X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Canion
    Uzależniony
    • 2008
    • 551

dajcie już spokoj z tymi kursami walut. foto-net. może Wy zarabiacie już w euro ;-). niestety cała reszta poki co w złotówkach i tego przeskoczyć sie nie da bo nikt nikomu w tym kraju nie podniósł pensji od grudnia o 30 % .
    zawodowi fotografowie (lub poprostu osoby zarabiające na fotografowaniu) też odczuwają mniejszą liczbę zleceń na rynku wiec wyjątkowo dokładnie oglądają teraz każdą złotóweczkę która ma zostać wydana.

nierozsądnie to jest planować że rynek przełknie podwyżke w wysokości 30 %. nie ma szans. in iestety foto-net ma rację. w bardzo trudnej sytuacji znajdą sie te mniejsze sklepy foto które nie są w stanie przetrwać kilkumiesięcznego braku handlu.
    Ostatnio edytowany przez Canion; 17216.

Komentarz

• kicha
      Zablokowany
      • 2008
      • 119

Zamieszczone przez Grisha
      Nawet jeżeli każdy by nadal miał kupić to co ma zamiar kupić to mając mus dozbierania do każdego szkła 30% więcej to i 30% więcej będzie trwało zbieranie kasy na to szkło, co spowoduje spadek obrotów miesięcznych i w efekcie każdy wie co dalej... Strzał w kolano i branie na litość.

mylisz się i chyba nie wiesz co to obrót

dwa szkła po 1 000 zł dają taki sam obrót jak jedno za 2 000 zł i zarobek też taki sam. więc wychodzi na to samo

więc przestańcie biadolić bo od tego ceny sprzetu nie spadną a i cena euro też nie

Komentarz

• foto-net
        Zablokowany
        • 2007
        • 182

Zamieszczone przez Canion
        dajcie już spokoj z tymi kursami walut. foto-net. może Wy zarabiacie już w euro ;-).
        nierozsądnie to jest planować że rynek przełknie podwyżke w wysokości 30 %. nie ma szans.
        Zarabiamy jak wszyscy, to nie my podnosimy ceny. Też uważam, że to absurd ale co zrobić, macie jednak informację zanim ceny się zmienią więc ew. można jeszcze zadziałać i się zaopatrzyć.

Komentarz

• Canion
          Uzależniony
          • 2008
          • 551

w co sie zaopatrzyć? canona praktycznie na rynku nie ma. to co jest to czysta spekulacja. ale oki. sorki za OT w wątku o sigmie

Komentarz

• Piotr_0602
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1075

Przy takich cenach definitywnie rezygnuję z Sigmy, choć rozważałem 50mm f/1.4, 150 mm f/2.8 macro oraz ciekawił mnie, co może nowy 24-70 f/2.8. Niepewność AF u Canona z Sigmą jest przysłowiowa. A teraz te ceny...

Ogólnie redukuję zakupy foto bardzo w czasach kryzysu.
            Trzeba raczej odkładać na czarną godzinę niż wydawać na przyjemności. A wzrost cen i kursów bardzo pomaga podjąć taką decyzję. Na 100% w ciągu najbliższego roku, może dwóch, Sigmy nie kupię. Chyba że spuści z cen.

Oj, spadnie sprzedaż Sigmie, bardzo spadnie...
            Nie nadrobią tego wyższą marżą.

Komentarz

• Canion
              Uzależniony
              • 2008
              • 551

Zamieszczone przez Piotr_0602
              Przy takich cenach definitywnie rezygnuję z Sigmy, choć rozważałem 50mm f/1.4,

Oj, spadnie sprzedaż Sigmie, bardzo spadnie...
              Nie nadrobią tego wyższą marżą.

też rozważałem zakup tej Sigmy zamiast C . w sumie to rozwój sytuacji (ceny) pomógł mi w podjęciu decyzji o rezygnacji z tego zakupu. może i dobrze sie stało

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Zamieszczone przez remol71
                Coś się poprawiło z serwisem Tamrona, a raczej z jego brakiem?? Coś umknęło mojej uwadze??
                Osobiście nic nie wiem o poprawie.
                Na forum wszakże znalazłem zapis jednego z kolegów, że wysłał T17-50/2,8 do kalibracji do tego serwisu i podobno T to zniósł dobrze. Więc potencjalnie jest poprawa.

