez kupie dla swietego spokoju...

Pzdr.

Komentarz

• ghost7
      Bywalec
      • 2007
      • 201

Zamieszczone przez towersivy
      RafalR - jasne ze lepiej kupic i miec swiety spokój, pytam z czystej ciekawosci, kiedy bede tam nastepnym razem pewnie tez kupie dla swietego spokoju...

Pzdr.
      Dla swiętego spokoju i zachowania 40 Euro w kieszeni

A DEKRE widziałem koło dworca Halensee chyba to ulica Schwarzbacher.

Poz.
      Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Komentarz

• RafalR
        Coś już napisał
        • 2004
        • 85

W cywilizowanych krajach policja nie patyczkuje się, nie ma żadnego "ale" tak lubianego w Polsce Nawet przy jednorazowej wycieczce do Berlina to nie jest wielki wydatek. Niedługo w innych dużych niemieckich miastach też będzie zielona strefa (np. Monachium) więc winietka przyda się
        Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Zmiana berlińskiego adresu od 17 listopada :
          Zamieszczone przez http://www.fotomaerz.de/kontakt.html#berlin
          Unsere neue Adresse ab dem 17.11.2008

Aroser Allee 60 (Ecke Holländer Str.)
          13407 Reinickendorf

Buslinien 120 & 128
          U-Bahnstation Rehberge in der Nähe
          13. und 14.11.2008 geschlossen !!
          am 17.11.2008 ab 10.00 Uhr geöffnet

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Nie bardzo wiem w jakim wątku to wpisać, więc wpiszę tutaj. Muszę jutro wpaść na Żytnią, a nie znam Wawy. Będę na Foksal i wiem, że to nie jest koszmarnie daleko. Ktoś z miejscowych może na PM-a podesłać ,,mały poradnik turysty'' jak szybki dotrzeć z Foksal na do serwisu? Dzięki z góry

Komentarz

• towersivy
              Uzależniony
              • 2005
              • 992

Taka mała informacja, kilka dni temu servis zgodził sie na relizacje servisu za pomocą wysyłek zarówno w 1 jak i 2 strone, wszystko odbyło sie na ich koszt, a cała usługa trwała równe 5 dni ( macek mozesz odebrac puche ) wraz z wysyłkami ( wymiana migawki w 1D MK III ) informacja o tyle ważna że wczesniej servis domagał sie aby sprzet był dostarczony osobiscie.

Pzdr.

Komentarz

• ghost7
                Bywalec
                • 2007
                • 201

???

Taka mała informacja, kilka dni temu servis zgodził sie na relizacje servisu za pomocą wysyłek zarówno w 1 jak i 2 strone, wszystko odbyło sie na ich koszt, a cała usługa trwała równe 5 dni ( macek mozesz odebrac puche ) wraz z wysyłkami ( wymiana migawki w 1D MK III ) informacja o tyle ważna że wczesniej servis domagał sie aby sprzet był dostarczony osobiscie.

Pzdr.
                Dotyczy to wysyłki z i do Polski?

Komentarz

• towersivy
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 992

Zamieszczone przez ghost7
                  Dotyczy to wysyłki z i do Polski?
                  Tak, paka pojechała z PL i wróciła do PL

Pzdr.
                  tow

Komentarz

• ghost7
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 201

???

Tak, paka pojechała z PL i wróciła do PL

Pzdr.
                    tow
                    Ale trzeba telefonicznie lub mailowo poinformować, że coś się do nich wysyła?? Przyjmują taki sposób załatwienia sparwy obligo czy po negocjacjach?

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Tyle że ja widzę pewną różnicę między zaoraną 350tką, a 1dmk3
                      Liczmy na to, że spowrotem mi ją odeślą i nie będę musiał jechać :P

Komentarz

• towersivy
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 992

Naparawa skatowanego 5D

Migawka, spust, przycisk set + kółko nastwcze + kóko nastawcze przy spuscie.

Łącznie po przeliczeniu euro na zł - 2300zł , w PL naprawa miała kosztowac kilka stów wiecej.

W obie strony sprzet szedł kurierem DHL.

Pzdr.

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

Dostałem kilka pytań odnośnie terminu naprawy, wiec aby nie powielac pytan na PW.

Całosc trwała łącznie z wysyłkami 17 dni roboczych.

Pzdr.

Komentarz

• Konrado84
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 154

Chciałem o coś zapytać: mój 40D ma potężny front focus (na pewno puszka, sprawdzałem z wieloma szkłami i zawsze to samo). Np. błąd dla ogniskowych 50mm z odległości 1 m wynosi ok 4-5 cm co chyba nie wymaga komentarza...

