X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dreamer
    Zablokowany
    • 2010
    • 116

Sebcio80 na przykład cały mechanizm lustra, nie mówiąc o tym że może paść płyta itp.

Jak ktoś lubi ryzykować to niech ryzykuje bo mozna dużo zaoszczędzić, ja jednak nie brałbym sie za taki interes jak ta sztuka 5d.

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez Dreamer
      Sebcio80 na przykład cały mechanizm lustra, nie mówiąc o tym że może paść płyta itp.

Jak ktoś lubi ryzykować to niech ryzykuje bo mozna dużo zaoszczędzić, ja jednak nie brałbym sie za taki interes jak ta sztuka 5d.
      elektronika moze pasc nawet w nowej sztuce, nie ma regul, jak czytam to forum to najczesciej wlasnie takie awarie jak plyta itp zdarzaly sie w nowszych egzeplarzach, elektronika nie zuzywa sie z czasie uzytkowania ani tym bardziej przez przebieg migawki...

mechanizm podnoszenia lustra powinien przetrzymac kilkanascie migawek nawet, jak cos sie stanie to koszt bedzie coś w granicach 400 zł a biorac pod uwage ze po wymianie mamy praktycznie nowy aparat to i tak sie oplaca, inna sprawa ze mechanizmy lustra tez jak sie psuja to najczesciej w nowych body - wynika to z wad montazowych/produkcyjnych
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Dreamer
        Zablokowany
        • 2010
        • 116

Czyli według Ciebie jak body jest stare to znaczy lepsze i będzie lepiej działało?

No właśnie w nowej sztuce jak pada elektronika to mamy GWARANCJE, a w starej niestety nie i naprawa/wymiana nie jest tania.

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

Zamieszczone przez esel
          Swoją drogą strasznie ciężko wyrwać 5D Mk1 w dobrym stanie. Sam poluję ale na rynku susza... chyba że szukać nie umim.
          trudno żeby było inaczej, jak tę puszkę przestali produkować 2 lata temu
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

Zamieszczone przez Dreamer
            Czyli według Ciebie jak body jest stare to znaczy lepsze i będzie lepiej działało?
            nie do konca o to mi chodzilo, chodzi o to ze jak cos sie starsze to nie znaczy ze bedzie sie od razu psuc,

ile osob tu na forum uzywa 1Ds II? sporo, a to starsze body od 5D a i przebiegi maja za pewne kilka razy wieksze nawet,
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• esel
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 31

Zamieszczone przez airhead
              trudno żeby było inaczej, jak tę puszkę przestali produkować 2 lata temu
              Przykładowo Canona 350D przestali produkować jeszcze dawniej a ofert sprzedaży jest nieporównywalnie więcej. Może mało kto pozbywa się 5D bo to po prostu dobra puszka...

Komentarz

• Przemek_PC
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2456

Co do zużywania się elektroniki to jednak się zużywa a konkretnie zużywają się kondensatory. Kolejne elementy to przełączniki i pokrętła, nie są wieczne i w końcu padną.

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

Jedna oferta kupna za 2kzł, zakończenie aukcji jutro 22.29.
                  Ciekawe jak się to zakończy
                  C-F-K - forever

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez sebcio80
                    ...mechanizm podnoszenia lustra powinien przetrzymac kilkanascie migawek nawet...
                    A skąd masz takie informacje?
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• daniel34k
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 59

Zamieszczone przez Mellan
                      Jedna oferta kupna za 2kzł, zakończenie aukcji jutro 22.29.
                      Ciekawe jak się to zakończy
                      Już jest jedna chętna osoba. Całkiem możliwe, że robimy reklamę dla sprzedawcy
                      Canon 700d, 580EX II, C17-40, Sg 18-200mm, 50 f/1.8

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez axk
                        A skąd masz takie informacje?
                        nie slyszalem o awarii mechanizmu lustra ani razu w starszych puszkach, a nawet jak sie jakies pojawily moze to sa to przypadki pojedyncze, czesciej na pewno psuja sie spusty i pokretla,
                        takowe byly to tylko w 300D - łamał się tam jakiś bolec, w kolejnych puszkach nie bylo tego problemu,
                        zdarzaly sie tez odklejenia lustra w 5D, ale ta awaria jest usuwana bezplatnie,

Komentarz

• zaitsev
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1660

Zamieszczone przez esel
                          Swoją drogą strasznie ciężko wyrwać 5D Mk1 w dobrym stanie. Sam poluję ale na rynku susza... chyba że szukać nie umim.
                          Bo najbardziej zadbane piąteczki to nadal goszczą w wielu torbach i ciężko się z nimi rozstać, bo to po prostu dobre puchy (jeśli kogoś nie stać na 5D2, lub gdy zwyczajnie 5D1 wystarcza)... Mam i ja... ;-)

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez sebcio80
                            ...nie slyszalem o awarii mechanizmu lustra ani razu w starszych puszkach...
                            Wiesz, to że Ty nie słyszałeś o tego typu usterkach wcale nie oznacza iż one nie występują.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez zaitsev
                              Bo najbardziej zadbane piąteczki to nadal goszczą w wielu torbach i ciężko się z nimi rozstać, bo to po prostu dobre puchy (jeśli kogoś nie stać na 5D2, lub gdy zwyczajnie 5D1 wystarcza)... Mam i ja... ;-)
                              Różnice pomiędzy wersjami I i II nijak nie rekompensują dystansu cenowego, jaki je dzieli. Dlatego też ja swojego piątaka pozbędę się dopiero gdy stanieją 1Ds Mk III :-)
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• sebcio80
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2655

Zamieszczone przez MacGyver
                                Różnice pomiędzy wersjami I i II nijak nie rekompensują dystansu cenowego, jaki je dzieli. Dlatego też ja swojego piątaka pozbędę się dopiero gdy stanieją 1Ds Mk III :-)
                                no to jak jakaś pojawi się we Wrocku to żebysmy licytujac za duzej ceny nie nabili ;-) bo mam taki sam plan w zasadzie

Komentarz

Pracuję...