X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewg
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1079

Jak się nazywa ta firma, która zbiera te zlecenia z galerii handlowych a potem za tą masówkę nie odpowiada? - Przecież nie empik, MM ani FJ?

Czy aby na pewno w tego typu "labach" kilka zdjęć próbnych gwaratowałoby, że przy większym zleceniu będzie identycznie?

Komentarz

• jacek_73
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2587

Zamieszczone przez ewg
      Jak się nazywa ta firma, która zbiera te zlecenia z galerii handlowych a potem za tą masówkę nie odpowiada? - Przecież nie empik, MM ani FJ?...
      Nazywa się CEWE - to ta największa firma obsługująca m.in. Foto-Jokery, rossmany i tym podobne.

Zamieszczone przez ewg
      ...Czy aby na pewno w tego typu "labach" kilka zdjęć próbnych gwaratowałoby, że przy większym zleceniu będzie identycznie?
      To jest zagadnienie ciekawe. CEWE robi tak jak robi, ale o dziwo są bardzo powtarzalni, a po drugie mają swoich wielbicieli, którzy uważają że dostają odbitki "wykonane najlepiej na świecie". Nie są to zawodowcy (choć i kilku ślubniaków korzysta z ich usług) ale jest tej klienteli dość dużo - o czym świadczy chociażby wielkość "fabryki".
      Jestę fotografę
      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• najeli
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 992

Hmm.. ciekawe, zawsze "zdjęcia z wakacji" wywoływałam w empiku, jeszcze za czasów kompakta, i zawsze byłam zadowolona. Szczególnie, że pod nosem mam "odbiór osobisty" a cena była atrakcyjna.

Fakt, że ostatnio robiłam to z 2 lata temu.
        Dzięki za "ostrzeżenie", jeżeli się na to zdecyduję puszczę jakieś testowe zanim zamówię je w setkach.
        www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
        C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• ArekLodzPl
          Początki nałogu
          • 2008
          • 346

Zamieszczone przez anna-bio

Dodam, a to jest najważniejsze, iż każde ze zdjęć było retuszowane pod względem kolorystycznym na profesjonalnym monitorze firmy EIZO, czyli monitorze z funkcją kalibracji. Jestem zawodowcem.
          Co zabawne, osoba, z którą rozmawiałam, powiedziała, iż żeby odbitki wyszły dobrze, konieczna jest obróbka plików na monitorze z z funkcją kalibracji. Po podaniu jej informacji, iż były tak właśnie obrabiane, pani ta nabrała wody w usta.
          Jesteś zawodowcem - zabawne
          Zabawne jest też to co tu napisałaś:
          1. Do czego był monitor kalibrowany? Tak sam dla siebie :rolleyes:
          2. Oddając obrobione zdjęcia do laba, mając pewność że kolory z maszyny mniej więcej się pokrywają się z tym co widzisz na monitorze zaznaczasz że ma być to zrobione bez korekcji
          3. Jak już ktoś wspomniał nie puszcza się kilkuset zdjęć w ciemno na nieznanym labie

Pogratulować takiemu zawodowcowi przez duże Z
          Twój post powinien trafić do tematu "psucie rynku" bo nie masz elementarnej wiedzy na temat postprodukcji zdjęć. Nie wypisuj głupot, tylko weź książkę i się doucz to czego nie wiesz.

Reasumując :rolleyes: nie każdy kto ma lustrzankę i w tym przypadku EIZO jest zawodowcem

Komentarz

• rosim
            Początki nałogu
            • 2005
            • 368

W empiku wywyływałem kilka lat temu, na szczęście tylko kilka, czy kilkanaście odbitek. Jakość była fatalna, oddałem do wykonania zdjęcia w najwyższej rozdzielczości, a na odbitkach nie wiadomo skąd pojawiła się pikseloza, ponadto kolory przekłamane, pojawiła sie jakaś mora wokół twarzy.
            Teraz oddaję do fotografa, który ma lab FUJI i jestem bardzo zadowolony. Kilka groszy więcej, ale jakość bez porówniania lepsza.
            Nie chcę generalizować, bo być może moje złe doświadczenie z labem empiku było jednostkowe, ale złe wrażenie, niestety, pozostało.
            Poza tym na pewno nie oddałbym kilkuset zdjęć do wykonania bez wcześniejszego rozeznania, ta przygoda w empiku była właśnie testowaniem różnych labów w moim mieście.
            Ostatnio edytowany przez rosim; 1086.

