X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szandor
    Uzależniony
    • 2005
    • 624

Przewidywana cena euro ma wynosić: w styczniu 4,00 pod koniec I kwartału 3,90 i 3,80 w połowie roku. To są prognozy, np teraz jest zawirowanie i cena skacze do 4,20, ale taka jest tendencja. Bardzo nad tym ubolewam bo 100% mojej produkcji jeździ do Holandii. Spadku euro niestety jestem prawie pewien i musi się to przełożyć na ceny sprzętu.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Parteq
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1159

Zamieszczone przez nowart
      Kolejne wróżenie z fusów
      Niestety obiektywy to nie są rzeczy kolekcjonerskie - nie drożeją w miarę upływu czasu bo to zwykły sprzęt elektroniczny, którego na rynku jest masa.
      No wiesz, w 2005 kupiłem Jupitera 9 za 80pln.
      Rok temu sprzedałem za 200pln. A widziałem ze chodziły tez po 260pln
      Większość szkieł (jeśli nie wszystkie) na m42 poszła sporo w górę.
      Mysle jednak ze to bardziej wina nasycenia rynku dslr'ami - a m42 jako tania alternatywa "elektronicznych" obiektywow

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• lamerok
        Bywalec
        • 2005
        • 184

Zamieszczone przez szandor
        Przewidywana cena euro ma wynosić: w styczniu 4,00 pod koniec I kwartału 3,90 i 3,80 w połowie roku. To są prognozy, np teraz jest zawirowanie i cena skacze do 4,20, ale taka jest tendencja. Bardzo nad tym ubolewam bo 100% mojej produkcji jeździ do Holandii. Spadku euro niestety jestem prawie pewien i musi się to przełożyć na ceny sprzętu.
        Nie będę więcej poruszał tego tematu, bo nie jest to forum ekonomiczne.
        Technicznie na tygodniowych interwałach jest na linii trendu albo wybiło się w dół, zależy jakie średnie dobierzemy. Z drugiej strony analiza cykli Wojtka Białka albo TFE Dębowskiego, Prechtera, Neellego sugerują nadchodzące na rynkach przesilenie, a jeśli nadal będzie taka korelacja na walutach jak obecnie, to złoty się osłabi. Apogeum mogłoby nastąpić w marcu, no chyba że obecna fala hossy tylko koryguje bessę, to wtedy dłużej. Ehhh.. ciekawa tematyka.
        Na pewno z dystansem musisz podchodzić do prognoz, a już na pewno w wydaniu "goldmanów i morganów", popatrz jak przejechali firmy rok temu na opcjach, grając po drugiej stronie rynku.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez Parteq
          Ja kupiłem pod koniec 2006 za 140 (wersja MC) a sprzedałem na początku 2009 za 260 :-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• adi760303
            Początki nałogu
            • 2008
            • 317

Zamieszczone przez Sławek
            Ceny używek zależą także od popularności (ilości na rynku) danego szkła. Popularny 24-105L pewnie będzie bardziej taniał niż taka 35tka 1,4.
            o kurde - a mialem ją na oku

A tak powaznie

zdażyło mi się kupić nowe c10-22 i c17-50 i sprzedałem po kilku miesiącach drożej o pare stów - no ale wtedy ceny wariowały.

A w zasadzie to nikt nie wie jakie ceny beda za 6 miesiecy - czy ceny spadną czy nie.

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

raczej drugiego kryzysu nie bedzie za szybko
              no comment...

Komentarz

• Paviarotti
                Bywalec
                • 2009
                • 135

Zamieszczone przez Parteq
                To ja was wszystkich pobiję, bo w tamtym roku w wakacje nabyłem Sigmę 24mm za 100 zł, kilka dni temu poszła za 455
                Niestety wszystkie M42 poszły ostro w górę, nawet pospolitego Heliosa ciężko tanio kupić, choć jeszcze 2 lata temu można było za 2 dyszki takiego nabyć
                5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• Sławek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 968

Zamieszczone przez adi760303
                  ...

zdażyło mi się kupić nowe c10-22 i c17-50 i sprzedałem po kilku miesiącach drożej o pare stów - no ale wtedy ceny wariowały....
                  Cóż...to nie takie znów wielkie osiągnięcie. Tysiące komisów foto potrafi tego dokonać niezależnie od tendencji wzrostu czy spadku cen.
                  www.fotokrajs.pl

Komentarz

Pracuję...