Sprzęt na gwarancji, chciałbym to wysłać do Berlina. I tutaj kilka pytań:
                            1) Czy każdy przeciętny user może tak bez niczego umówić się z nimi przez tel. i wysłać sprzęt?
                            2) Czy przesyłka jest na ich koszt?
                            3) Przyjmą samą puszkę bez obiektywów? (zależy mi na regulacji tylko aparatu)
                            4) Potrzebuję jeszcze coś poza kartą gw. i paragonem?

Będę wdzięczny za odpowiedź
                            www.konradwojcik.pl

Komentarz

• C80
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 855

Opowiem wam moją historię. Więc nawaliła mi migawka w 40D, co już gdzieś na CB napisałem, słynny err99 się pojawił.

We wtorek 17 lutego zawiozłem osobiście do serwisu na Aroser Allee 60. Mieszkam niedaleko Szczecina i do Berlina mam 160 km, do tego własne auto więc problemu nie było.

Aroser Alle znajduje się poza umweltzone, czyli strefą ekologiczną. Jadąc na Automapę ani w jedną, ani w drugą stronę (powrót inną trasą) nie wjeżdża się, ani nie przejeżdża się przez tę strefę. Gwoli ścisłości, bez nalepki ekologicznej za wjazd do strefy ekologicznej zapłaci się mandat 40€ więc nie warto zwiedzać Berlina.

Serwisu nie trzeba szukać, jest bardzo widoczny na roku jednego z budynków. Automapa poprowadzi pod same drzwi.

Zatem urzęduje tam panienka z okienka. W zależności jak się trafi to albo porozmawia się po angielsku albo nie. Zostawiając aparat trafiłem na tę co zna angielski. Wyjaśniłem jej co się stało. Zabrała na zaplecze potwierdziła u jakiegoś technika uszkodzenie po czym wróciła i wypisała kwit. Zostawiłem adres w Polsce i kontaktowego emaila. Powiedziała, że muszą sprawdzić moją gwarancję w centrali w Wiedniu. Chodziło o to czy z europejskiej dystrybucji oraz czy aparat nie jest kradziony. A po naprawieniu poinformują na maila.

Minął prawie tydzień. W poniedziałek wysłałem po angielsku pytanie czy jest naprawiony. W odpowiedzi dostałem skan jakiegoś dokumentu i po zaprzęgnięciu google translate i pomocy kolegów z CB okazało się, że aparat oczekuje na obiór i został naprawiony za darmo. Kilka godzin później przyszedł email już po angielsku, że aparat gotowy do odbioru.

Tekst i tłumaczenie w tym temacie: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44259

Dzisiaj zajechałem ponownie do Berlina. Tym razem trafiłem na panienkę z okienka która z angielskiego znała pewnie tylko słowa "fuck" i "McDonalds". Pokazałem jej kwit, a ona położyła na blacie mój aparat i zabrała się za wypisywanie papierów. Na migi pokazałem że chcę go sprawdzić, działał bez problemu. Wysapała jakieś słowo które zintepretowałem jako "prośbę o podpis" na kwicie odbioru, podpisałem i tyle mnie widzieli.

Więc podsumowując: Naprawa migawki na gwarancji w 6 dni, 4 dni robocze przy dostarczeniu osobiście. Dojazd z Automapą banalnie łatwy, omija się ścisłe centrum i do tego jest gdzie zaparkować. Obsługa sympatyczna choć mogliby zatrudniać znających język angielski. Z drugiej strony to niemiecki serwis w Niemczech, więc to ja mógłbym się nauczyć niemieckiego.

Aparat pochodził z zestawu z obiektywem (albo lampą, nie pamiętam), body sprzedano jednak na oddzielnej gwarancji. Nie było problemu.

Aparat kupowany był w Szczecinie przez sklep Fotooptyka. To znaczy zdaje się Fotooptyka zakupiła aparat w FotoPlusie z Krakowa i ściągnęła do Szczecina. Więc paragon na zakup jest Fotooptyki, a gwarancja podbita jest przez Foto-Plus. Mimo niezgodności paragonu i pieczątki na gwarancji nie było problemu z naprawą.
                              [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• wojkij
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1915

Mam szkiełko do regulacji - kupione było na allegro u polskiego sprzedawcy ale paragon dostałem z jakiegoś niemieckiego sklepu - uprawnia on do 24 miesięcy gwarancji?

Jeśli tak to może mi ktoś mniej więcej naświetlić jak to wszystko załatwić - gdzie napisać, co napisać, czym wysłać i ile ta wysyłka kosztuje. Szczerze mówiąc obcych języków dawno nie używałem i pewnie wyprodukuje coś w stylu "kali poszła do stodoła" - odpisują na tego typu maile?

Z góry dziękuje za pomoc.
                                www.kwapisz.org

Komentarz

Pracuję...