Komentarz

• czerwiniak
              Bywalec
              • 2007
              • 196

Dajcie dziewczynie spokój.
              Chciała się wyżalić a wy ją jeszcze dołujecie :-D
              5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
              ---------------------------------------

Komentarz

• dzidofon
                Początki nałogu
                • 2010
                • 280

Zamieszczone przez Parteq
                Uwazasz sie za zawodowca. Pracujesz na zawodowym sprzecie. Poswiecasz pewnie sporo czasu na dopieszczenie prawie 1000 zdjec i.. wysylasz je do empiku..

Zaden ze znanych mi zawodowcow nie popelnilby takiego bledu.
                To jak proszenie sie o klopoty. A juz napewno brak szacunku dla swojej pracy.
                Zgadzam się w 100% ;-).
                300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• Kinski
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 273

Zamieszczone przez anna-bio
                  Wyrzucone w błoto prawie 500 zł. Odbitki, a jest ich 935
                  Z ciekawości - to po wiela te odbitki?
                  Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• Chris_11
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 572

Z prostego rachunku wychodzi, że 53gr za odbitkę. Jeśli to było 10x15cm, to muszę przyznać, że przy tej ilości w wielu o wiele lepszych labach można było uzyskać tą samą (jeśli nie niższą) cenę.

Poza tym... Eech... Już chyba wszystko zostało napisane.
                    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• lukasz5DmkI
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 223

Powiem że jestem zdziwiony że zawodowiec wysłał fotki do empiku. A jaki był format bo jak prawie 1000 fotek i tylko 500 zł to pewnie 10x15 Co do odbitek w MM to czasem są naprawde dobre

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez lukasz5DmkI
                        Co do odbitek w MM to czasem są naprawde dobre
                        Przy czym "czasem" to słowo-klucz. Dobry lab nie może sobie na to pozwolić, ot taka drobna różnica
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• lukasz5DmkI
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 223

Fakt masz racje Tylko chodziło mi o to że z 50 sklepów można trafić 5 dobrych

Komentarz

• lukasz5DmkI
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 223

Ja też wywołuje od 13x18 w górę na innych nic widać

Komentarz

• Bart3k
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 316

Ja dawno dawno temu załapałem się na super promocję w Fotojokerze... i co się okazało... zdjęcia ciemne brzydkie. Fotojokr jak i empik korzystają z fabryki jaką jest CEWE któe niestety przez masówkę wyrzuca wszystko jak leci... pewnie nawet nie kalibrując maszyny do każdej nowej rolki papieru jak to robią inne droższe ale solidniejsze laby.

do ewg >> MediaMarkty mają swoje laby akurat. Lista partnerów cewe jest na ich stronie www http://www.fotoksiazka.pl/program_do_fotoksiazki.php

dziobolek... a tą fotoksiażkę to robiłeś na odbitkach czy na druku cyfrowym... bo kiedyś były tylko na papierze kredowym i jakość fotoksiążki to nie była na pewno.
                              Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• Kinski
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 273

Zdjęcia "artystyczne" wywoływałam w punkcie przy kinie Relax w W-wie, nigdy mnie nie zawiedli, lecz wywoływanie u nich takiej ilości zdjęć było by potwornie drogie.
                                53gr za odbitkę. Jeśli to było 10x15cm
                                Relax foto w Warszawie to jeden z najdroższych labów w kraju. Ceny - w porównaniu z innymi profesjonalnymi labami - są kilkakrotnie wyższe. 53 gr/szt. 10x15 - takie ceny ma większość porządnych i profesjonalnych labów (DA, najlepsze, LABPOlska, pewnie też HDlab).
                                Poza tym, kto normalny drukuje 1000 zdjęć z wakacji w 10x15...
                                Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

Pracuję...