X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maczkus
    Bywalec
    • 2006
    • 138

Uwaga na Fotocentrum Aneta Laszczak

Witam!

Chciałbym ostrzec przed kupowaniem czegokolwiek w sklepie Fotocentrum.

Adres:

FOTOCENTRUM
    BIELSKO-BIAŁA
    PL.WOJSKA POLSKIEGO 9

Allegro: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4824683

25 lutego zamowilem u nich Canona G10. Zaplacilem od razu przelewem 1689zl i czekalem na przesylke. Po ok. tygodniu dostalem maila, ze aparat zostanie wyslany jutro. "Jutro" dostalem maila, ze sa problemy z dostawa i moze bedzie w przyszlym tygodniu i ze moge czekac (wtedy dorzuca mi jakis gratis) albo moge zrezygnowac i dostac zwrot pieniedzy. Poniewaz pilnie potrzebowalem tego aparatu zrezygnowalem z zamowienia i kupilem uzywany na allegro, a sklep poprosilem o zwrot pieniedzy. Na ten zwrot czekam juz prawie miesiac. Mimo wielu maili od wlascicielki - pani Anety Laszczak - z przeprosinami, zwalaniem winy na ksiegowa, itp. nie doczekalem sie zwrotu. Kilka razy podawala termin, kiedy "pieniazki beda na moim koncie" i lipa. W tym tygodniu ide zglosic to na policje i mam nadzieje, ze ich praktyki zostana ukrocone.
    Najlepsza strona o łowiectwie podwodnym w Polsce!
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Ja u nich kupowałem ostatnio 450d body - nie było zadnych kłopotów. Paczka została wysłana następnego dnia po zamówieniu.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez maczkus
      Ostrzegam przed zakupami w tym sklepie - to sa zwyczajni zlodzieje.
      Zamieszczone przez Cichy
      Ja u nich kupowałem ostatnio 450d body - nie było zadnych kłopotów. Paczka została wysłana następnego dnia po zamówieniu.
      Będzie jazda
      the silence is deafening

Komentarz

• maczkus
        Bywalec
        • 2006
        • 138

Zamieszczone przez Cichy
        To miales szczescie, gratuluje. Ja juz stracilem cierpliwosc...

Komentarz

• spino
          Coś już napisał
          • 2006
          • 80

Ja też nie miałem z nimi żadnych problemów...
          UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529

Komentarz

• sikkens1
            • 2008
            • 1

Wow ale jaja.
            Ja slyszalem same dobre opinie o tym sklepie.
            Sam nie kupilbym tam , kupuje od lat na allegro taniej i sie nie zawiodlem.

Komentarz

• irekaro
              Początki nałogu
              • 2007
              • 262

coś nie widzę żadnych negatywów. mój kolega tylko tam kupuje - fakt, że osobiście. bardzo sobie chwali.
              canon

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Ocenzurowałem nieco. Nie twierdzę że sklep nie zrobił maczkusa w jajo, ale odpowiedzialność za prezentowane tu treści ponosi admin, nie tylko ich autor. Dlatego też nie tolerujemy zbyt mocnych słów, w wypowiedziach prezentujących stanowisko i racje tylko jednej strony sporu.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• maczkus
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 138

Zamieszczone przez MacGyver
                  Ocenzurowałem nieco. Nie twierdzę że sklep nie zrobił maczkusa w jajo, ale odpowiedzialność za prezentowane tu treści ponosi admin, nie tylko ich autor. Dlatego też nie tolerujemy zbyt mocnych słów, w wypowiedziach prezentujących stanowisko i racje tylko jednej strony sporu.
                  Ok, moze troche za ostro pojechalem. Ale wszystko co napisalem to prawda - moge udostepnic cala moja korespondencje z tym sklepem. Popelnilem blad, ze dogadalem sie z nimi mailowo, a nie przez Allegro czy sklep. Gdyby bylo przez Allegro to piekny komentarz by polecial na ich konto.

Komentarz

• Raflos
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 56

W listopadzie kupilem u nich 5D bo bylo najtaniej w Polsce i aparat dostalem w dzien od potwierdzenia wplaty kaski na ich konto, w sumie wszystko zajelo 3 dni.
                    W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.

Komentarz

• Slider
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1052

Zamieszczone przez maczkus
                      25 lutego zamowilem u nich Canona G10. Zaplacilem od razu przelewem 1689zl i czekalem na przesylke. Po ok. tygodniu dostalem maila, ze aparat zostanie wyslany jutro.
                      Hmm.. A jaki czas realizacji miała G10 w dniu zamówienia? Jeśli standardowe 5-7 dni roboczych (co wnioskuję po czasie otrzymania przez Ciebie maila), to mozna było się spodziewac przedłużenia tego czasu, bo często szacuje się termin dostępności na wyrost, ale zwykle krótszy niż jest faktyczna możliwośc, żeby go ściągnąć od dystrybutora. Co innego zapewnienie że będzie "jutro", bo następny dzień to w zasadzie niedaleka przyszłość i powinny być bardziej wiarygodne zapewnienia..

