X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neat84
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 49

Zamieszczone przez canis_lupus
    Rękojmia – odpowiedzialność sprzedającego względem kupującego za wady...
    "Od pewnego czasu wśród konsumentów pojawiło się dużo problemów z odróżnieniem uprawnień.

Dodatkowo zmienione przepisy (zamist kodeksu cywilnego - ustawa) powodują, że konsument chcąc złożyć reklamacje nie wie jakie prawa mu przysługują.

W skrócie:
    Gwarancja - udziela jej dobrowolnie producent na dowolny czas. Może, ale nie musi,

Rękojmia - pojęcie to już nie obowiązuje w relacjach producent/konsument. Ale obowiązuje w transakcjach dwóch przedsiębiorców,

Niezgodność towaru z umową - najlepsze rozwiązanie dla konsumenta. Nie można ograniczyć tego prawa."
    A ja mam canona...

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

Owsze, i własnie na niezgodnośc towaru z umową bedziemy sie powoływać. Kupująca jest jeszcze w o tyle dobrej sytuacji, że sklep UZNAŁ jej roszczenia nie dająć przez 14 odpowiedzi (zgodnie z Art. 8, par 3 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego - rozdział 1)
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• Yoshitaka
        Uzależniony
        • 2006
        • 585

Zamieszczone przez iktorn92
        Tak kupując wyszła z pudełkiem oraz instrukcja obslugi i paragonem oraz obiektywem lecz nie miała gwarancji... taki szkopuł..
        Jak kupiłem 17-55 w Fotopanoramie, również nie dostałem gwarancji.
        Tj. była w pudełku, ale taka jak potrzeba. Ale o tym nie widziałem w chwili zakupu.
        Ponieważ po 7 dniach poszedłem z nią do podbicia okazało się, że nie mają kart w sklepie i muszę sprowadzić.
        Fakt, z oddzwanianiem do klientów różnie w Fotopanoramie bywa, dlatego sam ich nękałem i gwarancję dostałem po jakimś czasie.

Podobną sytuację miałem w Foto Plusie z kartą gwarancyjną do obiektywu. Ale przyszedłem z paragonem i Pan mi kartę wypisał i dał.

Ważne, że masz paragon. Teraz pozostaje Wam tylko gnębić sprzedawcę, najlepiej ciągle tego samego i kartę dostaniecie.

Powodzenia.
        Canon 50D + dodatki

Komentarz

• iktorn92
          Uzależniony
          • 2007
          • 605

Dzięki za pomoc Panowie. Canis_lupus zadeklarował swoja pomoc na miejscu w Krakowie wiec jestem dobrej mysli. o sukcesach bede informował na bierząco Pozdro
          Flickr
          Portfolio Ślubne

Komentarz

• dream catcher
            Bywalec
            • 2008
            • 124

Tak kupując wyszła z pudełkiem oraz instrukcja obslugi i paragonem oraz obiektywem lecz nie miała gwarancji... taki szkopuł..
            Przeczytaj jeszcze raz mój post na stronie nr. 1. Dostajesz tydzień czy tam 10 dni na sprawdzenie sprzętu, po tym terminie (oczywiście możesz wcześniej) przychodzisz, pokazujesz paragon, dostajesz kartę gwarancyjną, walą pieczątki i jest ok.

Powodzenia!
            [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Komentarz

• iktorn92
              Uzależniony
              • 2007
              • 605

Czyli rozumiem mogę przyjść sobie np. miesiąc po zakupie i wtedy powinni mi dać kartę itd? No nic zobaczymy z tego co wiem wszystko wyjaśni sie w środę
              Flickr
              Portfolio Ślubne

Komentarz

• dream catcher
                Bywalec
                • 2008
                • 124

Zamieszczone przez iktorn92
                Czyli rozumiem mogę przyjść sobie np. miesiąc po zakupie i wtedy powinni mi dać kartę itd?
                Dokładnie tak! Ja tak właśnie zrobiłem z racji tego, że nie mieszkam w krk i czasu było brak na wycieczkę
                [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

Moze niedługo problem sie juz rozwiąże. Prawdopodobnie wydadzą karte gwarancyjną.
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• Yoshitaka
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 585

Moze niedługo problem sie juz rozwiąże. Prawdopodobnie wydadzą karte gwarancyjną.
                    I jak ta sprawa się skończyła?
                    Canon 50D + dodatki

Komentarz

• canis_lupus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1252

Wydali kartę, trzeba tylko czekać az szkło wróci z Żytniej. Nie mam dokładnych informacji od właścicielki.
                      Galeria ,
                      Druga galeria,

Komentarz

• cypherdid
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 64

Wydali kartę, trzeba tylko czekać az szkło wróci z Żytniej. Nie mam dokładnych informacji od właścicielki.
                        hmmm...ja zrobiłem może jeden zakup w fotopanoramie...i to drobny. Ktoś jeszcze miał takie problemy z tym sklepem czy to jednorazowy wybryk?? Może zapomnieli w pośpiechu o karcie?? Chyba że ciągną sprzęt poza oficjalną linią dystrybucji ;//
                        onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Komentarz

• canis_lupus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1252

Tutaj o karcie zapomniała raczej kupująca niż sklep. Sklep nie jest niczemu winny.
                          Galeria ,
                          Druga galeria,

Komentarz

• herna
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 35

Kupilem w tym sklepie sporo sprzetu (obiektywy, lampa, grip) żadnych problemów nie było. Gwarancje podbijałem przy następnej wizycie, zawsze była w pudełku.
                            Zwroty kasy z promocji tez przyszly z Canona wiec chyba jest wszystko legal.
                            Nie wiem jak teraz ale dawniej mieli spory ruch, stałem pół godziny w kolejce jak za starych czasów. Może sie zdarzyc ze coś się pomiesza, ale regułą to chyba nie jest.
                            40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
                            infotografia.pl - fotografia ślubna

Komentarz

• k4cper
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 142

kupiłem u nich niedawno 17-40L i dobrze, że tu zajrzałem , bo bym zapomniał, że muszę iść do nich podbić gwarancję... znaczy się mam iść tylko z paragonem chyba i numerem seryjnym obiektywu, bo żadnej karty gwarancyjnej w pudełku nie było.. (??)

Komentarz

• Yoshitaka
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 585

Zamieszczone przez k4cper
                                kupiłem u nich niedawno 17-40L i dobrze, że tu zajrzałem , bo bym zapomniał, że muszę iść do nich podbić gwarancję... znaczy się mam iść tylko z paragonem chyba i numerem seryjnym obiektywu, bo żadnej karty gwarancyjnej w pudełku nie było.. (??)
                                Ja zadzwoniłbym do nich z pytanie czy mają takowe, żeby 2 razy nie latać.
                                Canon 50D + dodatki

Komentarz

Pracuję...