X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matias
    Coś już napisał
    • 2004
    • 98

podklejanie zdjęć na plexi + inne ciekawe techniki oprawy prac

Odkryłem wspaniałą metodę oprawy prac: podklejanie na grubą, przeźroczystą plexi. Zdjęcia po takim zabiegu sprawiają wrażenie bardziej soczystych, kontrastowych a kolorki aż świecą Jednak cena w Profilabie zbiła mnie z nóg... 1500 za metr kwadratowy (w przypadku plexi o grubości 1cm). Googlując udało mi się znaleźć jeszcze jedną firmę oferującą taką usługę... jednak jest ona w Poznaniu, a cena jest podobna.

Orientujecie się może kto (najlepiej w Warszawie) robi Profiemu konkurencje w tym zakresie?

Ciekaw jestem też innych, efektownych, rzadko spotykanych sposobów prezentacji prac.
    mój blog
    mój poradnik fotograficzny na Youtube
  • esteper
    Uzależniony
    • 2006
    • 635

Mój wykładowca, na swojej wystawie miał wydruki na karbonie, więc to też jedna z ciekawszych metod prezentacji zdjęć, tylko "ciut" droższa od plexi.

Kolejną metodą jest wydruk bezpośrednio na plexi i podświetlenie tego, zdjęcia wydają się nabierać efektu 3d.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

A nie można samemu podkleić ? Na plexi nie naklejałem, ale naklejałem na piankę (też Profilab za to bierze sporo pieniędzy) i wyszło naprawdę nieźle - pianka, nóź, passe-partou i klej w sprayu (3M photo mount) kupiłem w sklepie z artykułami dla plastyków...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• yakuza
        Coś już napisał
        • 2007
        • 74

taniej wyjdzie chyba gdy wybierzesz się do agencji reklamowej i wytłumaczysz o co chodzi plexi aż tak droga nie jest jak by to wynikało z ich cennika, folia dwustronnie klejąca (nie chodzi mi o taką taśmę z sklepu na szer kilku cm, tylko taką nawet na 1m szer) przeźroczysta też jest tania

Komentarz

• oxydum
          Bywalec
          • 2009
          • 230

Nieźle przycinają, cena samej plexi nie jest taka straszna

znalazłem za:
          2 mm - 44,66 netto za m2
          10 mm - 224,80 netto
          25 mm - 627 netto

wystarczy opanować technikę klejenia ( z autopsji wiem, zę to dość trudne)
          EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• yakuza
            Coś już napisał
            • 2007
            • 74

akurat na co dzień mam styczność z plexi i cena jaką podaje się na stronach szczerze mówiąc niewiele Ci powie. Zacznijmy od tego że firmy sprzedające ten materiał mają jakieś swoje rozkroje jakich się trzymają, i musisz kupić pewną formatkę, z której dopiero później można wyciąć co potrzebujesz. Więc za odpad też płacisz.
            Podaję najczęściej stosowane rozkroje (wartości zaokrąglone) w firmach sprzedających ten materiał, by było wiadomo mniej więcej jaką powierzchnie trzeba by było kupić by oprawić dane zdjęcie:
            Cała płyta - około 2x3m, 1,5x2m, 1x3m, 1x2m oraz 1x1,5m.
            Mniejsze kawałki na ogół dostaniesz w agencjach reklamowych.
            Są również różne rodzaje plexi które różnią się ceną, więc w zależności od sposobu mocowania i obrabiania trzeba wybrać jakiś z nich.
            Klejenie nie należy do trudnych rzeczy, pracowałem w agencji reklamowej, więc wiem z własnego doświadczenia

Komentarz

• box
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 23

witam mam pytanie wie ktoś gdzie można kupić piankę gotowa z klejem ze tylko ściągam folie z pianki i naklejam foto pilne
              Canon EOS

Komentarz

• Matias
                Coś już napisał
                • 2004
                • 98

Dzieki za wskazanie siezek do poszukiwan Wasze rady brzmia ciekawie
                mój blog
                mój poradnik fotograficzny na Youtube

Komentarz

• jakbau
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 21

zalezy jak dobry wydruk potrzebujesz. mozesz druknac na solvencie, jak dobze sie usmiechniesz to wydrukuja ci w bdb jakosci na folii, poznijej oklejasz. moze dac jeszcze laminowanie
                  to raczej do reklamy, nie na wystawe.

nie drukowalbym bezposrednio na plexi czy spienionym PCW- efekt bedzie gorszy niz oklejanie folia.
                  C A1 + C 40d +...

Komentarz

Pracuję...