Komentarz

• kicha
                  Zablokowany
                  • 2008
                  • 119

też rozważałem zakup tej Sigmy zamiast C . w sumie to rozwój sytuacji (ceny) pomógł mi w podjęciu decyzji o rezygnacji z tego zakupu. może i dobrze sie stało

no i tak trzeba na to spojrzec. tak to byscie kupili i muielibyście sie meczyć z tą sigmą. a tak to cena dogoniła canona i dzięki temu kupicie lepszy towar

czyli wyszło na PLUS

trzeba sie cieszyć :razz:

Komentarz

• ygd
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 63

A coś wiadomo o oficjalnych cenach Canona? Mówiło się o kolejnych podwyżkach od 1 lutego.
                    Digital manipulation kills photography.

Komentarz

• kol
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 100

Juz drozeje Canon

5d mark II
                      z 8999 na 9499
                      canon

Komentarz

• Grisha
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 353

Zamieszczone przez kicha
                        mylisz się i chyba nie wiesz co to obrót

dwa szkła po 1 000 zł dają taki sam obrót jak jedno za 2 000 zł i zarobek też taki sam. więc wychodzi na to samo

więc przestańcie biadolić bo od tego ceny sprzetu nie spadną a i cena euro też nie

Przy bardzo wielkim uproszczeniu jedno szkło za 2000 rzeczywiście robi to samo co dwa po tysiąc.

Miałbyś teoretycznie racje, gdyby nie fakt, że zwiększając cenę o 30%, maleje popyt, a zatem i ilość zakupionego sprzętu i tutaj już przychodzi do łask taka dziedzina jak wróżenie z fusów czyli statystyka i inne mądre działy matematyki. Niestety, to co się obliczy, nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości. Nie da się przewidzieć co się stanie po podwyżce, można sobie tylko gdybać. Historia jednak uczy, że podniesienie cen to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.

Masz rację - przestańmy biadolić i lepiej kupujmy to co kosztowało kiedyś 2zł teraz po 5zł. Od biadolenia i marudzenia, może się bardzo wiele zmienić. Gdyby to nic nie dawało to nadal żylibyśmy "pod skrzydełkiem" komunistycznym. Jak by się wszyscy zmówili i nikt by tego nie kupił to jak myślisz? Co by zrobiła taka sigma? 70-300 APO za 5000zł?

Komentarz

• Canion
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 551

Zamieszczone przez kol
                          Myśłałem że szaleństwo ma swoje granice. jednak nie ma. czekamy kto pierwszy sie pochwali mkII kupioną za 9499 :-D:-D:-D

Komentarz

• kicha
                            Zablokowany
                            • 2008
                            • 119

Zamieszczone przez Grisha
                            Co by zrobiła taka sigma? 70-300 APO za 5000zł?

nie mozna tego wykluczyć. w zasadzie tak się powinno stać. spada popyt - rosną ceny

a co do biadolenia to chodziło mi o to że tak sie marticie co sie z tą sigmą stanie w Polsce jakbyście mieli w tej spółce udziały. A niech zbankrutuje w cholere !!

Przecierz zawsze mozecie ściągnąc szkiełko przez TIPa z UE. nie żyjemy w zaścianku i nie jesteśmy skazani na dystrybutora dozywotnio. podnieśli ceny - a niech sobie podnosza. w każdym razie wasze utyskiwania i popłakiwanie na 100 % nie spowoduje że nagle dystrybutor do kazdego egzemplarza niczym Robin Hood zacznie dopłacać po 500 zł, wiec nie mają one sensu. no chyba ze Polak uwielbia narzekać. no to se ponarzekajta

Komentarz

• foto-net
                              Zablokowany
                              • 2007
                              • 182

Myśłałem że szaleństwo ma swoje granice. jednak nie ma. czekamy kto pierwszy sie pochwali mkII kupioną za 9499 :-D:-D:-D
                              Niemcy średnio 1900 euro + 22% VAT (sklepy mające towar)
                              USA w BH 2700 USD + tax (7-14%)

tanio 9500 jeszcze... to nie szaleństwo to niestety realia rynku. A u nas kumulacja - ceny podnosi producent oraz waluta. Myślę, że jeszcze nieco podrożeje.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez kicha
                              Przecierz zawsze mozecie ściągnąc szkiełko przez TIPa z UE. nie żyjemy w zaścianku i nie jesteśmy skazani na dystrybutora dozywotnio.
                              hehe racja ale okazuje sie, ze mimo wszystko polski dystrybutor ma tanio taniej niz cała reszta UE. Wszystkiemu winne euro.
                              Ostatnio edytowany przez foto-net; 11519. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Canion
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 551

foto-net.Sprzedajecie sprzęt to doskonale wiecie że ta cena na mkII jest zaporowa. Ile puszek po tej cenie znajdzie klienta?

Komentarz

Pracuję...