X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konradl
    Uzależniony
    • 2004
    • 980

Zakupy w Hong Kongu/USA - oplaty celne.

Jako ze zastanawiam sie (i pewnie nie tylko ja) nad zakupem sprzetu z poza UE, doszedlem do wniosku ze moze statystyka troche rozjasnila by sprawe czestotliwosci nakladania oplat celnych... Tak wiec prosze tych ktorzy w przeciagu poltora roku robili zakupy w USA/HK zeby zaglosowali
    49
    NIE, kupowalem w kea-photo
    0%
    11
    NIE, kupowalem w digital-rev
    0%
    4
    NIE, kupowalem w innym zrodle w USA
    0%
    12
    NIE, kupowalem w innym zrodle w HK
    0%
    9
    TAK, kupowalem w kea-photo
    0%
    3
    TAK, kupowalem w digital-rev
    0%
    4
    TAK, kupowalem w innym zrodle w USA
    0%
    3
    TAK, kupowalem w innym zrodle w HK
    0%
    3
  • yogi-bear
    Początki nałogu
    • 2005
    • 366

Hm... ankieta może dać sporo przekłamań. Dla przykładu mam dekle i (chyba) handstrapy od kea-photo, jednak ich wartość nie mogła nawet wejść na cło. Proponuję, żeby głosowały tylko osoby, których przesyłki miały znaczną wartość.

Komentarz

• konradl
      Uzależniony
      • 2004
      • 980

masz racje, chcialem zedytowac ale juz sie nie da... Prosze Admina zeby dopisal, ze dotyczy tylko obiektywow/body.

Komentarz

• Teo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 474

hej, ja kupowałem niedawno z US batterypacki do aparatów i lampy i żadnego cła nie było - paczka szła przez PolAmer albo PolUSA - już nie pamiętam... W ogóle najlepsze było to, że kurier zjawił się w niedzielę (!) w moje urodziny ))

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez konradl
          ze dotyczy tylko obiektywow/body.
          A masz pomysł jak tego upilnować?
          W obecnych czasach różnych dowcipnisiów i anonimowości internetowej... taka ankieta może ci dać baaardzo niemiarodajne wyniki.

Komentarz

• konradl
            Uzależniony
            • 2004
            • 980

nie da sie... zakladam wiec ze mimo wszystko wieksza czesc osob na tym forum jest normalna... W koncu to nie forum onetu, a taka ankieta kazdemu moze sie przysluzyc

Komentarz

• towersivy
              Uzależniony
              • 2005
              • 992

Mało tych głosów Z własnego doswiadczenia dodam, kupujac w BH opłaty masz jak w banku, kupujac u kea jak cie dopadna to trzeba przykombinowac ale nawet wtedy da sie ominac duze stawki celne kupujac w digital-rev ryzyko podobne jak u kea z tym ze jesli paczke przeszukaja to juz nic nie da sie wykombinowac, chłopaki nie ida na takie układy jak kea

Pzdr.

Komentarz

• BuRton
                Uzależniony
                • 2008
                • 675

Zamieszczone przez konradl
                taka ankieta kazdemu moze sie przysluzyc
                Szczególnie służbom celnym i podatkowym ??: . Może pod wpływem "takich" ankiet zaczną bardziej dokładnie przestrzegać przepisów . Po co to komu ?
                Leica MP, Ultron 28/2 asph. II, Nokton 35/1.5 asph. ll, Ultron 75/1.9 MC

Komentarz

• pafek
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 46

Witam, wszystkich na forum jako nowy.

Słyszałem że opłaty celne da się ominąć w dość"prosty sposób".
                  Paczkę z US wysyłamy do UK a z UK do PL i po kłopocie. Nigdy tego nie robiłem, ale z zasłyszanych inf. wynika że USA-UK nie ma cła, i UK-PL też .

A w UK chyba każdy ma znajomego ...

Komentarz

• merger
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 619

moze chodzilo ci z hk do uk bez cla. z us do uk watpie.
                    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• zebata
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 25

Ja kupuję w Hong-Kongu ,tylko że czasowo jestem w Wielkiej Brytani i tu mi przysyłają. Kupowałem drogi obiektyw innym razem lampę i cła nie płaciłem ,firma jest solidnai polecam: http://www.onestop-digital.com/catalog/

Komentarz

• pafek
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 46

Tak jak pisałem, o tym że cła nie ma między USA-UK tylko ze słyszenia wiem. Muszę się wypytać i pogooglować, moze coś znajdę. Jeżeli to prawda byłoby cudownie.

Komentarz

Pracuję...