X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez model
    tylko staram się wyrazić potrzeby klientów (klienta). I nie robię tego żeby sobie pomarudzić, tylko po to żeby przekazać trochę inny punkt widzenia, a nie same ochy i achy.
    Mam wrażenie, że działalność Grztusia to nie jest wypożyczalnia pełną gębą (są takie w ogóle w Polsce?), tylko efekt uboczny prowadzenia normalnej działalności foto.
    Stąd też "normalne" obiektywy w ofercie, nie zaś tiltszifty potrzebne promilowi użytkowników, które zwracałyby się przez najbliższe 15 lat.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• grztus
      Bywalec
      • 2006
      • 107

Witajcie,
      wszyscy mają w tej dyskusji odrobinę racji, wypożyczalnię założyłem z myślą o dalszym rozwoju świadom niewielkiej oferty jaką mogę zaproponować. Zależało mi jednak na wysondowaniu jakie w ogóle jest zapotrzebowanie na tego typu usługi.
      Aktualnie pracuję nad poszerzaniem oferty, co nie jest łatwe jeśli wszystko robi się z własnej kieszeni. Traktuję jednak tę inwestycję jako długoterminową i dalej będę ją rozwijał.
      Pozdrawiam,
      Grzegorz

Komentarz

• blackninja
        Początki nałogu
        • 2007
        • 378

Zamieszczone przez model
        Tylko czekałem na taką odpowiedź...

Otóż kolego, nie uprawiam typowo polskiego marudzenia, tylko staram się wyrazić potrzeby klientów (klienta). I nie robię tego żeby sobie pomarudzić, tylko po to żeby przekazać trochę inny punkt widzenia, a nie same ochy i achy.
        Czasy kiedy jedna osoba wyrażała opinie głosy całego narodu na szczęście mamy za sobą. Nie wiem czy zauważyłeś. Grztus wyszedł z inicjatywą, rozwija działalność. Ja mu kibicuję, bo mało jest takich osób u nas. Większość tylko marudzi, tak jak Ty. Mogłeś te same treści przekazać w zupełnie innej formie, jako propozycje a nie jako pretensje.
        Marki trzy.

Komentarz

• model
          Początki nałogu
          • 2008
          • 346

Wyrażam swoje zdanie, nie zdanie narodu. Zauważyłem inicjatywę i wyrażam swoją opinię (napisałem nawet "proponowałbym") - mam do tego prawo, po to służy to forum itd.

Ogarnij się i skończ trollować, bo do niczego to nie prowadzi.
          Podpisy kłamią

Komentarz

• daniel34k
            Coś już napisał
            • 2008
            • 59

Myślę, że to jest świetna propozycja jak dla mnie, bo C16-35 czy 70-200 f/2jest poza moimi możliwościami finansowymi, aby cieszyć się nimi na stałe, a koszty wypożyczenia są naprawdę warte zaciekawienia.
            Ja na pewno wypożyczę C16-35 na ślub mojej siostry.
            Pozdrawiam i gratuluję pionierskich decyzji
            Canon 700d, 580EX II, C17-40, Sg 18-200mm, 50 f/1.8

Komentarz

• justanimage
              Bywalec
              • 2008
              • 237

wypozyczylem w photorent 85L i 7D i jestem bardzo zadowolony.
              Super podejscie do klienta, miło i sympatycznie.
              Zdecydowanie POLECAM!!
              600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• Baldi
                Coś już napisał
                • 2004
                • 53

Co mogę dodać... Jak się dowiedziałem, że w moim mieście istnieje wypożyczalnie sprzętu foto to z wrażenia usiadłem A jak się okazało, że ma w ofercie L-kę 85/1,2 którą od dawna miałem ochotę przetestować - to nie zastanawiałem się nawet chwili. A jak do tego dodamy jeszcze przyzwoitą cenę i prokliencką postawę Ojca Założyciela to z czystym sumieniem polecam te wypożyczalnię. Tylko proszę mi za bardzo nie eksploatować tej 85-tki !!
                Pozdrawiam
                Tomasz Mosionek Baldi

Komentarz

• nowart
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 809

Nie wiedzieć czemu kolega nie wrzucił tutaj info, które zamieścił na forum sąsiadów:

Jakaś larwa wykorzystała chyba nazbyt atrakcyjny finansowo system naszego kolegi i stało się to co stało...

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

No właśnie jak to jest z ubezpieczeniem takiego przedsięwzięcia?
                    Sam mam ubezpieczony sprzęt np. właśnie od kradzieży.
                    Jest to sprzęt firmowy ale ubezpieczenie obowiązuje poza firmą bo jest to sprzęt "mobilny".
                    Nikt mnie nie pytał jaki rodzaj działalności prowadzę.
                    Ubezpieczyłem po prostu sprzęt firmowy.
                    Więc rozumiem to tak, że mając takie ubezpieczenie a firma ma wpisane w PKD działalność umożliwiającą wypożyczanie sprzętu więc wypożyczam, ktoś ukradł to ubezpieczenie jest ważne. Bo sprzęt był używany zgodnie z profilem działalności firmy?
                    Na pewno nie można tego w żaden sposób ubezpieczyć?
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Najprościej to chyba pobierać zabezpieczenie w formie weksla na okaziciela. Tak robią firmy oferujące usługi internetowe w zamian za powierzony sprzęt i jakoś to funkcjonuje
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Bolek02
                        Najprościej to chyba pobierać zabezpieczenie w formie weksla na okaziciela. Tak robią firmy oferujące usługi internetowe w zamian za powierzony sprzęt i jakoś to funkcjonuje
                        Czytałeś tego posta na forum nikoniarzy? Przecież gość posługiwał się fałszywymi dokumentami...
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• nowart
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 809

