X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez MC_
    I ci, którzy widzieli jaki obrazek produkuje 50/1.4
    Są też tacy, którzy widzieli i właśnie dlatego wybrali EF 50/1.4.

Swoją drogą używałem przez jakiś czas Sigmę 30/1.4 z A700, obiektyw pierwszy z brzegu.
    Rewelacja.
    Eee, obiektyw tylko do cropa to niech sobie wsadzą w buty. Mam jeden obiektyw EF-s, więcej nie będzie.
    Liczyłem po cichu na 35/1.4 w rozsądnych pieniądzach, na razie się nie doczekałem.
    Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• r2d2
      Bywalec
      • 2008
      • 129

Mimo wszystko, jesli pod cropa, bardzo radze S 30 1.4, kupowalem online, pierwsza sztuka jaka do mnie doszla byla swietna. Roznica miedzy 1.4 a 1.8 jest istotna, fajnie dziala na cropie 1.3

Komentarz

• foto-net
        Zablokowany
        • 2007
        • 182

Zamieszczone przez Piotru26
        Ja wiem że z Japonii i dlatego podałem stosunek Euro/Jen bo jak znam życie to Sigma Polska pewnie kupuje z jakiegoś centralnego magazynu w Europie (ale mogę się mylić).
        Więc biorąc pod uwagę że kurs EUR/Jen nie szalał ostatnio to nie widziałem powodu dlaczego skok ceny miałby być tak duży.
        Nie wiem jak 30mm ale jak takie 50 f. 1.4 zdrożeje o 10% + jeszcze nasz + 1 Vat to nie wiem kto to już kupi za ponad 2200 zł.
        Obiektywy Sigma lecą do Polski prosto z Japonii, ceny podnosi producent i owszem ale winny jest też stosunek euro do dolara, póki co jeszcze idą stare zapasy i prognozuję, że pierwszy kwartał nie będzie specjalnie drogi (pomijając wzrost podatku o 1% co w rzeczywistości przełoży się na około 3-5% wzrost cen tak prognozuję). Maleje też różnica cen w stosunku do optyki "oryginalnej" tym bardziej, że i Canon i Nikon kupuje towar za euro - to martwi odbiorców Sigmy. A co do cen to bym nie był pesymistą, 2 lata temu Nikon D700 kosztował 4900 brutto i mimo kolosalnego wzrostu ceny sprzedaż ma się dobrze. Po 2 kwartale nikt nie będzie pamiętał już o starych cenach. Sigma ma kilka pozycji które idą jak ciepłe bułki mimo relatywnie wysokiej ceny.

Irek

Komentarz

• nowart
          Uzależniony
          • 2007
          • 809

Zamieszczone przez foto-net
          pomijając wzrost podatku o 1% co w rzeczywistości przełoży się na około 3-5% wzrost cen tak prognozuję

interesująca prognoza... chętnie dowiem się czegoś o podstawach ekonomicznych wzrostu cen szkieł Sigma o 3-5% w momencie wzrostu podatku vat o 1%.

Komentarz

• foto-net
            Zablokowany
            • 2007
            • 182

Zamieszczone przez nowart

interesująca prognoza... chętnie dowiem się czegoś o podstawach ekonomicznych wzrostu cen szkieł Sigma o 3-5% w momencie wzrostu podatku vat o 1%.
            Prognozy mówią o ogólnym wzroście cen o 3-5% nie tylko na Sigmę. Niestety nie znam szczegółów, mówili w na TVN24 już nawet kilka razy w jakimś nocnym programie coś przełożeniu punktów procentowych na ceny ale nie powtórzę teraz o co chodzi. Może straszą

Irek

Komentarz

• nowart
              Uzależniony
              • 2007
              • 809

Napisałeś, że Ty prognozujesz ... no nieważne.
              Swoją drogą absolutnie by mnie taka sytuacja nie zdziwiła - wielu pewnie tupie ze zniecierpliwienia w oczekiwaniu na tę wielką, jedno procentową podwyżkę. Będzie kolejna okazja, żeby dopieprzyć 5%, 4% zgarnąć do kieszeni a gębę sobie wytrzeć kolosalną podwyżką obciążeń fiskalnych... to Polska właśnie...

Komentarz

• foto-net
                Zablokowany
                • 2007
                • 182

Wiesz co, to zależy o jakiej branży mówisz, jeśli o sklepach internetowych te jak mogą zbijają cenę, co ładnie widać po licytowaniu się na portalach typu skąpiec czy ceneo. Nie mówiąc już o IT gdzie roboty same narzucają 1-2% marży. Osobiście nie widzę uzasadnienia i możliwości zbiorowego podnoszenia cen w segmencie w którym istnieje wolna konkurencja na taką skalę (samo ceneo to minimum 40 sklepów foto) bo to by była jakaś genialna zmowa cenowa. Ale zgadzam się, są branże gdzie jest monopol i wtedy powiedzą klientowi - płać albo spadaj. Póki co foto to nie grozi.

Irek

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Szkła lecą z Japonii do Polski a wpływ na cenę ma kurs EUR/USD a nie PLN/JPY? Trochę to na około.

Komentarz

• El_Chueco
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 90

Jestem na etapie poszukiwania dobrego jasnego szkła
                    (nawet rozwazalem przejsc na inny system) - i tak szukam - i dzieki bogu trafilem na sigme - na razie na etapie porownan - i jesli nie straszne nam samodzielne testy - to sigma wypada o wiele lepiej od 28 1.8
                    GG: 559899

Komentarz

• heban
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 35

sigma 30 jest naprawde dobra, solidna konstrukcja, af u mnie dziala nawet w bardzo ciemnych i trudnych warunkach no i 1.4 piekne i uzyteczne.
                      Jesli nie ma opcji by podjechac i przetestowac w sklepie z obawy,to dobrze kupic w internecie i w razie problemow bezproblemowo bez podawania przyczyn zwrocic lub wyienic na inny egzemplarz.
                      A jak sie ma kase, to w canonie wiele jest pieknych jasnych szkiel. kwestia tylko kasy niestety..

Komentarz

• Lapatik
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 25

Sam posiadam sigme 30/1.4 i jestem z niej bardzo zadowolony kupilem od forumowego kolegi była wybieraną sztuką oraz potem była wysłana do kalibracji pod 40D na moim 30D sprawuje sie znakomicie jak niemasz gdzie kupic nowego to pytaj na forum szukaj na allegro

Komentarz

• tormentor
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 218

To ja się dokleję pod powyższy post kolegi - dokładnie ta sama sytuacja.
                          FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                          Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                          "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• YaneC
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 367

Zamieszczone przez tormentor
                            To ja się dokleję pod powyższy post kolegi - dokładnie ta sama sytuacja.
                            Tzn. ?
                            BYKOM STOP

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez YaneC
                              Tzn. ?
                              Tzn. kolega również chce kartkę zarobić chyba
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...