X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dominooo
    Bywalec
    • 2006
    • 199

Przy takiej ilości sprzedaży, jakość albumów padnie na pysk i firma już nie będzie taka wspaniała. Pójdą na ilość a nie na jakość.

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Po prostu przesadzili z promocją. zyskają na popularności i stracą na wiarygodności. Kolejny przypadek gdzie reklamodawca nie panuje kompletnie nad sytuacją
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• grzegorzki
        Początki nałogu
        • 2009
        • 369

Sprzedano już 9 537 !
        Oferta zakończona!
        6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
        Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Zamieszczone przez Dominooo
          Przy takiej ilości sprzedaży, jakość albumów padnie na pysk i firma już nie będzie taka wspaniała. Pójdą na ilość a nie na jakość.
          Przepraszam ale co ma sie popsuc ? Co niby sie zmieni ze straca na jakosci ? Nie rozumiem kompletnie.
          no comment...

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

no to wyobraź sobie wyprodukowanie 10tys. książek w 6miesięcy.
            1500 miesięcznie, 70dziennie. (przygotowanie, druk, skład, wysyłka) poza tym będą to pewnie w większości zdjęcia amatorów, może prosto z karty zgrane i złożone w byle czym, byle jak.
            Jak robiłem swoją pierwszą książkę w nf to pamiętam jak dziś telefon od pani "od jakości" z pytaniem, że na 6rozkładówce na tym i tym zdjęciu na twarzy jest jakiś dziwny cień. Czy zostawić czy poprawię. Mówię, że już sprawdzam. Odpalam a tam faktycznie cień od mikrofonu zahacza o kawałek brody. No dobra to mówię, że poprawię i wyślę.

Przy takim nawale ludzi z grouponu + Ci klienci którzy byli zawsze bądź i tak skorzystają bez grouponu, będą robić wszystko jak leci bo nie będzie czasu na żadną kontrolę jakości. Pojawi się masa amatorów z pretensjami: "a bo wujek Staszek wygląda jak by miał żółtaczkę" i weź wytłumacz, że źle przygotowany plik itd...
            Albo realizację będą przeciągać tygodniami.
            A stali klienci pewnie też odczują spadek jakości.
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

Jakie przygotowanie ? Klient sklada sobie w programiku fotoksiazke , leci na druk , sklad i wysylka. Wszystko automat , no poza wysylka heh. Pewnie nie wyrobia sie w 6 miechow , a moze zatrudnili dodatkowych ludzi. Tam nie pracuja 3 osoby na krzyz

Ja jestem stalym klientem , jak odczuje spadek jakosci dam znac.
              no comment...

Komentarz

• moonshine13
                • 2010
                • 5

Pamiętam jak zamówiłem u nich pierwszą fotoksiążkę. Po tym jak zadzwonił Pan z obsługi poświęcając mi swój czas byłem naprawdę mile zaskoczony.
                Mam nadzieję, że mimo dużej liczby zamówień jakość obsługi zostanie na starym poziomie.
                pozdrawiam
                moonshine13

http://www.kosewski.co.uk

Komentarz

• betinus
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 113

Goomis, ale ty piszesz chyba o fotosiążce z twardymi rozkładówkami, a oferta grupona była chyba na tą tanią, wersję z drukowanymi zwykłymi miękkimi kartkami. A z tego co zaobserwowałem u moich producentów książek i albumów to są dwie odrębne linie produkcyjne. Oferta Groupona dotyczyła wersji tak jak to napisał MM-architekci, czyli klient sklada w programie i wysyla prosto do druku....
                  Wątpię żeby pozwolili sobie na pogorszenie jakości Fotobook'ów...
                  sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Komentarz

• dj_zibi
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 541

Ale marudzicie... zamówił ktos z was?? ja zamówiłem i napisze co i jak cena 70zł za 28 stron to mimo wszystko bardzo fajna propozycja... . Wiedzieli czego chcą zapewne duzej reklamy dla zwykłych ludzi...
                    Moja strona

Komentarz

• Goomis
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1893

No w sumie racja. to na pewno są 2 osobne linie. Bo te książeczki z grupona są drukowane, ja mówię o tych "normalnych" ;-)
                      Mnie to tak naprawdę ryba, mam lepszego wykonawcę niż NF i to u siebie w mieście więc i tak nie korzystam.
                      Oby tylko nie zbankrutowali :-D Bo co jak co, ale realnie za jedną książkę dostaną po odliczeniu prowizji groupona + vat jakieś ~ 27-28zł a to jest wg. mojego znajomego poligrafa zdecydowanie poniżej kosztów produkcji a jak nie poniżej to już na pewno bez zarobku.
                      Pal licho jak by tych książek było 1k-2k. No ale przy 10k mogą zacząć mieć problemy jak będą pół roku jechać na stratach albo na zero... W końcu pracownikom zapłacić z czegoś trzeba ;-)

Tak naprawdę ten "nasz" Polski groupon to jest złodziejstwo i tyle. Przy prowizji 50% + vat to praktycznie wszystko co materialne jest poniżej progu opłacalności, no chyba, że jakaś firma nalicza sobie realnie 70% marży za towar :-D no ale grouponów nie oferują producenci, ale już sprzedawcy...
                      Oryginalny groupon amerykański ma prowizje chyba rzędu 10-15% co jest normalne.
                      Najsprytniejsze są groupony typu: 30zł za bon o wart. 100zł na coś co w sumie i tak kosztuje 300 i więcej. Wtedy realnie sprzedawca obniża cenę o te ~92zł
                      Sam myślę o grouponie jako poniekąd forma reklamy , ale właśnie w taki szprytny sposób żeby jednak nie robić za darmo. Ale nie sądzę żeby się zgodzili, choć u mnie w mieście nie ma dużo ofert grouponowych...
                      Póki co obserwuję i myślę, a NF życzę jak najlepiej, oby groupon nie był ich cichym mordercą ;-)
                      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

Dobrze ci radze nie pakuj sie w grupona. To jest jedna z najbardziej zdzierajacych firm obecnie tego typu.
                        no comment...

Komentarz

• dj_zibi
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 541

Dostałem fotoksiązke z grupona. W ten sam dzień zamówiłem normalny album ślubny (czarną gwiazdę) i książkę z grupona. Wczoraj doszła książka ślubna dzis ta z grupona. Powiem tak, jakość tej z grupona dużo lepsza niz zwykłe CeWe fotoksiązki. Jestem zadowolony bo za 70-80zł zrobiłem sobie PF moich zdjęć studyjnych do pokazywania znajomym.
                          Moja strona

Komentarz

• wig
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 45

zamówiłem u nich 3 sztuki, pierwszą zamówiłem przed świętami na próbę, czekałem około 3 tygodni, dwie następne zamówiłem już po świętach - dotarły chyba w tydzień. Jakość dla mnie była dobra, książki w sztywnych okładkach. Dwie książki wysłali mi razem w jednym koszcie kuriera, bardzo dobrze zapakowane. Ja jestem zadowolony.
                            pozdr.

Komentarz

Pracuję...