Abstrachując jednak od posunięć sklepu; nie można było zamówić aparatu, poczekać aż go ściągną, poinformują o dostępności i dopiero wtedy wysłać pieniądze..? zawsze to bezpieczniejsze, nia zepsuje Ci nerwów (tak bardzo), a przy okazji jest to jakiś tam wiekszy gwarant, że przesyłka dojdzie szybko od czasu wpłaty, a nie wysyłanie pieniedzy w ciemno..

Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez sikkens1
                        Ja slyszalem same dobre opinie o tym sklepie.
                        O Japanfoto też na początku było słychać same pozytywne opinie... a czym się skończyło ( http://canon-board.info/showthread.php?t=33772 ).
                        Ostrożność nigdy nie zaszkodzi i nawet na sprzedawcy z kupą samych pozytywów można się przejechać.

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

Zamieszczone przez Slider
                          Abstrachując jednak od posunięć sklepu; nie można było zamówić aparatu, poczekać aż go ściągną, poinformują o dostępności i dopiero wtedy wysłać pieniądze..? zawsze to bezpieczniejsze, nia zepsuje Ci nerwów (tak bardzo), a przy okazji jest to jakiś tam wiekszy gwarant, że przesyłka dojdzie szybko od czasu wpłaty, a nie wysyłanie pieniedzy w ciemno..
                          Co racja, to racja, zwłaszcza, że transakcja nie za pośrednictwem allegro ani nawet nie klepnięta w sklepie www. Oni przecież mają opcję za pobraniem - jak tak kupiłem i chyba nawet nie kosztowało to więcej.
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• maczkus
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 138

Zamieszczone przez Slider
                            Hmm.. A jaki czas realizacji miała G10 w dniu zamówienia? Jeśli standardowe 5-7 dni roboczych (co wnioskuję po czasie otrzymania przez Ciebie maila), to mozna było się spodziewac przedłużenia tego czasu, bo często szacuje się termin dostępności na wyrost, ale zwykle krótszy niż jest faktyczna możliwośc, żeby go ściągnąć od dystrybutora. Co innego zapewnienie że będzie "jutro", bo następny dzień to w zasadzie niedaleka przyszłość i powinny być bardziej wiarygodne zapewnienia..

Pozdrawiam
                            Wlasnie tak teraz bede robil. Kiedy wyslalem im pieniadze odpisali, ze wysla go jutro, a tak naprawde go nie mieli na stanie. A potrzebowalem go na wyjazd do Egiptu, zeby robic zdjecia pod woda. Czas realizacji akurat mnie nie interesuje, chce zeby oddali mi pieniadze, a na to czekam juz prawie miesiac...
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez Cichy
                            Co racja, to racja, zwłaszcza, że transakcja nie za pośrednictwem allegro ani nawet nie klepnięta w sklepie www. Oni przecież mają opcję za pobraniem - jak tak kupiłem i chyba nawet nie kosztowało to więcej.
                            Tak to jest jak się chce zaoszczędzić parę złociszy. Sprzedawca napisał, że poza allegro pokryje koszty przesyłki, a tymczasem przywłaszczył sobie moje pieniądze...
                            Ostatnio edytowany przez maczkus; 6796. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Powszechną praktyką sklepów internetowych jest oferowanie towaru, na zasadzie: ktoś zamówi to my zamówimy u dystrybutora. Ja staram się unikać takich "okazji" bo nie mam ochoty czytać potem w mailach o "kontenerach które utknęły na cle w Szczecinie" itp. W przypadku drobnych przedmiotów (filtry za kilkadziesiąt złotych itp) sprawa jest jeszcze bardziej beznadziejna, bo towar dostanie się najpewniej po następnej, grubszej dostawie, np. za 2 miesiące, albo nawet wcale. Z droższym sprzętem, typu długie teleeLki sprawa się komplikuje, bo trudno oczekiwać że ktokolwiek będzie zamrażał dziesiątki tysięcy złotych na towary, które sprzedadzą się może po pół roku (a jak waluty spadną w międzyczasie to i za rok). Ale G10 do takich nie należy.
                              To co jest najbardziej naganne w całej sytuacji to sytuacja ze zwrotem pieniędzy. Rozumiem że taki zwrot to dla sklepu utrata zysku z transakcji, ale jeśli się już coś deklaruje to należy się wywiązać.
                              Zwalanie winy na księgową jest delikatnie mówiąc śmieszne. Sam prowadzę działalność, zatrudniając kilka osób i wiem że wszelkie księgowe niejasności można wyjaśnić w jeden, góra dwa dni. Ponadto, jeśli firma nie prowadzi pełnej księgowości (w co wątpię, wymóg jest powyżej 3,5 mln obrotu rocznie, a nikt nie pcha się w to z własnej woli) to księgowej nic do konta firmy. A nawet jeśli, to pewien kłopot ze zwrotem byłby po wystawieniu faktury (oczywiście do załatwienia, tylko papierków trzeba kilka napisać), oddanie przelanej przedpłaty wymaga kilku ruchów myszką od osoby obsługującej konto (i rozpisania na koniec miesiąca, ale to też nic skomplikowanego).
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...