Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4kwiatek
    Bywalec
    • 2006
    • 230

Hmmm...

Nie wnikając w sam wątek - chciałbym zwrócić uwagę że korespondencja prywatna między osobami A i B jest własnością obu tych osób. Obie te osoby mogą z nią zrobić co chcą - także upublicznić. Jest to w zgodzie z prawem (kwestię kiedyś burzliwie rozpatrywaliśmy na innym forum). Warto zawsze o tym pamiętać wysyłając maila prywatnego.

Osobną kwestią jest ocena moralna takiego zachowania w określonych okolicznościach.

Pozdrawiam...

Komentarz

• Antolll
      Bywalec
      • 2007
      • 126

Eh, to widze że nie mam co już sie napalać na 400d za 450zł :P A już sie cieszyłem że sobie na kolejną puszke dorobie
      6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• Bombee
        Coś już napisał
        • 2008
        • 58

Qrcze - sprzedajacy mogl napisac, ze oferta jest nieaktualna, zamiast pisac za jaka cene sprzedaje - i by nie bylo problemu. Napisal prawde i sie go chlopie czepiles. Potraktuj to jak oferte nieaktualna i szukaj nastepnej okazji.
        Mysle, ze sie nie ma nad czym rozwodzic.

40D, 24-105, 430EX II + graty

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Adwersarze wyjaśnili sobie co trzeba, temat zamykam.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Dwa wyjaśnienia od strony prawno-formalnej (choć prawnikiem nie jestem - taki disclaimer, ale już były dyskusje na podobne tematy no i dość łatwo znaleźć odpowiednie informacje w internecie)

Zamieszczone przez basala
            Czy oferty złożone w dziale Sprzedam forum CB traktuje się zgodnie z artykułem 543 Kodeksu cywilnego (Wystawienie rzeczy w miejscu sprzedaży na widok publiczny z oznaczeniem ceny uważa się za ofertę sprzedaży) z jego wszystkimi konsekwencjami?[/B]
            Oferta sprzedaży nie oznacza konsekwencji sprzedania "pierwszemu który się zgłosił" . Tak jak kupujący może sobie dobrać pasującą sobie ofertę sprzedaży, tak sprzedający (osoba prywatna) może sobie dobrać pasującą sobie ofertę kupna. To w wielkim skrócie oczywiście.

Zamieszczone przez Krzychu
            Żenujące i śmieszne - oczywiście upublicznianie prywatnej korespondencji
            A o tym było już tak wiele razy że aż nudne.
            "Tajemnica korespondencji, oznacza, iż wszystko, co jest przedmiotem przekazu od nadawcy do adresata, należy wyłącznie do tych osób (...) "

Nadawca może opublikować korespondencję między nim a adresatem. Adresat może opublikować korespondencję między nim a nadawcą.
            Trzecia osoba nie może opublikować korespondencji pomiędzy dwoma osobami.
            To od strony formalnej. Od strony etycznej to już ocena zachowania, sensu, celu opublikowania korespondencji należy do osób czytających taką publikację.

Komentarz

Pracuję...