X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez kubaj
    zlodziejska to praktyka bo co mam powiedziec czlowiek ktory licytuje z zamiarem wygranej wygrywa a ktos mowi ze to byl tylko taki zart, stracil wiec czas=pieniadze, stracil tez zaufanie do allegro a wiec ono stracilo potencjalnego klienta ...
    Ja także nie widzę większego sensu w stwierdzeniu iż to sprzedający "dopuścił się złodziejskiej praktyki". W tej sytuacji moim zdaniem można mówić o oszustwie (sprzedający w ewidentny sposób oszukał kupującego) lecz na pewno nie o "złodziejskich praktykach" (nikt nikogo nie okradł).

Zamieszczone przez kubaj
    ... to tak jakbys kupil wycieczke lasminut ale nigdzie nie polecial.
    To akurat nie zbyt dobra analogia w zaistniałej sytuacji. Z tego co pamiętam to kupujący otrzymał wylicytowany przedmiot, nie pamiętam tylko czy był to samochód czy jego pieniężna równowartość. Tak więc kupujący otrzymał to za co zapłacił.
    Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

Zamieszczone przez Zielony
      Kolejny wycofujący się zdaje się: almal007 http://allegro.pl/item395969513_cano..._wawa_bcm.html

Być może oceniam pochopnie, ale wycofa.pl póki co nie działa i nie mogę sprawdzić.

Ale jutro się sprawdzi tą aukcję i się przekonamy: http://allegro.pl/item395963401_cano..._wawa_bcm.html
      Aukcja z ostatniego linku zakończyła się pomyślnie, jednak tak jak podejrzewałem: http://www.wycofa.pl/?login=almal007
      sigpic

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Aukcja z ostatniego linku zakończyła się pomyślnie, jednak tak jak podejrzewałem: http://www.wycofa.pl/?login=almal007
        Cóż, jeżeli ktoś żałuje kilku złotych na opłacenie opcji "Cena Minimalna" to kombinuje w ten właśnie sposób, chociaż moim zdaniem czasami może wiele stracić stosując takie "triki".
        Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

Zamieszczone przez axk
          Cóż, jeżeli ktoś żałuje kilku złotych na opłacenie opcji "Cena Minimalna" to kombinuje w ten właśnie sposób, chociaż moim zdaniem czasami może wiele stracić stosując takie "triki".
          Zupełnie przypadkiem trafiłem na tego gościa, szukając używane 30D dla znajomego.
          sigpic

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zupełnie przypadkiem trafiłem na tego gościa, szukając używane 30D dla znajomego.
            A jaki ma to związek z tematem "Ceny Minimalnej"?
            EOS + Speedlite

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Zamieszczone przez axk
              A jaki ma to związek z tematem "Ceny Minimalnej"?
              Eee, yyy :wink:
              sigpic

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez axk
                Z "ceną minimalną" jest inny problem niż dodatkowy koszt. Po prostu wielu zniechęca. Ja np nie biorę udziału w aukcjach z ceną minimalną, bo nie wiem czy wystawiający przypadkiem nie ustawił tej ceny powyżej mojej ceny maksymalnej, a nie licytuję od razu swojej ceny maksymalnej.

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez Vitez
                  Z "ceną minimalną" jest inny problem niż dodatkowy koszt. Po prostu wielu zniechęca. Ja np nie biorę udziału w aukcjach z ceną minimalną, bo nie wiem czy wystawiający przypadkiem nie ustawił tej ceny powyżej mojej ceny maksymalnej, a nie licytuję od razu swojej ceny maksymalnej.
                  Bardzo możliwe, jednakże jest to pewne "zabezpieczenie" sprzedającego eliminujące konieczność odwoływania aukcji w ostatniej chwili z powodu "nagłego i niespodziewanego uszkodzenia sprzętu". Bardzo często, choć nie jest to regułą, po kontakcie ze sprzedającym można uzyskać informację odnoście ceny minimalnej. Swoją drogą uważam iż cena minimalna powinna być w formie widocznej a nie ukrytej. W takim przypadku potencjalny "licytant" z góry wiedział by czy podana cena jest w zasięgu jego możliwości, a tak jest to zgadywanka.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez axk
                    Swoją drogą uważam iż cena minimalna powinna być w formie widocznej a nie ukrytej.
                    Ja tak robię - u mnie cena wywoławcza jest moją minimalną 8) .
                    "Od 1zł, BCM!" to zbyt duże ryzyko chyba że towar na pewno chodliwy.

Komentarz

• zeber
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 62

A po kiego grzyba kupować u jakiegos "ktosia" na Allegro? Tu jest kilku sprawdzonych TiP-ów, brać u nich.
                      wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Komentarz

• krzychoo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 349

Zamieszczone przez Vitez
                        "Od 1zł, BCM!" to zbyt duże ryzyko chyba że towar na pewno chodliwy.

Hm... kiedys chcialem kupic 70-200/4, wiec obserwowalem aukcje i szukalem okazji "kup teraz". I zauwazulem ze nawet te aukcje "od 1 zl BCM" osiagaly wysokie ceny, zblizone do opcji "kup teraz". Po prostu w przypadku duzej podazy na ten obiektyw sprzedajacy mogl sie nie obawiac wpadki cenowej. Nie wiem jak jest teraz....
                        Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• dj_zibi
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 541

Ryzyko nie ryzyko u mnie jakies 70-80% aukcji BCM konczy się z wyższą ceną niz kup teraz:grin:
                          Moja strona

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez dj_zibi
                            Ryzyko nie ryzyko u mnie jakies 70-80% aukcji BCM konczy się z wyższą ceną niz kup teraz:grin:
                            Ale niestety reguły nie ma. Równie dobrze aukcja taka może zakończyć się przy kwocie która to będzie np. 60% wartości sprzętu. Wszystko zależy od przypadku.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Zamieszczone przez dj_zibi
                              A co robisz z tymi, które kończą się poniżej twoich oczekiwań?
                              To jest ryzykowana gra. Zgadzam się z Vitezem - cena wywoławcza = minimalna. Bardzo jasne i uczciwe.

Komentarz

• piast9
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3267

Zamieszczone przez Vitez
                                Ja tak robię - u mnie cena wywoławcza jest moją minimalną 8)
                                Dokładnie. Wystawiam na allegro rzeczy po tyle ile minimalnie chcę za nie dostać a więcej niech się ludzie biją. Gdzieś w poradnikach jak wystawiać jest napisane, że niska cena wywoławcza zachęca ludzi. Jak widać nie zawsze tak jest. Moim zdaniem można by zrezygnować z tego gadżetu, jakim jest cena minimalna.
                                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...