Zamieszczone przez Goomis
                          No właśnie jak to jest z ubezpieczeniem takiego przedsięwzięcia?
                          Sam mam ubezpieczony sprzęt np. właśnie od kradzieży.
                          Jest to sprzęt firmowy ale ubezpieczenie obowiązuje poza firmą bo jest to sprzęt "mobilny".?
                          Odpowiem Tobie z autopsji. Prosto, bez zbędnych sformułowań prawnych.
                          Jeśli wyrwą Ci na ulicy z ręki, ukradną z kościelnej ławy, z tylnego siedzenia auta - zapomnij. Jeśli przyłoży Ci pistolet do głowy i grzecznie poprosi o torbę to lepiej na odchodne poproś, żeby Cię postrzelił delikatnie w rękę bo inaczej z ubezpieczenia nici Z auta mogą ukraść tylko z zamkniętego bagażnika robiąc przy okazji widoczne szkody dostając się do niego. Jeśli nie będzie widocznych oznak włamania do bagażnika - zapomnij o ubezpieczeniu. Podobnie jak z mieszkaniem - muszą być widoczne oznaki włamania, nie możesz sobie gościa ot tak wpuścić bo z ubezpieczenia nici

Komentarz

• pwicher
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 41

Wypożyczalnia sprzętu fotograficnzego - Wrocław

Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia wypożyczalni sprzętu foto we Wrocławiu? Czy poza punktem na Odrzańskiej jest jeszcze inna alternatywa?

Dziękuję!

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Zamieszczone przez nowart
                              Odpowiem Tobie z autopsji. Prosto, bez zbędnych sformułowań prawnych.
                              Jeśli wyrwą Ci na ulicy z ręki, ukradną z kościelnej ławy, z tylnego siedzenia auta - zapomnij. Jeśli przyłoży Ci pistolet do głowy i grzecznie poprosi o torbę to lepiej na odchodne poproś, żeby Cię postrzelił delikatnie w rękę bo inaczej z ubezpieczenia nici Z auta mogą ukraść tylko z zamkniętego bagażnika robiąc przy okazji widoczne szkody dostając się do niego. Jeśli nie będzie widocznych oznak włamania do bagażnika - zapomnij o ubezpieczeniu. Podobnie jak z mieszkaniem - muszą być widoczne oznaki włamania, nie możesz sobie gościa ot tak wpuścić bo z ubezpieczenia nici
                              No nie wiem 3razy się pytałem jak podpisywałem umowę. Wybierałem różne opcje - już nie pamiętam jakie bo było to 2lata temu.
                              W każdym razie pytałem czy jak mi wyrwą z reki, zerwą z szyi na ulicy to dostanę pieniądze. Pani jak najbardziej potwierdziła, gdyż nie jest to kradzież a rozbój (bo użyto wobec Ciebie siły) jeżeli zostawisz na ławce w parku, ktoś podbiegnie i weźmie to wtedy ubezpieczenie nie działa. Oczywiście najlepiej mieć świadka, a jeszcze lepiej nie jednego... W dodatku też mam taką opcję, że jak mi ktoś uszkodzi - ale tu już musi być udowodnione celowe działanie to też ubezpieczenie działa. W mieszkaniu (które jest siedzibą firmy) też obowiązuje ubezpieczenie, jeżeli sprzęt np. spłonie razem z mieszkaniem czy też do mieszkania nastąpi włamanie.
                              O samochodzie nie wiem bo wtedy nie miałem to nie pytałem.

P.S. z pistoletem to też nieprawda, bo użycie wobec Ciebie jakiejkolwiek broni też już podchodzi pod rozbój. (broń jest środkiem przymusu-siły)
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• nowart
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 809

Zamieszczone przez Goomis
                                W każdym razie pytałem czy jak mi wyrwą z reki, zerwą z szyi na ulicy to dostanę pieniądze. Pani jak najbardziej potwierdziła, gdyż nie jest to kradzież a rozbój (bo użyto wobec Ciebie siły) jeżeli zostawisz na ławce w parku, ktoś podbiegnie i weźmie to wtedy ubezpieczenie nie działa
                                A jaka niby jest różnica między wyrwaniem Ci z ręki na ulicy a kradzieżą z ławki w parku? Pamiętaj, że skoro będzie czyn rozbójniczy to ubezpieczeniowy rzeczoznawca będzie musiał to po czymś stweirdzić. Policja również. Nie wystarczy proste "Panie policjancie, no podbiegł i mi wyrwał z ręki". Przerabiałem to osobiście...
                                Pani z ubezpieczalni pewnie przytaknie na każde Twoje pytanie, żeby tylko wydoić Cię ze składki... smutna prawda na rynku ubezpieczeniowym. Sprawdź lepiej w OWU bo Pani nie ma co słuchać.

W dodatku też mam taką opcję, że jak mi ktoś uszkodzi - ale tu już musi być udowodnione celowe działanie to też ubezpieczenie działa. W mieszkaniu (które jest siedzibą firmy) też obowiązuje ubezpieczenie, jeżeli sprzęt np. spłonie razem z mieszkaniem czy też do mieszkania nastąpi włamanie.
                                I tu podobnie jak z czynem na osobie - musi być widoczny ślad czynu rozbójniczego. Jeśli nie będzie widocznych śladów włamania bo np zostawiłeś otwarte drzwi to również klapa także włamanie włamaniu nie równe....

P.S. z pistoletem to też nieprawda, bo użycie wobec Ciebie jakiejkolwiek broni też już podchodzi pod rozbój. (broń jest środkiem przymusu-siły)
                                ale co niby nieprawda? nie zrozumiałeś chyba co chciałem Tobie przekazać...

Ok, EOT bo śmiecimy tu koledze w wątku.

Komentarz

Pracuję...