X
-
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB--- -
Komentarz
-
W tym przypadku, również nie przyjdzie "ani słowo", o kosztach tego upoważnienia. Ale nie zapomną i to przyjdzie już potem, razem z paczką

Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Komentarz
-
Ja zamawiam dużo rzeczy z Chin i Hong Kongu. Wystarczy żeby gośc który wysyła ci towar napisał Gift i paczka leci bez komplikacji. ważna jest ilośc wysyłanych rzeczy . wiadomo ze osoba indywidualna nie zamawia 30 lamp dla siebie bo od razu masz cło jak złoto przywalone. Nastepnie wysyłka jak coś wartościowego nigdy kuriel
albo Hong kong Post Albo china post. Idzie jak nasza poczta polska masz na miejscu bez żadnych deklaracji. Czas dostawy to ok 2 max 3 tygodnie. Ostatnio jak zamawiałem tel. czekałem 1.5 tygodnia. Warto kupować za granicą, bo w naszym chorym i policyjnym państwie płacisz, clo , Vat, akcyzę, Cit, Srit i wiele innych chorych podatków od podatku. W razie pytań udziele wszelkich informacji jak tanio kupowac za granicąKomentarz
-
Do czasu, jak to będzie coś, co wazy kilogram i wieciej, i zajmuje więcej miejsca, niż zwykła bąbelkowa koperta. Potem napis GIFT to murowane cło i VAT
O patrz, a do mnie raz szło 9 tygodni.Idzie jak nasza poczta polska masz na miejscu bez żadnych deklaracji. Czas dostawy to ok 2 max 3 tygodnie.
-
Ja tez kupowalem na ebayu ale chlopaki podniesli oplaty sprzedawcom i ceny poszly w gore do tego stopnia ze przestalo sie oplacac(chyba ze produkty made in china).Kupujac z USA na 90% zaplacicie clo a z Hongkongu szanse na zaplacenie sa male tyle ze nie wiem czy sie oplaca powyzej 500zl kupywac na ebayKomentarz
-
Kupowałem uchwyt statywowy na DHgate. Płatność była PayPal, cena atrakcyjna - ok. 35$. Po 6 tyg., gdy już straciłem nadzieję przesyłka nadeszła - żadnego cła i VAT. "Produkt" ten nie pasuje niestety do obiektywu, do kórego miał pasować. Jak już pisałem w innym wątku nie przyłożył się ani ten chiński rolnik, który to projektował ani jego dzieci, które to wykonały.
Wyrzuciłem toto na śmieci ale żona mnie przekonała żebym to wygrzebał więc leży.
Cena bardzo atrakcyjna więc przy nieznanych produktach polecam raczej odbiór osobisty.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Odp: Kupowanie akcesorii z Chin
Bry
Mam pytanko o zakupy na eBayu. Znalazłem ten sam produkt, jeden od sprzedawcy z Chin (~600 zł), drugi z UK (~700 zł). Obydwoje sprzedawców to sklepy, sprzedający nowe graty. Rozumiem, że w tym drugim przypadku wyższa cena jest niejako konsekwencją tego, że nie grozi mi przywalenie cłem i vatem, tak?
Pozdr.Komentarz
-
Wyższa cena jest konsekwencją tego, że sprzedawca chce zarobić :PKomentarz
-
Okej, ale przesyłka z UK nie powinna przecież podlegać procedurom celnym, stąd mniejsze ryzyko że Urząd Celny mnie poprosi o dopłatę, jak mogłoby być przy przesyłce z Chin, nie?Komentarz
-
Wartość jest wysoka więc ryzyko, że UC się zainteresuje przesyłką jest takie samo.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
-
Przesyłiki wewnątrzunijne nie podlegają ocleniu - VAT płaci się w kraju zakupu. Unia to w końcu - przede wszystkim - unia celna.
Z Chin bywa różnie. Chyba wszystko zależy od "widzimisię" celnika. Nawet paczka (zwykła, pocztowa, ekspres - ems) o rozmiarach ponad metr i wadze ponad 5 kg przeszła bez problemu a list kurierem o wartości 78$ + 38$ za wysyłkę został "oclony" na 98 zł. :-)
EDIT: Kupując w USA - o dziwo - jest identycznie.
EDIT: Mam wrażenie, że przesyłka kurierska została oclona bo... dział celny firmy kurierskiej wykazał się nadgorliwością.
Oni mają swoje procedury, muszą zgłosić, odbiorca musi podać zawartość i wartość i cło jest prawie pewne. Przy paczce ocena należy do celnika, który przegląda co jest w środku.
Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Nie do końca. Urząd celny ma obowiązek sprawdzić, czy został w prawidłowy sposób odprowadzony podatek VAT. Unia unią, ale podatki niestety trzeba płacić. Dlatego taka przesyłka może również zostać poddana procedurze celnej.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
-
Trzeba zwracać baczną uwagę skąd przyjdzie przesyłka. Oby sprzedawca z UK nie okazał się pośrednikiem, który zamówi towar w Chinach z wysyłką na Twój adres. Taki proceder był bardzo popularny kilka lat temu. Teraz myślę trochę osłabł.Znalazłem ten sam produkt, jeden od sprzedawcy z Chin (~600 zł), drugi z UK (~700 zł). Obydwoje sprzedawców to sklepy, sprzedający nowe graty. Rozumiem, że w tym drugim przypadku wyższa cena jest niejako konsekwencją tego, że nie grozi mi przywalenie cłem i vatem, tak?
Pozdr.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
Komentarz